Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Zavar a Szabadság-szobor

2019. március 13., szerda, Belföld

Az aradi Szabadság-szobor megsemmisítését vagy Magyarországra költöztetését követeli az Új Jobboldal Párt (PND) helyi szervezete. A szélsőségesen nacionalista szervezet az aradiakra nézve sértőnek tartja a 13 aradi vértanú emlékére állított szoborcsoportot; közleménye szerint a tábornokok 40 ezer erdélyi román meggyilkolásáért felelősek.

A párt úgy véli: „a gyilkosokat idéző március 15. és október 6.” nem lehetnek reprezentatív napok Arad számára. „Kérjük, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a 13-ak szoborcsoportjának a lebontásához, és Magyarországra küldéséhez vagy megsemmisítéséhez” – írják. A párt ugyanakkor felszólította Bognár Levente aradi alpolgármestert, hogy számoljon be a helyi önkormányzatnak a magyar rendezvényekre juttatott támogatásairól.

Az RMDSZ színeiben megválasztott Bognár Levente alpolgármester az Aradihirek.ro helyi portálnak tegnap elmondta: a PND-nek nincsen tömegbázisa a városban, de az efféle közlemények meg tudják mérgezni a város hangulatát. Bognár szerint a közelgő nemzeti ünnep, a választások, valamint az 1848–1849-es forradalom vérbe fojtásának a 170. évfordulója miatt erősödtek fel a magyarellenes hangok.

Az aradi Szabadság-szobor a 19. századi európai romantika jegyeit viselő köztéri műalkotás, amelyet Huszár Adolf tervei alapján – a szobrászművész időközben bekövetkezett halála miatt – Zala György készített el. A szoborcsoportot 1890. október 6-án avatták fel a tizenhárom aradi vértanú emlékére az akkori aradi Szabadság parkban. Trianon után a román karhatalom előbb körbedeszkáztatta, majd 1925-ben eltávolította. Hetvenkilenc év után 2004-ben sikerült visszaállítani az aradi Tűzoltó térre, amelyet – a román–magyar kormányközi egyezmény alapján – a megbékélés parkjává alakították. A visszaállított szoborcsoportot az elmúlt években többször is megrongálták.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 470
szavazógép
2019-03-13: Világfigyelő - :

Példaértékű a kitüntetettek életútja

Egy nemzet akkor képes a megmaradásra, ha tagjaiban ott él a büszkeség és a tudat, hogy érdemes ahhoz a nemzethez tartozni – hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a március 15-e alkalmából rendezett állami kitüntetések átadásán tegnap Budapesten.
2019-03-13: Világfigyelő - :

Kásler Miklós állami művészeti díjakat adott át

Önök a tudomány és a kultúra különböző területein a semmiből alkottak értéket, példaképül szolgálnak kortársaiknak és a feltörekvő ifjúságnak is. Korszakváltó időszakban vagyunk, szükség van mindenki tehetségére – mondta Kásler Miklós tegnap a Várkert Bazárban a Magyar Érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak átadásán.