Hírsaláta

2008. augusztus 23., szombat, Belföld

SZENZÁCIÓ UBORKASZEZON IDEJÉN. A Gardianul pénteki számában ― a nyári uborkaszezon ékes példájaként ― előszedte lapunk július 5-én Bedő Zoltán által jegyzett, Felemelt fejjel, egyenes derékkal című cikkét, s sokféle szószba megmártogatva és értelmezve, arra a következtetésre jutott, hogy a Háromszéket mint az elszakadásig menő önrendelkezés szószólóját, a fennálló renddel szembeni erőszakra buzdítás fórumát feljelenti a Román Hírszerző Szolgálatnál. Minekutána Lucian Bolcaş, a Nagyrománia Párt alelnöke is kijelentette: ,,Meg kell állítani őket." A Gardianul az ,,ügy súlyosságára való tekintettel" egyetlen napot adott az RHSZ-nek, hogy válaszát megfogalmazza. A nagy pletykák és álhírek fórumának, a Gardianulnak ,,szenzációját" azonnal felkarolta az Antena 3 is, s tegnapi műsoraiban kiemelten foglalkozott a lappal és az említett cikkel.

SZÁMŰZIK VAGY KILÖVIK A BRASSÓI MEDVEFELESLEGET. Másfél hónap alatt tizenkét medvét fogtak be Brassó városszéli erdőiben, és a Babarunkához közeli Doftana-völgyben, illetve a Csukás-hegység környékén engedték őket szabadon. Mindkettő népszerű kirándulóhely. Jelek utalnak azonban arra, hogy a befogott medvék élőhelyét mintegy tíz másik állat foglalta el. A rendőrség és a csendőrség folyamatosan járőrözik az erdőszéli lakónegyedekben, s szigorúan megbüntetik azokat, akik a háztartási hulladékot nem a kijelölt helyeken dobják el, vagy a medvéket etetik. A vadászegyesület szerint az év elején 241 medve élt Brassó megyében, ideális számuk 95. Ezért 37 medve kilövésére kértek és kaptak engedélyt. (Brassói Lapok)

MÚZEUM ÁSVÁNYVÍZNEK. Borvízmúzeumot avattak az idei Borszéki Napokon, amelyben méltó emléket állítanak a mindig is világelső ásványvíz-palackozás több évszázados múltjának. Ennek a múzeumnak főleg ipartörténeti, de kultúrtörténeti jellege és jelentősége is van. (Hargita Népe)

UNIÓS VIZSGÁLAT A GYÓGYSZERPIACON. Az Európai Bizottság vizsgálatot kezdeményezett a nagy gyógyszeripari cégeknél, kiderítendő, nem akadályozzák-e tisztességtelen piaci praktikákkal a konkurens, olcsóbb, utángyártott (generikus) készítmények gyors piacra kerülését. A Neelie Kroes versenypolitikai biztos vezette vizsgálat egyebek mellett arra is fényt akar deríteni, hogy a gyógyszerszabadalmak meghosszabbításával nem szenved-e hátrányt az új gyógyszerek fejlesztése. (Ziare.com)

ÚJRA EMELHETIK A GÁZ ÁRÁT. Az importgáz húszszázalékos drágulása még ebben az évben tizenöt százalékos fogyasztói áremelkedést eredményezhet ― figyelmeztetnek az E.ON Gaz Romania és a Distrigaz Sud szolgáltató képviselői, mert az idei év utolsó felében várhatóan a jelenlegi 500 dollárról 600 dollárra ugrik az importgáz ezer köbméterenkénti ára. Normális esetben a nyáron felhalmozott jelentős gázmennyiségnek köszönhetően nem szabadna a húszszázalékos importgázár-emelésnek tizenöt százalékos fogyasztói drágulást eredményeznie. A Distrigaz Sud képviselői szerint viszont az április―szeptember közti időszak gázfogyasztásának ötvenszázalékos visszaesését a téli hónapokhoz képest már eleve belekalkulálták a tizenöt százalékos emelésbe. (Ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2008-08-23: Közélet - x:

Ismét kánikula lesz

Ma 36 Celsius-fokra, a hétvégén pedig akár 37 fokra is emelkedhet a hőmérő higanyszála ― jelentette be az Országos Meteorológiai Szolgálat. Dobrudzsában ma a hőmérséklet 28 és 34 Celsius-fok között ingadozik, Havasalföldön, a Bánságban és Olténiában pedig 36 fokos kánikulára lehet számítani.
2008-08-23: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

A fekete-tengeri övezet biztonsága
Románia támogatja Törökországnak a terrorizmus leküzdésére irányuló kezdeményezését ― nyilatkozta Traian Băsescu Abdullah Gul török elnökkel folytatott megbeszélését követően. Az államfő kifejtette, Bukarest csatlakozik az Isztambul kezdeményezte Black Sea Harmony-tervhez, amely egy terrorizmusellenes erőt hozna létre a Kaukázus és a Fekete-tenger térségében. Băsescu hangsúlyozta, az energiaszállítási tervek, mint például a Nabucco-terv, a grúziai háború ellenére is érvényben maradnak.