Aláírásgyűjtés a kisebbségi jogokért

2019. március 8., péntek, Közélet

Az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői közös nyilatkozatban kötelezték el magukat a Székely Nemzeti Tanács által elindított, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést támogató egymillió aláírás összegyűjtésének a támogatása mellett.

  • Szili Katalin. Fotó: figyelő.hu
    Szili Katalin. Fotó: figyelő.hu

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezető tisztséget betöltő képviselői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott meghívására vettek részt tegnap a Kolozsvári Kerekasztal megbeszélésen. Közleményükben üdvözölték az Európai Unió Bíróságának tegnap közzétett határozatát, amelyben a bíróság megállapította, hogy az Európai Bizottság tévesen alkalmazta a jogot, amikor megtagadta a nemzeti kisebbségi régiók helyzetének javítására irányuló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét. Hangsúlyozták: a bíróság is elismerte, hogy az SZNT kezdeményezésének célja a polgárok részvételének bátorítása és az EU elérhetőbbé tétele volt. Azt is kiemelték, hogy az EB határozatával együtt a bizottság mellett beavatkozóként fellépő román állam ellenkeresetét is elutasította a bíróság.

„A résztvevők kijelentik, hogy közös érdek a kezdeményezés, ezért támogatni fogják annak az egymillió aláírásnak az összegyűjtését, amely a Minority SafePack sikere után immár egymás erősítéseként is lehetőséget biztosít, hogy ismételten az őshonos kisebbségek sorskérdéseit tegyük az Európai Bizottság és az Európai Parlament asztalára” – áll a közös nyilatkozatban. A dokumentumot az RMDSZ részéről Székely István ügyvezető alelnök, az EMNP részéről Zakariás Zoltán, az országos választmány alelnöke, az MPP részéről Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, az SZNT részéről Ferencz Csaba alelnök, az EMNT részéről pedig Mátis Jenő alelnök írta alá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1293
szavazógép
2019-03-08: Belföld - :

Ghiţă szabadon hazatérhet

Szabadon hazatérhet Romániába Sebastian Ghiţă volt szociáldemokrata képviselő, mert a ploieşti-i táblabíróság tegnap a nevére távollétében két éve kiadott utolsó letartóztatási parancsot is visszavonta.
2019-03-08: Közélet - Váry O. Péter:

Minden nőnek

magam adnék ma virágot.