Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ismét egymás területét lövi India és Pakisztán

2019. március 7., csütörtök, Világfigyelő

India és Pakisztán egymás megfigyelőállásait és falvait ágyúzta szerdán a vitatott hovatartozású Kasmírban. Az erőszak az utóbbi napok feszültségenyhítő diplomáciai erőfeszítései dacára lángolt fel a rivális országok között.

Újdelhi és Iszlámábád egymást okolta a tüzérségi és aknavető-támadások, illetve a kézifegyverekkel folytatott tűzharc kirobbantása miatt. Egyelőre nem jelentettek áldozatokat. A két szomszédos ország között a múlt héten éleződött ki a feszültség. Február 26-án India közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében.

A szélsőségesek egyik tagja február 14-én öngyilkos merényletet követett el, amelyben egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – 40 tagja vesztette életét Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén. Másnap három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén. Ezt követően mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be, összecsapásokról, határ menti kitelepítésekről, valamint közlekedési tilalmakról érkeztek jelentések.

A napokban azonban enyhülés jeleit lehetett látni: egy pakisztáni külügyminisztériumi közlemény szerint Pakisztán vissza­küldi Újdelhibe nagykövetét, akit február 18-án hívott haza konzultációra, miután India azzal vádolta nyugati szomszédját, hogy köze volt a február 14-ei merénylethez. Eközben a pakisztáni külügyminisztérium kedden jelezte azt is: küldöttséget meneszt Újdelhibe március 14-én a szikh zarándokok ügyében.

A kasmíri határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet. India és Pakisztán 1947-es létrejötte óta három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindkét állam teljes egészében igényt tart.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 470
szavazógép
2019-03-07: Világfigyelő - :

Egységesen lépnek fel az európai kisebbségek (Minority SafePack)

Vincze Loránt FUEN-elnök, az RMDSZ EP-képviselőjelöltjének meghívására Brüsszelben találkoztak tegnap Európa legfontosabb kisebbségvédelmi szervezeteinek vezetői, akik többek közt abban állapodtak meg, hogy az Európai Parlamentben a választásokat követően egységes stratégiát követve lépnek fel kisebbségi ügyekben, kiemelten az uniós kisebbségvédelmi törvényt kérő Minority SafePack európai polgári kezdeményezés kapcsán, amelyért mindannyian lobbizni fognak.
2019-03-07: Belföld - :

Hírsaláta

HÁROM ÉVIG ELTILTOTTÁK A KÖZTISZTSÉGEKTŐL. Összeférhetetlenséget állapított meg az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség Nagy-Debreczeni Hajnalka esetében, aki már nem először került gyanúba: évekkel ezelőtt kiderült, hogy a semmiért kapott magas fizetést a Kolozsvári Rádiótól, bár akkor ennek nem voltak következményei. Ezúttal viszont kimondták az összeférhetetlenséget.