Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kásler Miklós állami művészeti díjakat adott át

2019. március 13., szerda, Világfigyelő

Önök a tudomány és a kultúra különböző területein a semmiből alkottak értéket, példaképül szolgálnak kortársaiknak és a feltörekvő ifjúságnak is. Korszakváltó időszakban vagyunk, szükség van mindenki tehetségére – mondta Kásler Miklós tegnap a Várkert Bazárban a Magyar Érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak átadásán.

  • Kásler Miklós (jobbról) és Rétvári Bence parlamenti államtitkár díjak átadásán. FOTÓ: MTI / MOHAI BALÁZS
    Kásler Miklós (jobbról) és Rétvári Bence parlamenti államtitkár díjak átadásán. FOTÓ: MTI / MOHAI BALÁZS

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. Kásler Miklós összesen 77 személyt díjazott; a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét harmincegyen, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét huszonketten, az érdemes művész kitüntetést tizenheten, a kiváló művészit öten, Magyarország Babérkoszorúját ketten kapták meg.

Kásler Miklós kiemelte: a díjazottak hozzájárulnak a nemzet felemelkedéséhez. Szavai szerint a történelem tanúsítja, hogy minden nemzet életében vannak időszakok, amikor évszázadokra megváltoztatják sorsukat, fejlődésnek vagy visszafejlődésnek indulhatnak. „1848-ban több évtizedes párbeszéd után összeverődött néhány ezer olyan ember, akinek fontosabb volt a magyar nemzet sorsa, mint a saját érdeke. Most is korszakváltó időben élünk, mindenki érzékelheti, hogy az ősi tradíciókkal, meggyőző hittel rendelkező napkeleti államok gazdaságilag megerősödtek, politikai befolyásuk nőtt” – fogalmazott Kásler Miklós. Mint hozzátette, ezt annak köszönhetik ezek az államok, hogy nincs identitászavaruk, tudják, hol vannak a gyökereik, „miközben napnyugaton értékválság alakult ki, nem találják valamikori önmagukat, emiatt nem látják pontosan a jövőt”.

Az erdélyi díjazottak között található a diószegi (Bákó megye) születésű Petrás Mária népdalénekes, keramikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, akit a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozatával díjaztak, illetve a kolozsvári születésű Farkas Boglárka újságíró, az ECHO TV volt vezérigazgatója, akit a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatával tüntettek ki – írja a Transindex.ro portál.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 578
szavazógép
2019-03-13: Belföld - :

Zavar a Szabadság-szobor

Az aradi Szabadság-szobor megsemmisítését vagy Magyarországra költöztetését követeli az Új Jobboldal Párt (PND) helyi szervezete. A szélsőségesen nacionalista szervezet az aradiakra nézve sértőnek tartja a 13 aradi vértanú emlékére állított szoborcsoportot; közleménye szerint a tábornokok 40 ezer erdélyi román meggyilkolásáért felelősek.
2019-03-13: Világfigyelő - :

Pozsony elutasítja Washington ajánlatát (védelmi együttműködési megállapodás)

A szlovák védelmi minisztérium a továbbiakban nem vesz részt azon a tárgyaláson, amelyet az Egyesült Államok kezdeményezett az úgynevezett védelmi együttműködési megállapodásról, mert annak elfogadása veszélybe sodorná az ország szuverenitását – közölte honlapján a szlovák szaktárca tegnap.