Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyar költészet napjaVersmaraton új helyszínen, kísérőrendezvényekkel

2019. március 12., kedd, Magazin

Ebben az évben a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) ad otthont április 11-én a költészet napi Versmaratonnak, az eseményt a HangHordozók című versmegzenésítő verseny, valamint a Szaval a suli című versmondó verseny kíséri.  

  • A Hanghordozók tavalyi díjazottai. Fotó: magyarnaplo.hu
    A Hanghordozók tavalyi díjazottai. Fotó: magyarnaplo.hu

Immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Versmaratont, amelyen Az év versei 2019 antológia szerzői tizenkét órán át szavalják verseiket a Petőfi Irodalmi Múzeum színpadán és a Kossuth rádióban.

A szervezők szerdai közleménye szerint a maratoni versmondás mellett a költészet napja alkalmából két pályázatot is hirdetnek a kortárs magyar költészet népszerűsítésére.

Ismét kiírják a HangHordozók című pályázatot, amelyre Az év versei 2018 kötetben szereplő bármely vers megzenésítésével lehet jelentkezni március 30-ig. A Versmaraton kísérőrendezvényeként meghirdetett versenyre egy pályázó maximum három művel nevezhet.  A zsűriben Bonyár Judit (NeoFolk), Csík János (Csík zenekar), Eredics Gábor népzenész, Likó Marcell (Vad Fruttik), Váczi Eszter (Váczi Eszter Quartet) értékeli a pályázókat. A döntő az A38 hajón lesz május 4-én, ahol a legjobb pályázókat a zsűri személyesen is meghallgatja. Az első helyezett 300, a második 150, a harmadik 100 ezer forintos díjazásban részesül. A döntőt az MTVA is közvetíti.

A szervezők közleménye szerint a magyar költészet napja alkalmából egy új pályázatot is hirdetnek általános és középiskolások számára. A Szaval a suli című versenyre Az év versei 2018 kötetben szereplő bármely vers csoportos elszavalásával pályázhatnak a diákok, osztályok, iskolák március 30-ig. A pályázat nyertese meghívást kap a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol a Versmaraton keretében, április 11-én előadhatja a produkciót. A versenyen Zsille Gábor, Szentmártoni János, Farkas Tibor, Stifner Gábor, Horváth Szilárd értékeli a produkciókat.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 572
szavazógép
2019-03-12: Sport - :

A hivatásos táncosok között versenyezhetnek (Sporttánc)

A Sepsiszentgyörgyi Tanulók Háza és a Love To Dance Egyesület közös csapata 40 táncossal vett részt március 9-én és 10-én a Dance­Star Románia világbajnoki kvalifikációs versenyen Bukarestben. A viadalon közel 1200 versenyző tette próbára magát, a szentgyörgyi alakulat kilenc produkcióval nevezett a színvonalas megmérettetésre, ahol indulási jogot szereztek a horvátországi világbajnokságra, amelyet május 22. és 26. között szerveznek Porečben.
2019-03-12: Magazin - :

Fődíjat kapott a Rossz versek Monte-Carlóban

Magyar sikerrel zárult szombat este a Monte-carlói Nemzetközi Filmfesztivál. Reisz Gábor alkotása, a Rossz versek kapta a fődíjat az Emir Kusturica által elnökölt zsűritől. Ezt az elismerést először nyerte el magyar film, a díjat a magyar rendező vette át a fesztivál záró gálaestjén Monte-Carlóban.