Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Honvédsírokat koszorúztak

2019. március 15., péntek, Közélet

Tegnap néhány sepsiszentgyörgyi honvédsírnál már koszorúztak a diákok, több iskola tanulói ma róják le kegyeletüket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt a helyi temetőkben. Rab Sándor, a Református Kollégium történelem szakos tanára lapunknak azt mondta, minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy megismertessék a diákokkal a történelmi események helyi vonatkozásait, mert így értik meg igazán azok lényegét.

  • Koszorúznak a Berde Áron-iskola diákjai. Albert Levente felvétele
    Koszorúznak a Berde Áron-iskola diákjai. Albert Levente felvétele

A hazai történelem tankönyvekben alig esik szó az 1848-as erdélyi történésekről, arról írnak, hogy valóságos polgárháború kezdődött a magyar és a román fél között – hangsúlyozta Rab Sándor. Nyolcadik és tizenkettedik osztályban tanítják Románia, illetve a románok történelmét, a hatodik és hetedik osztály számára szerkesztett, A romániai magyar nemzeti kisebbség történelme és hagyományai tankönyv pedig nem részletezi a háromszéki önvédelmi harcot olyan szinten, ahogy azt a háromszéki diákoknak meg kellene ismerniük – véli a pedagógus. Arra is kitért, szokássá vált, hogy 1848 kapcsán kiemelik Petőfi, Gábor Áron, Kossuth szerepét, de nem szólnak fontos helyi eseményekről, amelyek Sepsiszentgyörgyhöz, Háromszékhez kötődnek, szerinte ezért fontos a diákokat elvinni azokra a helyszínekre, amelyek konkrét történésekhez kötődnek, így ezáltal jobban magukévá tudják tenni. Mint mondta, történelem szakos tanárkollégáival együtt feladatának tekinti, hogy a fiatalok minél többet megtudjanak az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról, annak helyi vonatkozásairól, és úgy véli, ennek része az is, hogy beszéljenek azokról a háromszéki elődökről, akik harcoltak, sokan életüket adták a szabadságért és itt vannak eltemetve a mi temetőinkben.

A sepsiszentgyörgyi szemerjai református temetőkertben három honvédsírnál koszorúznak a Gulliver Napközi Otthon óvodásai, a katolikus temető kertjében öt negyvennyolcas sírra kerül a diákok koszorúja, a református vártemplom temetőkertjében pedig tizenhétre. A vártemplomi cinteremben négy sírnál és a Váradi–Bartalis-emléktáblánál koszorúznak a tanulók. Az iskolák különböző programokat is szerveztek az alkalomból. A Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolában tegnap tematikus vetélkedőt tartottak, néhány nappal ezelőtt kitakarították a vártemplomi temetőkertben az örökbe vett honvédsírokat és tegnap Bagoly Zoltán történelem szakos tanár vezetésével koszorút helyeztek el Pallói Gyárfás Károly tizedes, Fadgyas Bálint főhadnagy és Szabó János honvéd sírjánál.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 139
szavazógép
2019-03-15: Közélet - Váry O. Péter:

Megidézett és megmentett múlt

Időlegesen a Székely Nemzeti Múzeum 48-as termébe került Gábor Áron-relikviák kiállításával, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc háromszéki eseményeinek egybegyűjtött forrásanyagának kötetbemutatójával és a háromszéki ’48-as emlékhelyek, szobrok történetének ismertetésével folytatódott a Háromszék nem alkuszik emlékév rendezvénysorozata, a hármas bemutató szerda este zajlott.
2019-03-15: Közélet - Hecser László:

Bodvajban győztesnek érezhetjük magunkat

Bodvaj a székely elszántság erős jelképe: egyetlen ember elhatározása és kitartása kellett mind­össze, hogy egyik legszentebb harcunkhoz olyan ágyút és muníciót tudjunk előállítani, amivel csatákat tudunk megnyerni. Gábor Áron szellemisége ma is érzékelhető az erdővidéki hegyek közt – hangzott el az immár tizenkettedik alkalommal megszervezett eseményen.