Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nem fél a kárpátaljai magyarság

2019. március 7., csütörtök, Világfigyelő

Ma a kárpátaljai magyarság azt üzeni mindenkinek, hogy nem fél, hogy nem a megosztás, hanem a béke, nem a rombolás, hanem az építés oldalán áll – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tegnap Ungváron, ahol ünnepélyesen átadta a TV21 Ungvár televízió magyar kormányzati támogatással újjáépített székházát.

  • Potápi Árpád János a frissen felújított téglási óvodában FOTÓ: MTI / NEMES JÁNOS
    Potápi Árpád János a frissen felújított téglási óvodában FOTÓ: MTI / NEMES JÁNOS

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tavaly felrobbantott központi épületében létesült magyar tévészékház avatásán mondott köszöntőjében az államtitkár hangsúlyozta, az elmúlt időszakban a kárpátaljai magyarságnak a megfélemlítés számos eszközével kellett szembenéznie, amelynek ez a szimbolikus helyszíne. Alig több mint egy éve a kárpátaljai magyar közösséget példátlan támadás érte – tette hozzá, megjegyezve, „ma pedig itt állunk, és ünnepélyes keretek között adjuk át ezt az épületet a média munkatársainak.”

Potápi Árpád János megköszönve a kárpátaljai magyaroknak a helytállást, rámutatott: az elinduló regionális csatornával a kárpátaljai magyar közösség lehetőséget kap, hogy magyar és ukrán nyelven is objektív tájékoztatást adjon a magyar kisebbséget ért sérelmekről, az Ukrajnában és Kárpátalján zajló eseményekről. Az államtitkár kifejtette, „hiszünk ebben a közösségben, amely nem akar mást, mint értékeit, nyelvét megtartva továbbra is építője lenni ennek a térségnek, ennek az országnak.” Mindezt azonban nem tudja megcselekedni, ha elveszik jogát az anyanyelvi oktatáshoz és egy újabb tervezet szerint nyelvének használatát a magánérintkezések szintjére korlátozzák – emlékeztetett.

Beszédében Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője rendkívül szimbolikusnak nevezte, hogy az egy éve felrobbantott KMKSZ-székház helyén egy modern tévéstúdiót és szerkesztőséget avatnak. Ez jól mutatja a kárpátaljai magyarság élni akarását, amely közösség az őt ért brutális támadásra nem meneküléssel, hanem építkezéssel reagált, új funkciót találva a megrongált épület számára – mutatott rá. Ez reményt ad, előre mutat – fogalmazott.

Potápi Árpád János délelőtt három ungvári járási településen – Csapon, Tégláson és Ketergényben – adott át a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében felújított óvodákat. A 300 férőhelyes, 11 ukrán és 3 magyar csoporttal működő csapi óvoda avatásán mondott beszédében arra biztatta a kárpátaljai magyar szülőket, hogy gyermekeiket írassák magyar nyelvű óvodába és iskolába, mert csak ezáltal őrizhető meg a felnövekvő nemzedék magyar identitása. Egyúttal örvendetesnek nevezte, hogy egyre több ukrán szülő választja gyermeke számára a jobb feltételeket biztosító magyar óvodákat és iskolákat Kárpátalján, ezzel is erősítve a térség hagyományos kulturális sokszínűségét.

Hivatalos kárpátaljai programja zárásaként az államtitkár Ungvár központjában megtekintette a KMKSZ új székházát.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 578
szavazógép
2019-03-07: Közélet - Bokor Gábor:

Közelebb a wellnessközponthoz (Kovászna)

Egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz az évek óta tervezett kovásznai wellnessközpont létesítése. A helyi tanács legutóbbi ülésén a városatyák elfogadták a központ helyszínéül kiszemelt körzet területrendezési tervét. A most elfogadott területrendezési terv érvényessége tíz év, és ennek alapján elkészíthető a wellnessközpontra vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány.
2019-03-07: Világfigyelő - :

Lebontottak egy migránstábort Dél-Olaszországban

Felszámoltak egy mintegy 900 migránsnak otthont adó hevenyészett sátortábort a dél-olaszországi Calabria régióban található San Ferdinandóban – jelentette be tegnap Matteo Salvini olasz belügyminiszter.