Két irodalmi Nobelt osztanak ki idén ősszel

2019. március 7., csütörtök, Magazin

Történetének legmélyebb válságát élte át a közelmúltban az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia, aminek a külső szemlélő számára leginkább szembeszökő következménye az volt, hogy tavaly nem osztották ki a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerését.

Most már tudjuk, hogy a 2018-as irodalmi Nobel legfeljebb elmaradt, de nem fog kimaradni, kedden ugyanis bejelentették, hogy az idei évben két díjat osztanak ki, pótolva ezzel a tavalyi elismerést. A Nobel Alapítvány közölte, céljuk a bizalom helyreállítása. Vélhetően ezt a célt szolgálja annak az öt független tagnak a kinevezése is, akik a következő néhány évben segédkezet nyújtanak a Svéd Akadémiának a díjazott kiválasztásában. Természetesen maga a folyamat továbbra is a legnagyobb titokban történik: a Guardian szerint annyit lehet tudni, hogy az Akadémia februárban nagyjából 200 jelölést tekintett át, az esélyesek listájáról májusban döntenek és az utolsó körben maradt öt szerzőről a nyár folyamán határoznak. A folyamat részleteit viszont legkorábban az unokáink ismerhetik majd meg, hiszen minden Nobel-iratot ötven évre titkosítanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2019-03-07: Magazin - :

Nagy az érdeklődés a művészeti ösztöndíjak iránt

A tavalyihoz képest százzal több, csaknem hatszáz fiatal nyújtotta be idén pályázatát a számukra kiírt magyar állami művészeti ösztöndíjakra, a legnépszerűbb a Derkovits Gyula-kiírás volt.
2019-03-07: Máról holnapra - Nagy D. István:

A visszaszolgáltatás hóhérai

Az útjában mindent eltipró szuronyhengernek bizonyul Romániában a 2015-től erőteljesen tapasztalható visszaállamosítási folyamat, melynek áldozatai között előkelő helyen állnak az egykori magyar arisztokrácia leszármazottjai és a történelmi egyházak.