Belföldi hírek

2008. augusztus 23., szombat, Belföld
A fekete-tengeri övezet biztonsága

Románia támogatja Törökországnak a terrorizmus leküzdésére irányuló kezdeményezését ― nyilatkozta Traian Băsescu Abdullah Gul török elnökkel folytatott megbeszélését követően. Az államfő kifejtette, Bukarest csatlakozik az Isztambul kezdeményezte Black Sea Harmony-tervhez, amely egy terrorizmusellenes erőt hozna létre a Kaukázus és a Fekete-tenger térségében. Băsescu hangsúlyozta, az energiaszállítási tervek, mint például a Nabucco-terv, a grúziai háború ellenére is érvényben maradnak.

A két tárgyalófél továbbá a békés megoldások szükségességét hangoztatta a dél-oszét konfliktushoz hasonló esetekben az államok területi épségének megőrzésének elve alapján. Abdullah Gul szerint a Fekete-tenger közvetlen szomszédságán kívüli államokat nem szükséges bevonni a tervbe, és úgy véli, a térség biztonságát a hetven éve hatályban levő Montreux-i Egyezmény betartásával lehet biztosítani. * Băsescu egyébként az Ukrajnában, Moldova Köztársaságban, Grúziában és Törökországban tett látogatásának tapasztalatait megosztja az EU francia elnökségével, valamint az EU- és a NATO-tagállamokkal.

Fölösleges látogatás

Nem volt eredményes Romániának Traian Băsescu látogatá­sa a fekete-tengeri térség országaiban ― jelentette ki Nicolae Văcăroiu. A szenátus elnöke elvárta volna, hogy a román államfő az Európai Unió tagállamainak közös álláspontját képviselje a tárgyalások során. Văcăroiu úgy véli, a látogatássorozat nem oldja meg a grúz konfliktust, hanem csupán informálisnak tekinthető. Az ilyen látogatások helyett a Bukarest―Moszkva-kapcsolat radikális megváltoztatását kellene elérni ― véli Văcăroiu, aki egy hónappal ezelőtt látogatott a Kaukázus térségébe, és már akkor tapasztalta, hogy Dél-Oszétiában és Abháziában feszült a viszony. Hozzátette, az ottani konfliktus Oroszország miatt mindig is aktív volt, Moszkva pedig mindenáron meg akarja mutatni hatalmát a világnak, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Văcăroiu szerint a vidék energetikai szempontból is rendkívül fontos.

Cioroianu Brüsszelbe készül

Nem jelölteti magát a szenátusba Adrian Cioroianu, a Nemzeti Liberális Párt Temes megyei szervezetének ideiglenes elnöke. Románia volt külügyminisztere azonban számításba veszi, hogy jövőben európai parlamenti képviselői mandátumot pályázzon meg. Mint kifejtette: válsághelyzetben a vezetőknek néha hasonló döntést kell meghozniuk. A megyei szervezetnek több potenciális szenátori jelöltje van, ugyanakkor a liberálisoknak támogatniuk kell a Nemzeti Kereszténydemokrata Parasztpártot is. A politikus a választókerületben helyet adott Nicolae Robunak, a műszaki egyetem rektorárnak.

Boc kitart

Nem hajlandó lemondani egyetlen tisztségéről sem Emil Boc, a Demokrata-Liberális Párt elnöke. A napokban felmerült, hogy pártja Theodor Stolojant látná a miniszterelnöki székben, így szóba került a pártelnöki pozíció is. Kolozsvár polgármestere azonban leszögezte: nem áll szándékában távozni a pártelnöki tisztségből. Emil Boc továbbá nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt a hírt, miszterint Stolojan lenne a párt miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette, erről a szeptember 12-én tartandó állandó bizottsági ülésen tárgyalnak majd.

Gyermekgyilkosság

Vizsgálatot rendelt el a Szociális és Gyermekjogvédelmi Hivatal igazgatósága miután Beszterce-Naszód megyében elhunyt egy gondozásba adott négyéves gyermek. A gondozót később a rendőrség őrizetbe vette, mert a gyermek testén erőszak jeleit azonosították. Az orvosok a holttesten cigaretta okozta égéseket találtak, a gyerek fülét és nemi szervét pedig ollóval vágták meg. A gyermek fulladás miatt vesztette életét, az első jelentések szerint a 39 éves F. Marcela ittas állapotban erőszakkal fulladásig etette. A másik gondozásba vett nyolcéves gyermeket sokkos állapotban találták meg a rendőrök, rajta viszont nem fedeztek fel sérülési nyomokat. Tanúk szerint az elvált gondozó két saját gyermekét több esetben űzte el otthonról. A gyermekgondozási szakemberek szerint az asszony pszichikai állapotát, illetve munkáját az előírások szerint gyakrabban kellett volna ellenőrizni, mint ahogy ezt megtették. A helyi hatóság elismeri az ellenőrzés elmaradását, ám a munkaerő hiányára hivatkozik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2008-08-23: Belföld - x:

Hírsaláta

SZENZÁCIÓ UBORKASZEZON IDEJÉN. A Gardianul pénteki számában ― a nyári uborkaszezon ékes példájaként ― előszedte lapunk július 5-én Bedő Zoltán által jegyzett, Felemelt fejjel, egyenes derékkal című cikkét, s sokféle szószba megmártogatva és értelmezve, arra a következtetésre jutott, hogy a Háromszéket mint az elszakadásig menő önrendelkezés szószólóját, a fennálló renddel szembeni erőszakra buzdítás fórumát feljelenti a Román Hírszerző Szolgálatnál. Minekutána Lucian Bolcaş, a Nagyrománia Párt alelnöke is kijelentette: ,,Meg kell állítani őket." A Gardianul az ,,ügy súlyosságára való tekintettel" egyetlen napot adott az RHSZ-nek, hogy válaszát megfogalmazza. A nagy pletykák és álhírek fórumának, a Gardianulnak ,,szenzációját" azonnal felkarolta az Antena 3 is, s tegnapi műsoraiban kiemelten foglalkozott a lappal és az említett cikkel.
2008-08-23: Közélet - Hecser László:

Tárgyalóasztalhoz ültek (Barót)

Tárgyalóasztalhoz ült a Kormos szakszervezet és Nagy István, Barót polgármestere, de a vitás ügyben lényeges előrelépés nem történt. A város elöljárója továbbra is azon a véleményen van, hogy a közüzemek alkalmazottai hiába tüntetnek a hivatal előtt, mert ő fizetést nem adhat. A goscomosok azt kérték a polgármestertől, segítsen behajtani a nagy adósok tartozását, hogy abból fedezhessék bérüket.