Peking, 2008A tizenhatodik versenynap

2008. augusztus 25., hétfő, Sport
Ritmikus sportgimnasztika:

1. és olimpiai bajnok JEVGENYIJA KANAJEVA (orosz) 75,500

2. Inna Zsukova (fehérorosz) 71,925

3. Anna Besszonova (orosz) 71,875.

Szinkronúszás, csapat:

1. és olimpiai bajnok OROSZORSZÁG 50,000 — Anasztaszija Davidova, Anasztaszija Ermakova, Maria Gromova, Elvira Haszjanova, Olga Kuzhela, Szvetlana Romasina, Anna Sorina

2. Spanyolország 49,334 — Alba Maria Cabello, Raquel Corral, Andrea Fuentes, Thais Henriquez, Laura Lopez, Gemma Mengual, Irina Rodriguez, Paola Tirados

3. Kína 48,235 Ku Pej-pej, Csiang Ting-ting, Csiang Ven-ven, Liu Ou, Luo Hszi, Szun Csiu-ting, Vang Na, Csang Hsziao-huan.

Műugrás, férfi toronyugrás:

1. és olimpiai bajnok MATTHEW MITCHAU (ausztrál) 537,95

2. Cson Li-hsziu (kínai) 533,15

3. Gleb Galperin (orosz) 525,80.

Baseball:

1. és olimpiai bajnok DÉL-KOREA

2. Kuba

3. Egyesült Államok.

Női röplabda:

1. és olimpiai bajnok BRAZÍLIA — Oliveira W., Steinbrecher, Pequeno, Souza, Claudino, Castro, de Oliveira, Carvalho, Gonzaga, Albuquerque, Menezes T., Menezes V.

2. Egyesült Államok — Scott-Arruda, Haneff-Park, Bown, Glass, Tom, Ah Mow-Santos, Davis, Berg, Willoughby, Joines, Sykora, Nnamani.

3. Kína.

Kosárlabda, női:

1. és olimpiai bajnok EGYESÜLT ÁLLAMOK — Bird, Smith, Taurasi, Thompson, Leslie, Catchings, Lawson, Augustus, Fowles, Parker, Pondexter, Milton

2. Ausztrália — Harrower, Snell, Taylor, Jackson, Batkovic, Screen, Bevilaqua, Summerton, Cox, Grima, Randall

3. Oroszorság — Hammon, Scsegoljova, Sztyepanova, Korsztyin, Rakmatulina, Oszipova, Karpunyina, Abroszimova, Kuzina, Vodopjanova, Liszina, Szokolovszkaja.

Férfi gyeplabda:

1. és olimpiai bajnok NÉMETORSZÁG

2. Spanolország

3. Ausztrália.

Asztalitenisz, férfi egyes:

1. és olimpiai bajnok MAN LIN (kínai)

2. Vang Hao (kínai)

3. Vang Li-Csin (kínai).

Magyar arany zárta az éremosztást

Fussunk egyet jelszóval ébredt Peking. 42,195 km — az is valami, lefutjuk, s kész. Mire befejeződik a leányok kéziszer-csapatdöntője, le is tapostuk azt a legendás távot.

Szép számban gyűltek össze a férfi maratonfutók, hogy úgymond letapossák azt a ,,legendás" távot. A tarka mezőny csak a gyülekezéskor, a rajtnál volt egységes és tarka, aztán ahogy nőtt a letaposott kilométerek száma, úgy nyúlt egyre hosszabbra, úgy vált egyre sötétebbre. Érthető, hosszútávról lévén szó, az afrikaiak vették kezükbe az irányítást, ők diktálták az iramot, és ők osztoztak az érmeken.

Férfi maraton:

1. és olimpiai bajnok SAMUEL WANSIRU (kenyai) 2:06:32 — ol. cs.

2. Jaouad Gharid (marokkói) 2:07:17

3. Tsegay Kebede (etióp) 2:10:00.

Nem tévedtek a pekingiek, tényleg befejeződött a kéziszercsapat döntője. Bánta is a közönség, hiszen amit a leányok mutattak, produkáltak, az több volt, mint egyszerű sport, az felnőtt bármely művészet színvonalára. A verseny a várakozásnak megfelelően az oroszok győzelmével zárult, de a dobogó második fokára nem európaiak álltak, hanem a házigazdák. Ezen már nem is kell csodálkozni. Tényleg megszokhattuk már a két hét alatt, hogy abban is remekelnek a kínaiak, amit tegnapelőtt még csak hírből ismertek.

Kéziszercsapat:

1. és olimpiai bajnok OROSZORSZÁG 35,550 — Margarita Alijcsuk, Anna Gavrilenko, Tatyjana Gorbunova, Jelene Posevina, Darija Skurikina, Natalija Zujeva

2. Kína 35,225 — Caj Tung-tung, Csou Tao, Lö Jüan-lang, Szuj Csian-suang, Szun Tan, Csang Suo

3. Fehéroroszország 34,900 — Oleszja Babuskina, Anasztaszija Ivanko, Zsinajda Lunyina, Glafira Martinovics, Kszenia Szankovics, Alina Tumilovics.

