Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Beruházások KovásznánNincs jelentkező az utcafeljavítás kivitelezésére

2019. március 13., szerda, Közélet

Késik a tizenegy utca teljes körű felújítását célzó munkálatok elkezdése Kovásznán. Az elmaradás többek között a közbeszerzési dokumentumot jóváhagyó hatóság időhúzásának köszönhető.

  • Egyelőre késik a Gábor Áron utca felújítása. A szerző felvétele
    Egyelőre késik a Gábor Áron utca felújítása. A szerző felvétele

Közel egy éven keresztül sorozatosan „hibát” talált a kovásznai városháza által benyújtott iratcsomóban a hatóság, és csak Gyerő József polgármester erélyes fellépésének köszönhető, hogy az év elején meghirdethették a közbeszerzést a kivitelezésre. Most azonban újabb problémával szembesültek: a március 5-i határidőig senki nem tett ajánlatot a munkálat elvégzésére, mivel időközben a valós árak jelentősen növekedtek a tervekben szereplő pénzügyi mutatókhoz képest. Így bármennyire is várja a lakosság, tovább késik az utcák korszerűsítése, egyelőre nem újulhat meg többek között a Gábor Áron és az Andrei Şaguna utca sem.

Kovászna városa 2016-ban nyert finanszírozást a Regionális Operatív Programon keresztül tizenegy utca felújítására. Egy év alatt elkészült a műszaki terv, ezt a városháza fizette ki. 2018 májusában nyújtották be jóváhagyásra a kivitelezésről szóló közbeszerzési dokumentációt. A bukaresti hivatal azonban ilyen-olyan okokra hivatkozva hat alkalommal dobta vissza a papírokat. Februárban végre megszületett a jóváhagyás, meghirdették a közbeszerzést. A határidőig egyetlen cég sem nyújtott be ajánlatot, főként azért, mert a 2016 óta eltelt idő alatt jelentősen változtak a terv pénzügyi mutatói. Ennek egyik oka, hogy az építkezésben nagy mértékben növelték a kötelező minimálbért, de nőttek az anyagárak is. Hiába kérik az építészek a terv összköltségének emelését, a pénzügyi mutatók módosítására nincs mód. Lehetőség lenne, hogy a többletkiadást a városháza saját bevételéből biztosítsa. Keresik a megoldást, a régiófejlesztési ügynökséggel is tárgyalnak, nem akarják tovább terhelni a város költségvetését – magyarázta a helyzetet Gyerő József.  

A fizetésemelés és az anyagok árának növekedése okozta költségnövekedés nem csak a tizenegy utca felújítását késlelteti, más forrásokból finanszírozott munkákkal is gondok vannak. Ezért csúszik a csomakőrösi csatornarendszer kiépítése, az új óvoda építésének folytatása, az iskola bővítése, az orvosi rendelők javítása, a sétatéri sportpálya átépítése is – mondta a polgármester.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2298
szavazógép
2019-03-13: Máról holnapra - Farkas Réka:

Miért van szükség ellenzékre?

Bő tizenöt évvel ezelőtt kezdett osztódással szaporodni a romániai magyar érdekvédelem, s bizony  az RMDSZ ellenzékeként létrejött kis pártoknak, szervezeteknek nem sikerült valóra váltaniuk a hozzájuk fűzött reményeket. Nem tudtak kellőképpen megerősödni, mozgósító erejük csekélyebb, mint alapításukkor.
2019-03-13: Közélet - Fekete Réka:

Sepsikőröspataki fiatalokat segítenek

Kiskorú és fiatal anyáknak indított támogató programot a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány gyermekjóléti és családsegítő ágazata Sepsikőröspatakon, amelynek célja az iskolaelhagyás fékezése és a gyermekek családban való megmaradása.