Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Össznemzeti zarándokvonat indul a csíksomlyói búcsúra

2019. március 13., szerda, Magazin

Idén is elindul a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúra. A zarándokvonat június 7-én indul és 10-én, pünkösdhétfőn érkezik vissza – közölték a szervezők tegnap Budapesten. A négynapos program legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához. A zarándoklat fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes.

Mező Tibor, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta: a Csíksomlyó Expressz az előző évekhez hasonlóan Szombathelyről indul, és a Sopron, Győr, Komárom, Tatabánya útvonalon érkezik Budapestre. A Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal összekapcsolva, 16 kocsiból álló „össznemzeti zarándokvonatként” indul tovább Erdélybe. A zarándokok szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak. Itt szintén szentmisén vesznek részt – mondta.

A vonatúton Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonai javára gyűjtenek. Vasárnap a zarándokok egy része az ezeréves határról az alcsíki Csíkszentsimonba megy, ahol átadják a gyűjtött adományokat az ottani otthon lakóinak. A program lovas bemutatóval, sörkóstolóval, majd Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes koncertjével fejeződik be. A zarándokok másik csoportja Madéfalvára megy, ahol részt vesznek a madéfalvi „pünkösdi forgatagon”.

Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, a zarándokvonatot idén a Szent István király tiszteletére díszített Bobardier Traxx mozdony húzza majd. A kocsik modernek, a vonaton lesz hangosítás és büfékocsi. Kitért arra is: a zarándokvonat kiemelten fontos a MÁV-Startnak, és a jövőben is mindent meg fognak tenni a 2008-ban elindult együttműködésért. A zarándokvonat fontos küldetése, hogy erősítse a nemzeti összetartozást, összekösse a külhoni magyarokat az anyaországban élőkkel – tette hozzá Kerékgyártó József.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 572
szavazógép
2019-03-13: Magazin - :

Vizsgálják a Prodigy énekesének halálát

A hivatalos vizsgálat szerint nem merült fel az idegenkezűség gyanúja Keith Flint, a Prodigy együttes énekesének halálával kapcsolatban – számolt be róla a BBC News.
2019-03-12: Sport - :

Fölényes siker a Târgovişte ellen (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

Bár az első és a harmadik negyed szorosabbra sikeredett, a bajnoki címvédő Sepsi-SIC együttesének nem okozott különösebb gondot a Târgoviște legyőzése, miután a háromszékiek a női kosárlabda Nemzeti Liga Piros csoportjának 11. fordulójában 78–49-re verték tegnapi vendéglátóikat. Ez volt a két csapat közötti 28. összecsapás, és külön párharcukat a zöld-fehérek vezetik 19–9-cel.