Háromszék nem alkuszik – gyermekszemmel

2019. március 15., péntek, Közélet

A Háromszék nem alkuszik emlékév rendezvénysorozatának részeként Kovászna Megye Tanácsa és a Bod Péter Megyei Könyvtár rajzpályázatot hirdetett óvodások, elemi iskolások és gimnazisták számára, melyben arra kérték a gyermekeket: történelmi-történeti vagy mai értelmezésben jelenítsék meg az emlékévnek is nevet adó témát. A legjobb rajzokból tegnap nyílott szabadtéri kiállítás Sepsiszentgyörgy főterén.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A hazaszeretetet, a szülőföld iránti hűséget csak úgy lehet belenevelni a gyermekekbe, ha eleve bennük él, és a pályázatra rajzaikat beküldő gyermekek bebizonyították: ők ilyennek születtek – jelentette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a tegnap délelőtti kiállításmegnyitón, melyen számos pályázó is részt vett, büszkén mutogatva alkotásaikat társaiknak.

A pályázati felhívásra Háromszék sok tanintézményéből válaszoltak, de még Szilágycsehről is érkezett pályamű, és ez azt bizonyítja, a gyermekek érdekesnek találták a témát, szívesen reagáltak rajzban a hűség, bátorság, kitartás, szülőföld fogalmakra, ismertette Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

A Kolumbán Hanna képzőművész, Vinczeffy Orsolya muzeológus és Vetró-Bodoni Barnabás képzőművész alkotta zsűrinek a pályázatra beérkezett 291 rajz közül kellett kiválasztania – az évfordulónak megfelelően – a kiállításra kerülő 170-et, illetve korosztályonként a legjobbakat. A legkisebbek kategóriájában első díjat Orbán Janka Sára, a másodikat Rácz Janka Réka, a harmadikat Dávid Dóra érdemelte ki (mindannyian a Hófehérke Napközi Otthon óvodásai), dicséretben részesült Kocsis Maya, Tóth-Takó Jázmin és Kászoni Zsófia Boglárka (mindhárman a Benedek Elek Napközi Otthonból).

Az elemisták versenyében legjobbnak Krai Renátó Joel I. osztályos tanuló bizonyult, második Dezső István III. osztályos, harmadik Fodor Mátyás Adorján szintén III. osztályos diák lett, a díjazottak mindenikét a Váradi József Általános Iskola adta, miként a dicséretet kapott Szőcs Orsolya és Domokos Noémi III. osztályos diákot is, de a mikeses Német Csanád I. osztályos és a mikós Nemes Ákos nulladik osztályos kisdiák alkotása is dicséretben részesült.

A legnagyobbak korosztályában Hosszú Kriszta, Bajcsi Anna és György Erna rajzai bizonyultak a legjobbaknak (mindhárman a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum VIII. osztályos tanulói), dicséretben részesült Simon Mónika (VII. osztályos a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban) és Mátyás Kinga (a Nagy Mózes Elméleti Líceum VIII. osztályos diákja).

A kiállítás a hónap végéig díszíti a főteret.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2019-03-15: Jegyzet - Puskás Attila:

Egy régi március 15.

Akkor, 1947-ben még minden volt Kolozsváron, amit ma politikának nevezünk: ünnepeltük Mihály királyt, és a román egyetemisták kővel dobták be a kommunista párt főtéri székházának ablakait.
2019-03-15: Máról holnapra - Farkas Réka:

Örök forradalmaink

A magyar történelem legszebb pillanatai, forradalmai és a magyar nemzet legszebb ünnepei ezekhez kapcsolódnak. Március idusa különösen kedves, hisz nemcsak a szabadság eszmeisége, de az ébredező tavasz is csalogat, ünneplőbe öltözik környeztünk, és kicsit a lelkünk is.