Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bodvajban győztesnek érezhetjük magunkat

2019. március 15., péntek, Közélet

Bodvaj a székely elszántság erős jelképe: egyetlen ember elhatározása és kitartása kellett mind­össze, hogy egyik legszentebb harcunkhoz olyan ágyút és muníciót tudjunk előállítani, amivel csatákat tudunk megnyerni. Gábor Áron szellemisége ma is érzékelhető az erdővidéki hegyek közt – hangzott el az immár tizenkettedik alkalommal megszervezett eseményen.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A Simon Áron vezette középajtai fúvószenekar játékát követően az esemény házigazdája, a nagybaconi Benedek Elek Művelődési Egyesület elnöke, Mihály Réka arról az örömről és büszkeségről beszélt, amelyet az erdővidéki ember érezhet, amikor e történelmi és iparműemléki szempontból is oly fontos Bodvajba érkezik.

Gergely János ürmösi polgármester ünnepi beszédének első részében köszönetet mondott Erdővidék Olt menti települései egykori lakóinak, amiért nekik, a Dél-Erdélynél maradt falunak oly sokat segítettek azokban a nehéz időkben. Mint mondotta, jó érzés, hogy egyfajta gondoskodást ma is kapnak a tömbmagyarságban élőktől, és az ünnepek alkalmával nem feledkeznek meg róluk, őket is meghívják.

Sajnálattal állapította meg, hogy a közös ünnepi helyszínhez, a véczeri emlékműhöz már jóval kevesebben járnak el, mint a kilencvenes években tették azt. Az ürmösi elöljáró arra kérte az egybegyűlteket, ne hagyják elveszni a jelképes tereket, tartsák fontosnak éltetésüket, hiszen bátor elődeink áldozatvállalása előtt – a keresztúttól nem messze száznál több magyar lelte halálát – kötelességünk leróni kegyeletünket.

Tamás Sándor megyeitanács-elnök beszédében a bodvaji vashámor történelmi szerepét emelte ki, s méltatta Gábor Áront és társait. „Igen, ezen a helyen, itt, a bodvaji vashámor tövében méltán érezhetjük magunkat győztesnek és büszkének. Ugyanis a fellángoló forradalmi hangulat után itt, innen indult a Székelyföld szabadságharcához oly nélkülözhetetlen ágyúöntés. Az ágyúöntő Gábor Áron itt tette meg az első lépést. Ő és társai a semmiből teremtettek egy új világot” – mondotta.

A megyevezető a mának szóló üzenetként úgy fogalmazott, kötelességünk úgy dolgozni, Székelyföldet úgy építeni, hogy a ma idegen földön szerencsét próbáló fiataljaink érdemesnek találják hazajönni. „Székelyföld ezeréves alkotás, mind­annyiunk közös munkája. Mindannyiunké, akik szeretjük és építjük nap mint nap. Mert Székelyföld nem azoké, sőt, nem azoké lesz holnap sem, akik kigúnyolják és lekicsinylik, hanem azoké, akik szeretik ezt a földet, az itt lakó embereket” – jelentette ki Tamás Sándor.

Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Fodor Tamás, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja tolmácsolta. Balázsi Zoltán református lelkipásztor a Zsoltárok könyvéből vett igére – „Adtál a téged félőknek zászlót, melyet felemeljenek az igazságért” – alapozta áldását. A bardoci tiszteletes azokról a fiatalokról emlékezett meg, akik 1848 tavaszán jobb, különb világba vetett hitük miatt vállalták a harcot és az áldozatokat. Balázsi Zoltán kitért a zászló összegyűjtő és jelet adó szerepére is: ma azért üldözik intézményesített formában jelképeinket, mert nem akarják, hogy összegyűljünk és jelzését lássuk – mondotta.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 146
szavazógép
2019-03-15: Közélet - Fekete Réka:

Honvédsírokat koszorúztak

Tegnap néhány sepsiszentgyörgyi honvédsírnál már koszorúztak a diákok, több iskola tanulói ma róják le kegyeletüket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt a helyi temetőkben. Rab Sándor, a Református Kollégium történelem szakos tanára lapunknak azt mondta, minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy megismertessék a diákokkal a történelmi események helyi vonatkozásait, mert így értik meg igazán azok lényegét.
2019-03-15: Belföld - :

A magyar ma is a szabadság népe (Szijjártó Péter Marosvásárhelyen)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt a meghívottja a marosvásárhelyi március 15-i rendezvényeknek. A magyar diplomácia vezetője részt vett a székely vértanúk emlékművénél szervezett ünnepi megemlékezésen, majd a tavaly újraalapított Római Katolikus Gimnáziumban elsőként átvette a tanintézet által adományozott Rákóczi-díjat, amit az iskola megmentésében és újraindításában vállalt szerepének elismeréséül kapott. A miniszter Nyárádszeredában részt vett a település magyar kormánytámogatással megvalósult műfüves labdarúgópályájának ünnepélyes átadásán is.