Ep-választásokAz RMDSZ-re mutogat az EMNP

2019. március 15., péntek, Belföld

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sajnálattal állapította meg, hogy az RMDSZ válasz nélkül hagyta a kisebb erdélyi magyar pártok által szorgalmazott választási koalíció létrehozását. Az alakulat szerint kizárólag a szövetség vezetőségének a felelőssége lesz, ha nem sikerül átlépniük az ötszázalékos küszöböt az európai parlamenti választásokon.

Meglátásuk szerint a választási koalíció visszautasításával az RMDSZ lemondott mind a Magyar Polgári Párt (MPP), mind pedig az EMNP szavazóbázisáról, az erdélyi magyar szavazók jelentékeny hányadáról, és a sokat hangoztatott erdélyi magyar egységről. Megjegyzik, hogy míg az eddigi EP-választások „így vagy úgy” három erdélyi magyart juttattak a brüsszeli testületbe, az RMDSZ már csak két hely megszerzését tűzi ki célul. Az erdélyi magyarság 2007-ben a függetlenként induló Tőkés Lászlót és az RMDSZ két jelöltjét: Winkler Gyulát és Sógor Csabát is bejuttatta az uniós döntéshozó testületbe. Két évvel később ugyanez a három képviselő az RMDSZ színeiben induló erdélyi magyar összefogás listáján, hét évvel később pedig Winkler és Sógor az RMDSZ jelöltjeként, Tőkés László pedig a Fidesz–KDNP jelöltjeként szerzett mandátumot. Károsnak tartják, hogy a szövetség eleve lebecsüli és alulértékeli az erdélyi magyar közösség erejét, és csak két hely megszerzését tűzi ki célul. Az erdélyi magyar pártokat elsősorban a közösségi érdeknek, és nem a szűk pártérdeknek kellene vezérelnie. A választási koalíció az erők összeadását jelentené, a különböző táborok voksainak hasznosítását – szögezik le.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1716
szavazógép
2019-03-15: Belföld - :

Hiábavaló, míg szegénység van ( Dacian Cioloș az autonómiáról)

Hiábavalónak tartja az autonómiáról folytatott vitákat Dacian Cioloș volt miniszterelnök, aki szerint a gazdasági fejlődés – és a szegénység csökkentése – az előfeltétele annak, hogy stabil megoldást találjanak a nemzetiségi problémákra.
2019-03-15: Belföld - :

Visszadobták a vádiratot

A marosvásárhelyi táblabíróság tegnapi végzésében jogerősen visszaküldte a korrupcióellenes ügyészségnek azt a vádiratot, amelyet a vádhatóság a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium törvénytelennek vélt 2014-es megalapítása ügyében állított össze Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen.