Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nagy az érdeklődés a művészeti ösztöndíjak iránt

2019. március 7., csütörtök, Magazin

A tavalyihoz képest százzal több, csaknem hatszáz fiatal nyújtotta be idén pályázatát a számukra kiírt magyar állami művészeti ösztöndíjakra, a legnépszerűbb a Derkovits Gyula-kiírás volt.

Harmadával emelkedett ebben az évben a Derkovits-ösztöndíjra jelentkezők száma, összesen 184 pályázat érkezett be a fiatal képzőművészektől, miközben a Móricz-ösztöndíjra másfélszer több, összesen 111 fő nyújtotta be jelentkezését – áll a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) közleményében. A tavalyi 100 ezerről 200 ezer forintra emelt, fiatalok pályakezdését segítő állami ösztöndíjak száma is tovább bővült, a korábbi 12 helyett most 14-et kezel a MANK. Az Oláh János költő, író, szerkesztő nevét viselő kiírásra szerkesztők, a Szegedi Kis István református lelkész-teológusról elnevezett ösztöndíjra egyházkutatók pályázhattak.

Ahogy az újak esetében, a többi pályázatot is az adott művészeti ág neves képviselőiről nevezték el, így Derkovits Gyula a képzőművészeket, Kállai Ernő a művészettörténészeket és a műkritikusokat, Kozma Lajos az iparművészeket, Pécsi József a fotográfusokat, Babits Mihály a műfordítókat, Fischer Annie a zenei előadóművészeket, Fülöp Viktor a táncművészeket, Kodály Zoltán a zenei alkotókat, Lakatos Ablakos Dezső a dzsessz-előadóművészeket, Móricz Zsigmond az irodalmi alkotókat, Örkény István a drámaírókat támogató ösztöndíjnak kölcsönözte a nevét.

Az eredményeket folyamatosan hirdetik ki, a névsor pedig frissül a MANK weboldalán is, március 11-én pedig a Pécsi József Fotóművészeti Pályázatra sikeresen jelentkezők névsorát ismerheti meg a közönség a tavalyi ösztöndíjasok munkáiból nyílt kiállítás zárásán a Capa Központban. A nyertesek bruttó 200 ezer forintos állami támogatásban részesülnek egy éven keresztül. A támogatások célja, hogy segítsék a fiatal, tehetséges művészek fejlődését, valamint kedvező feltételeket teremtsenek a korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

A MANK április 1-jéig még várja a jelentkezéseket a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjra, amelyre fiatal tervezők, alkotók nevezhetnek. A hat hónapos, minimum 900 ezer forint értékű támogatás elnyerésére 35 évnél fiatalabb, szakirányú művészeti, illetve dizájner egyetemi diplomával rendelkező, Magyarországon alkotómunkát végző tervezők jelentkezhetnek saját kezdeményezésű vagy gyártói együttműködésben megvalósított projektek létrehozására.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 572
szavazógép
2019-03-07: Magazin - Mózes László:

Határjárók a Csíki-havasokban

Molnár Sándor legújabb túrakalauzát, a Csíki-havasok című könyvet mutatták be szombaton Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban. A Határjárók a Kárpátokban sorozat második kötete főként történelmi vonatkozású, a szerző az Úz völgye, Csobányos, Kostelek és Gyimes környékén található határvidéket mutatja be.
2019-03-07: Magazin - :

Két irodalmi Nobelt osztanak ki idén ősszel

Történetének legmélyebb válságát élte át a közelmúltban az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia, aminek a külső szemlélő számára leginkább szembeszökő következménye az volt, hogy tavaly nem osztották ki a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerését.