Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Egy régi március 15.

2019. március 15., péntek, Jegyzet

Akkor, 1947-ben még minden volt Kolozsváron, amit ma politikának nevezünk: ünnepeltük Mihály királyt, és a román egyetemisták kővel dobták be a kommunista párt főtéri székházának ablakait.

A piarista gimnázium, ahova én is jártam, ferde tekintettel vette tudomásul, hogy a ferencesek kolostorában szerveződött diákcsoport tagja lettem, harmadrendi ferences. Akkor még a román jobboldal megengedte magának, hogy a demokrata arcvonal opera téri tüntetői oszlopába lőjön és két (véletlenül) magyar zendülő halálát okozza. Szemben laktunk a Házsongárdi temetővel és az ablakból néztük végig a két lelőtt tüntető temetését. Akkor még a Magyar Népi Szövetségen kívül volt román Nemzeti Parasztpárt és Liberális Párt is. De már nem sokáig.

Közeledett március idusa. Úgy hírlett, hogy nem kapunk nemzeti ünnepünkre szabadnapot. Ezért, megelőzendő ennek bekövetkeztét, kis házi nyomdával, öcsém és baráti osztálytársaimmal röpcédulákat nyomtattunk, és másnap (talán 13-án) az emeletről, több ablakból szórtuk ki a nagyszünetben. Az üzenet: „Szabadnapot március 15-én” – hiszem –, tanáraink lelkiismeretét is felébresztgette, másnap kihirdették az ünnepélyes műsort és a tanítási szünetet.

Lehet, hogy „akciónk” nélkül is így lett volna, de annyira büszkék voltunk cselekedetünkre, hogy máig nem felejthettem el.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 501
szavazógép
2019-03-15: Közélet - Nagy D. István:

Virtuális séta a szabadságharc helyszínein

A trianoni döntést követő, majd a kommunizmus éveiben véghezvitt rombolás ellenére Sepsiszentgyörgy igen gazdag örökséget mondhat magáénak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyeit illetően. József Álmos tanár, helytörténész ebbe a világba kalauzolta el szerda este az érdeklődőket az eredetileg főtéri sétaként meghirdetett történelmi utazás során, a megyei könyvtár Gábor Áron Termében.
2019-03-15: Közélet - Váry O. Péter:

Háromszék nem alkuszik – gyermekszemmel

A Háromszék nem alkuszik emlékév rendezvénysorozatának részeként Kovászna Megye Tanácsa és a Bod Péter Megyei Könyvtár rajzpályázatot hirdetett óvodások, elemi iskolások és gimnazisták számára, melyben arra kérték a gyermekeket: történelmi-történeti vagy mai értelmezésben jelenítsék meg az emlékévnek is nevet adó témát. A legjobb rajzokból tegnap nyílott szabadtéri kiállítás Sepsiszentgyörgy főterén.