Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Legyen 2020 a nemzeti összetartozás éve

2019. március 9., szombat, Világfigyelő

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Kövér László házelnök javaslatával összhangban felkéri az Országgyűlést és a magyar kormányt, hogy a 2020-as esztendőt nyilvánítsa a nemzeti összetartozás évének – többek között ezt tartalmazza a fórum budapesti plenáris ülésén tegnap elfogadott zárónyilatkozat.

A dokumentumban a résztvevők felkérik a kormányt és az Országgyűlést, hozza meg a hatáskörébe tartozó mindazon döntéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy a nemzet méltóképpen emlékezhessen a trianoni tragédiára, tiszteleghessen száz év egymást követő magyar nemzedékeinek nemzethűsége előtt, hogy ezen emlékév által is erőt meríthessen önazonossága megőrzéséhez. A KMKF felkéri az állandó bizottságot, kezdje meg az előkészületeket, hogy a 2020-ban esedékes plenáris ülésen – majd azt követően ismétlődően – a fórum elfogadhassa a magyar nemzetrészek önazonossága megőrzésének jogi, politikai és szociológiai környezetét számba vevő jelentését 2019-re és az ezt követő esztendőkre.

A KMKF tagszervezetei üdvözlik, hogy Magyarország kormánya 2019-et a külhoni magyar gyermekek évének nyilvánította. A fórum a nemzet megmaradása és gyarapodása szempontjából rendkívül fontosnak tartja a magyar kormány gyermekvállalást ösztönző családtámogatási intézkedéseit, és kéri a program kiterjesztését a külhoni magyar közösségekre.

Kitértek arra is: egy erős Kárpát-medencei EP-képviselet napirenden tudja tartani Brüsszelben a Kárpát-medencei magyar közösségek számára fontos témákat. A KMKF egyöntetű támogatásáról biztosítja a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés/Minority Safe­Pack elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amely a fórum szerint csakis egy erős Kárpát-medencei magyar össze­fogással lehet sikeres. A KMKF elfogadhatatlannak, az európai értékekkel összeegyeztethetetlennek tartja a nemzeti kisebbségek szerzett jogainak korlátozását. Kifejezi, hogy a magyar nemzetrészek szolidaritást vállalnak a jogsértést elszenvedő, anyanyelvéhez és a hosszú hagyományokra vissza­tekintő anyanyelvű oktatási rendszeréhez ragaszkodó kárpátaljai magyarsággal. Felkéri a magyar kormányt, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel lépjen fel a Kárpát-medencei magyarság oktatási és nyelvhasználati jogainak védelmében.

A dokumentum szerint a KMKF megerősíti meggyőződését, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségek megmaradásának és gyarapodásának záloga a lehető legszélesebb körű önrendelkezés kivívása. A fórum örömét fejezi ki, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében számos településen sikeresen valósultak meg a program céljai, és üdvözli, hogy a program folytatódik. Javasolja a támogatások eredményeinek nyomon követését is.

A KMKF üdvözli Ferenc pápa júniusi csíksomlyói látogatását, amely történelmi esemény lesz nemcsak az erdélyi, hanem a Kárpát-medencei magyarság számára is, és szorgalmazza a csíksomlyói búcsú felvételét az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 470
szavazógép
2019-03-09: Közélet - Nagy B. Sándor:

Játszani is engedd szép, komoly fiadat! (Osonó színházműhely)

Két komplex művészeti tehetséggondozó projektet bonyolít le a következő hónapokban az Osonó Színházműhely a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.
2019-03-09: Belföld - :

Visszaküldte Iohannis a költségvetést

Klaus Iohannis újbóli megfontolásra visszaküldte tegnap a parlamentnek a 2019-es költségvetési törvényt. Az államelnök szerint „egyrészt a költségvetési forrásokat túlbecsülték, másrészt pedig nem biztosítja bizonyos közintézmények működését, amelyeknek alapvető szerepük van a társadalomban”.