Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Antiszemita karikatúrák egy belga karneválon

2019. március 12., kedd, Magazin

A belga antidiszkriminációs hatóság szerint nem sértett meg semmilyen törvényt, hogy régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábukat vonultattak fel március 3-án egy flandriai karneválon, amely szerepel a szellemi világörökség listáján.

A menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagy méretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül.

A helyi zsidó szervezetek egyhangúlag ítélték  el az Aalst városában rendezett karneválon bemutatott, antiszemita ikonográfiát idéző díszletet.  „Bár lehet, hogy nem voltak antiszemita szándékaik, ez akkor is elfogadhatatlan módja a viccelődésnek. A zsidóknak általában remek a humorérzékük, de ezen nem tudunk nevetni, ez rendkívül sértő” – mondta Hans Knoop, a Zsidó Szervezetek Fóruma (FJO) képviseletében.

Az Európai Bizottság és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) is elítélte a történteket, utóbbi felszólította a belga hatóságokat, hogy foglaljanak állást az ügyben.

A belga esélyegyenlőségi és rasszizmus ellenes hatóság (UNIA) megállapította, hogy a kritizált karneváli kocsi nem sértett semmiféle törvényt. „Megértjük, hogy egyesek sértve érezték magukat, de nem játszott közre semmiféle rossz szándék” – mondta a szervezet igazgatója a belga hírügynökség jelentése szerint. Az egyenlő bánásmód hatóság ezért nem viszi bíróság elé az ügyet, de közvetíteni akar a város vezetői és a zsidó közösség között.

Az aalsti karnevált, amelynek hagyományai a középkorig vezethetők vissza, 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 572
szavazógép
2019-03-12: Magazin - :

Felvásárolja a Disney a 21st Century Foxot

A Disney hamarosan nyélbe üti a 21st Century Fox felvásárlását – mondta el csütörtökön Bob Iger Disney-főnök a hollywoodi filmvállalat részvényeseinek éves közgyűlésén, ahol arról is beszámolt, hogy nyáron Star Wars: Galaxy’s Edge elnevezésű vidámpark nyílik a Disney két szórakoztatóparkjában.
2019-03-12: Magazin - :

Szigorítások Cinque Terrén

A jövőben büntetni fogják azokat a turistákat, akik strandpapucsban járkálnak az olaszországi Cinque Terre Nemzeti Park ösvényein – írja az MTI a helyi lapok nyomán.