Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. március 16., szombat, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
Szabó Lilla Interetnikus kapcsolatok Felső-Háromszéken című kötetének ünnepi bemutatójára ma 14 órától kerül sor Zabolán a Csángó Néprajzi Múzeumban (Vasút utca 789. szám). Beszédet mond: Lezsák Sándor, a Magyar Parlament alelnöke és Pozsony Ferenc, az MTA külső tagja. Közreműködnek: pusztinai hagyományőrző asszonyok Nyisztor Tinka vezetésével.
 

André Doze Szent József, az Atya árnyéka című könyvét (Katalin Ildikó nővér fordítása) Sepsiszentgyörgyön vasárnap a 18 órától kezdődő szentmise után mutatják be a Szent József-plébánián. Jelen lesz Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója.

 

Röviden
ELŐADÁS. Uzon Község Polgármesteri Hivatala és Önkormányzata március 18-án 13 órától minden érdeklődőt vár az uzoni kultúrotthonba, ahol a magyarországi Csoma Gergely Tanárként Moldvában címmel tart előadást. A belépés ingyenes.
SZENT GYÖRGY NAPOK. Gyorsan fogynak a jegyek a Szent György Napok kulturális hetére: elfogyott az összes jegy a Kolozsvári Állami Magyar Színház Illegitim című előadásaira, és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Romlás című előadására is. * Óriási érdeklődés tapasztalható a Krisztus Király-templomban kezdődő nyitó hangversenyre, ahol Sebestyén Márta, Szamosi Szabolcs és a Campanella gyermekkórus lép fel. * Zajlik a jegyárusítás a bábelőadásokra is, egységes jegyárak vannak: kicsiknek, nagyoknak egya­ránt 10 lejbe kerül a belépő. A Szent György Napok idén éppen a húsvéti vakáció idejére esnek, így viszonylag kisebb esély van arra, hogy óvónők, tanítónők csoportosan vigyék bábszínházba a gyermekeket – a produkciók gyakorlatilag szabadelőadásként futnak. * Egy új Szent György-napos helyszínen, a Sepsi Arénában április 28-án 19 órától tekint­hetik meg a Swingoperett című produkciót, operett­slágereket modern értelmezésben: Bársony Bálint zenekarával többek között szaxofonon, dobbal, elektromos gitárral játszik. Fellép: Bársony Bálint szaxofonművész, zenész, zeneszerző; Falusi Mariann Artisjus-díjas magyar dzsesszénekes, rádiós- és televíziós műsorvezető, színésznő, a Pa-Dö-Dő együttes tagja; Dancs Annamari, aki hosszú erdélyi popkarrier után az Operettszínház szólistája lett; Veréb Tamás színész, énekes, a 2016-os Sztárban sztár győztese; és ifjú Laki Péter Marsall-díjas nagyszerű táncos-komikus, musicalszínész, az Operettszínház egyik legtöbbet foglalkoztatott férfisztárja. A jegyek árusítása március 18-án kezdődik. * Jegyet váltani a városi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon, illetve Brassóban a Vitorlás könyvesboltban, Kézdivásárhelyen a Vigadóban és Baróton a Városi Művelődési Házban lehet. Akárcsak a tavaly, a 20 és 40 lej közötti jegyek húsz százalékát a szervezők kedvezményes áron ajánlják nyugdíjasoknak és diákoknak. Kedvezményes jegyet – az erre jogosító irat felmutatásával – kizárólag személyesen, a jegyirodában lehet vásárolni (interneten csak teljes árú jegy váltható).

 

Színház
AZ M STUDIO a nem fogadott hívás(ok) című előadását Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától játssza. Rendező: Sebastian Marina. Jegyek elővételben a központi jegyirodában (telefon: 0267 312 104) és a biletmaster.ro oldalon kaphatók.
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház ma 19 órától és vasárnap 19 órától Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadását játssza a nagyteremben román felirattal. Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján írta és rendezte: Radu Afrim.

 

Bábszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. A halhatatlanságra vágyó királyfi című magyar népmeséből készült bábjátékot március 19-én, kedden 10 és 12 órától játsszák a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdió­ban. Jegyár: 5 lej.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11 órától Így neveld a sárkányodat 3., magyarul beszélő és A királynő kutyája, románul beszélő; 16 órától Marvel kapitány, román felirattal; 16.30-tól Instant család, magyarul beszélő; 18.30-tól Álommeló, magyarul beszélő; 18.45-től Bazi nagy francia lagzik 2., román felirattal; 20.45-től A kedvenc, román felirattal; 21 órától Amit a férfiak akarnak, román felirattal. Vasárnap: 11 órától Kókusz Kokó, a kis sárkány – Irány a dzsungel!, magyarul beszélő és Harvie és a bűvös múzeum, románul beszélő; 16 órától Így neveld a sárkányodat 3., magyarul beszélő; 16.45-től Bazi nagy francia lagzik 2., román felirattal; 18.30-tól Bohém rapszódia, román felirattal és Kafarnaum – A remény útja, román felirattal; 20.45-től Ne érints meg!, román felirattal; 21 órától Zöld könyv – Útmutató az élethez, román felirattal. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Hitvilág
FÉRFIAK LELKI DÉLUTÁNJA. Ma 15 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián tartják Sepsiszentgyörgy katolikus férfiainak lelki délutánját. A program: meditáció és beszélgetés.
BÚCSÚS ELŐKÉSZÜLETEK. Ma, vasárnap és hétfőn 18 órától missziófelkészítést tartanak a sepsiszentgyörgyi Szent József-templom búcsús ünnepére. A búcsú március 19-én 18 órától kezdődik.
ÜNNEP IKAFALVÁN. Vasárnap, március 17-én 12 órától megemlékezés és ünnepi műsor lesz az ikafalvi templom előtt.
VÁLTOZÁSBAN CSOPORT. A sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségben Paltán Enikő pszichológus, pszichodráma-terapeuta és Sándor Éva pszichológus, pár- és családterapeuta vezetésével hétfőnként tíz alkalommal találkoznak a változás korában levő nőkkel és férfiakkal, akik szembe szeretnének nézni ennek az életszakasznak a kihívásaival. Az első találkozó március 18-án 18 órától kezdődik.
A SEPSISZENTGYÖRGYI UNITÁRIUS TEMPLOMBAN vasárnap a 11 órakor kezdődő istentisztelet után kerül sor Pálfalvi Ilona Női lelkek és sorsok témájú írásainak, tűzzománc képeinek bemutatójára.

 

Zene
DINNYÉS JÓZSEF budapesti zeneszerző, előadóművész saját szerzeményeiből tart ízelítőt a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban vasárnap a 11 órától kezdődő istentiszteleten, majd 18 órától ugyanott koncertezik.
OLIMPIKONOK ELŐADÁSA. Hétfőn 18 órától az Árkosi Kulturális Központ és a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum közreműködésével az olimpikonok előadásán fellépnek különböző hangszeren játszó diákok. Felkészítő tanárok: Császár Katalin (fuvola), Kőmíves-Bokor Zsuzsa (zongora), Gábor Szabolcs (klarinét), Szántó Zsombor (klarinét), Veres István (trombita). Zongorán kísér: Kőmíves-Bokor Zsuzsa, Bándi Margit, Szabó Levente.

 

Tortoma Önképzőkör
Március 18-án (rendhagyó módon), hétfőn 19 órától a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében Kratochvil Károly, az elfelejtett parancsnok címmel Domonkos László történész (Budapest) és Csoma Gergely képzőművész, csángókutató (Budapest) tart előadást. A Kratochvil Károlyról és a Székely Hadosztály küzdelmeiről írt kötet a rendezvény végén a helyszínen megvásárolható. Házigazda: Demeter László muzeológus.

 

Nyitott Akadémia
A sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségben március 24-én 19 órától a Nyitott Akadémia meghívottja Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, aki Örökölt sors, Családi sebek és a gyógyulás útjai címmel tart előadást. Jegyek kaphatóak 25 lejért a román színháznál kedden, szerdán és csütörtökön 16–18 óráig. Érdeklődni a 0721 139 882-es telefonon lehet.

 

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Sajtó utca 10-es szám alatti Transfarm (telefon: 0267 315 136, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Szorgalom sétány 22-es szám alatti Galenus (0267 313 929); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280), hétfőtől a 22-es udvartérben levő Dona (0372 407 089); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), ma 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Ba­róton ma 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1 cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 573
szavazógép
2019-03-15: Közélet - :

Kossuth-díjat kapott Ferenczes István

Aki gondolkodik, kérdez, alkot, az műveivel, munkájával népét, nemzetét szolgálja – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából elmondott beszédében pénteken az Országházban, mielőtt átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket. A Kossuth-díjjal elismert művészek között található Ferenczes István József Attila- és Babérkoszorú-díjas csíkszeredai költő is.
2019-03-16: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megrendült szívvel és mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó gyermek, szerető testvér, sógor, nagybácsi, rokon és jó szomszéd, a mikóújfalusi
MAGYARI ATTILA
életének 48. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2019. március 17-én, vasárnap 13 órakor lesz a mikóújfalusi ravatalozóháztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4310897