Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Zűrzavarból jeles

2019. március 14., csütörtök, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Nagy a nyüzsgés mostanában az oktatás körül, szinte nem telik el hét, hogy valami újdonsággal elő ne rukkoljon valaki. Ecaterina Andronescu oktatási miniszter lázas lendülettel ontja az újabb meg újabb ötleteket, és némelyik a parlamenten is átmegy: legutóbb azt szavazta meg a szenátus, hogy az óvoda is kötelező legyen, és ezzel fokozatosan 15 évre, a kiscsoporttól az érettségiig bővítsék az oktatás időtartamát Romániában.

Elvben ez nem is hangzik olyan rosszul, hiszen nagy a tudatlanság az országban, és ez összefügg a szegénységgel, elmaradottsággal, csupa olyan dologgal, amit – nyilatkozatok és választási programok szintjén – minden párt és minden hatalom fel akar számolni. Nálunk azonban a jelenlegi kormány ismeretében ez elég vicces, vagy inkább elkeserítő, na de a tanügyi tárca vezetője nem tartozik a felkészületlenek közé, egyetemi tanár volt, és negyedik mandátumánál tart – gondolhatnánk. Ám jóhiszeműségünket túlságosan próbára teszi az az összevisszaság, amit napról napra látunk. Csak kapásból soroljuk: buktassák meg az elsősöket is, ha nem tanulnak, szüntessék meg a tornaóráikat, adjunk táblagépet minden diáknak (abban az országban, ahol még majdnem 2400 iskolában árnyékszékre járnak, miközben a lakosságot ugyanezért bírságokkal fenyegeti a fejlesztési minisztérium), alakítsuk át a tanévet, töröljük el a félévközi szünetet, vezessük be újra az egyenruhát, a tizedikesek vizsgáztatását és így tovább. Úgy tűnik, miniszterünk mindent kimond, ami eszébe jut, és bár javaslatainak egy részét rövid időn belül vissza is vonja, egyre újabbakkal áll elő. Ami önmagában nem lenne baj: az a dolga, hogy javítson a közoktatáson. De nem azt teszi.

Az elképesztő gyorsasággal sorjázó módosítások egyike sem érinti a lényeget, magát a tananyagot, a módszereket, az egész rendszert, ami miatt az Európai Unió tagállamai közül nálunk a legmagasabb az iskolaelhagyás és a funkcionális analfabetizmus aránya. Ezen nem fog segíteni, ha kötelezővé teszik a 12 osztályt: hogyan álljon érettségire egy fiatal, ha ennyi év után sem képes megkülönböztetni egy őszi verset egy mezőgazdasági szakcikktől? És hogyan bízzuk gyermekeinket az állami oktatásra, ha egy országos tesztelésen összekeverik a szerzőt a fordítóval, a túlságosan elvont matematikai feladványok pedig a tanárokat is felháborítják? És ezek csak a legfrissebb példák egy hosszú-hosszú lajstrom végéről. A megoldatlan problémák gyűlnek, mélyülnek, a miniszter pedig felszínes kérdésekkel játszadozik. Tőle várjuk most a magyar orvosképzés önállósítását Marosvásárhelyen, aki a kényes ügyekben – például a felsőoktatás hitelét alaposan megtépázó diplomagyártásban, a másolással szerzett címek visszaszorításában – meglehetősen elnézőnek mutatkozott, szerinte ez a legkisebb gondja a hazai oktatásnak.

A legnagyobb pedig ez az állandósult zűrzavar, amit annak köszönhetünk, hogy a szociáldemokratákat a legkevésbé sem érdekli az iskola.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 502
szavazógép
2019-03-14: Belföld - :

Hírsaláta

SZÖKEVÉNYBŐL EP-KÉPVISELŐVÉ vedlene Sebastian Ghiţă. A több korrupciós perben vádlott, Szerbiába szökött volt szociáldemokrata politikus és üzletember azonban nem egykori barátja, Victor Ponta volt kormányfő új pártjában kovácsolna mandátumot a mártírkodásból, hanem az Egységes Románia Párt listavezetője lesz, azé az alakulaté, amely a Nagy-Románia Párttal szövetségben akart indulni az európai parlamenti választásokon, ezt azonban a Központi Választási Iroda nem hagyta jóvá, és döntésével a legfelsőbb bíróság is egyetértett.
2019-03-14: Közélet - Váry O. Péter:

Tűvel, tollal, karddal

Velcsuj Jusztina, Gábor Áron „hűséges árnyéka”, Zsigmond Jakabné Kovács Lídia, Benkő Rafaelné Dálnoki Lázár Rozália, Szotyori Nagy Tamásné Vajna Terézia, rétyi Antos Józsefné pávai Vajna Anna, Szentkereszti Zsigmondné gróf Haller Anna, Semsey Tamásné Imreh Honoráta, Apor Zsuzsanna, Szilágyi Sámuelné Bagoly Juliánna, Edényi Lipótné Dobay Klára, Móricz Sándorné Dobay Leontina Klementina, Vida Dánielné Dobay Mária, Katona Ferencné, özvegy Vitéz Antalné Doby Zsuzsanna – nekik állít emléket a Háromszéki honleányok néven Sepsiszentgyörgy főterén tegnap délután megnyílt szabadtéri kiállítás.