Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A magyar kultúrkincs gazdagítói

2019. március 14., csütörtök, Világfigyelő

A március 15-e alkalmából kitüntetettek életművükkel, alkotásaikkal a magyar nemzet kultúrkincseit gazdagították – mondta az emberi erőforrások minisztere tegnap Budapesten a miniszteri művészeti és egészségügyi díjak átadásán.

  • Sántha Attila.  Fotó: irodalmijelen.hu
    Sántha Attila. Fotó: irodalmijelen.hu

Kásler Miklós úgy fogalmazott, a művészet a lélek talán legfinomabb megnyilvánulása, a művész szeretne értéket adni az emberiségnek és lehetővé tenni az emberek közötti megértést. Köszöntőjében a miniszter kiemelte: „a magyar kultúra rendkívül gazdag, és nemcsak az egyénnek, de a nemzetnek is van lelke; biztos, hogy ez önazonosságunk része, több ezer éves kultúránkkal, hagyományainkkal, hitünkkel, történelmünkkel együtt”. A miniszter a kitüntetettekhez szólva úgy fogalmazott: „a magyar kultúra tiszta, mint a hegyi forrás, mindig a nép lelkéből, vágyaiból, törekvéseiből táplálkozott, és ezt most önök fejezik ki, akik a művészet különböző irányait képviselik”.


Erdélyi díjazottak

A kiemelkedő irodalmi tevékenységért járó József Attila-díjat két erdélyi alkotó is megkapta. Egyikük az erdélyi Király-költődinasztia legifjabb tagja, Király Zoltán, a másik pedig a kézdivásárhelyi Sántha Attila költő. Király Zoltán 1977-ben született Kolozsváron, ahol, miután iskoláit kijárta, a Helikon irodalmi folyóirat munkatársaként dolgozott, aztán az Erdélyi Magyar Írók Ligájának irodavezetője, ügyvezető igazgatója, majd elnöke, az Erdélyi Híradó Könyvkiadó szerkesztője, a Bretter György (jelenleg Bréda Ferenc) Irodalmi Kör elnöke volt, jelenleg a Sétatér Kulturális Egyesület elnöke. Sántha Attila a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett magyar–angol szakos tanári diplomát, az Echinox magyar oldalainak szerkesztője volt, aztán aktívan részt vett az Előretolt Helyőrség című irodalmi folyóirat alapításában. Államtitkári tanácsos is volt a román oktatási minisztériumban, ezenkívül a Sapientia EMTE irodavezetője, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ügyvezetője, majd elnöke is volt – olvasható a Főtér.ro összeállításában.

A táncművészet terén kiemelkedő alkotói, előadói tevé­kenysége elismeréseként Harangozó Gyula-díjban részesült mások mellett Könczei Árpád koreográfus.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 502
szavazógép
2019-03-14: Közélet - Bokor Gábor:

Szolgálati autót kaptak adományba (Nagyborosnyó)

Újabb személygépkocsival gazdagodott Nagyborosnyó polgármesteri hivatala. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége színeiben tisztséget nyert Ilie Nicolae polgármestertől megtudtuk: pártja közbenjárására a közúti forgalmat ellenőrző állami felügyelőségtől adományként egy Opel Astra típusú személygépkocsit kapott a községháza.
2019-03-14: Világfigyelő - :

Merkel: a rendezett brexit közös érdek

Az Európai Unióból távozó Egyesült Királyságnak és a közösségben maradó 27 tagállamnak egyaránt a távozás megállapodáson alapuló formája, a rendezett brexit áll érdekében – hangsúlyozta tegnap Berlinben Angela Merkel német kancellár.