Röplabdában az amerikai férfiak visszavágtak a braziloknak, így aztán részben feledtették a női együttes braziloktól elszenvedett vereségét. Az első játszmát a dél-amerikai csapat nyerte, de az egész tornán kitűnő teljesítményt nyújtó amerikaiak viszonylag magabiztosan nyerték a következő két játszmát, majd hatalmas izgalmak közepette a negyedik, a sorsdöntő szettet, s ezzel 1988 óta először ünnepelhettek ismét olimpiai aranyérmet.

Férfi röplabda:

1. és olimpiai bajnok EGYESÜLT ÁLLAMOK

2. Brazília

3. Oroszország.

Az ökölvívódöntők második napja sérüléssel kezdődött (a mongol Purevdorj), s ez ,,hozzásegítette" a kínai Cout az ötvenedik olimpiai aranyérem megszerzéséhez. Na de van ennek a kínai srácnak a zsebében még egy-két adu: 2005 óta veretlen a világversenyeken, ő nyerte a 2005-ös és 2007-es világbajnokságot. Elment az első mongol arany, elvitte az a fránya sérülés, de sebaj, Enkhbart visszahozta a következő súlycsoport (54 kg) döntőjén, és nem akárkivel, hanem egy kubaival vívott csatában. Mondtuk már, hogy ez az olimpia nem a kubai ökölvívóké.

48 kg: 1. és olimpiai bajnok COU SI-MING (kínai)

2. Serdamba Purevdorjt (mongol)

3. Paddy Barnes (ír) és Yampier Hernandez (kubai).

54 kg: 1. és olimpiai bajnok UUGAN-BADAR ENKHBART (mongol)

2. Yankiel Leon Alacorn (kubai)

3. Bruno Julie (mauritiusi), Veaceslav Gojan (moldovai).

60 kg: 1.és olimpiai bajnok ALEKSZEJ TISCSENKO (orosz)

2. Daouda Sow (francia)

3. Hracsik Javahijan (örmény) és Yordenis Ugas (kubai).

69 kg: 1. és olimpiai bajnok BAKIT SZARSEKBAJEV (kazah)

2. Carlos Banteaux Suarez (kubai)

3. Jung Joo Kim (dél-koreai) és Silamu Hanaiti (kínai).

81 kg: 1. és olimpiai bajnok CSANG HSZIAO-PING (kínai)

2. Kenny Egan (ír)

3. Jerkebulan Sinalijev (kazah) és Tony Jeffries (brit).

+91 kg: 1. és olimpiai bajnok ROBERTO CAMMARELLE (olasz)

2. Csang Csi-lej (kínai)

3. Vjacseszlav Glazkov (ukrán) és David Price (brit).

Kosárparádé ― így jellemezhetnénk a férfidöntőt, az amerikai―spanyol találkozót. Mindkét csapat túllépte a bűvös száz pontot: Egyesült Államok―Spanyolország 118―107, a bronzmeccsen: Argentína―Litvánia 87―75.

Férfi kosárlabda:

1. és olimpiai bajnok EGYESÜLT ÁLLAMOK

2. Spanyolország

3. Argentína.

Férfi kézilabda:

1. és olimpiai bajnok FRANCIAORSZÁG

2. Izland

3. Spanyolország.

Na de minket ma ― s ezt bocsássák meg nekünk ― mindenekelőtt a vízilabda érdekelt, a magyar―amerikai döntő. Jó első negyedi kezdés után feljöttek az amerikaiak, és keményen ragadtak a magyarokra, olyannyira, hogy Kásásék egyszerűen nem tudtak kétgólos előnynél nagyobbat szerezni. Mindig egyenlítettek az amcsik. Aztán jött az utolsó negyed szenzációs magyar produkcióval s a lankadó amerikai játékkal. Nincs mese, a Kemény-legénység felőrölte az amerikai csapatot, s a sportág történetében igazából először összehozott egy mesterhármast (három egymásutáni bajnoki cím: 2000, 2004, 2008), megszerezte a magyarok harmadik pekingi aranyérmét... Még mondja valaki, hogy nem ,,három a magyar igazság". Igaz, ez már nem kapcsolható a háromhoz, de csodálatos eredményt nyugtáz: a vízilabdacsapat szerezte a magyar sport 160. olimpiai aranyérmét. Fiúk ― Benedek Tibor, Biros Péter, Gergely István, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, dr. Kis Gergely, Madaras Norbert, dr. Molnár Tamás, Nagy Viktor, dr. Steimetz Ádám, Szécsi Zoltán, Varga Dániel, edző: Kemény Dénes ―, köszönjük! Szenzációsak voltatok! Igazi magyarok! Istenem, de jó magyarnak lenni!!! S hallgatni az Isten, áldd meg a magyart... Közben a könnyeket törölgetni... Nem szégyen ez, ezek az öröm könnyei.

Férfi vízilabda:

1. és olimpiai bajnok MAGYARORSZÁG

2. Egyesült Államok

3. Szerbia.

Pekingben döbbenhettünk rá, hogy nem lovas, nem fegyverforgató nemzet a magyar, hanem vízi nemzet. A pekingi érmek zömét a vízben — az úszómedencében, a kajak-kenu vizes csatornában, a vízilabda-medencében. Hát nem csodálatos?! A vizesek példáját, hozzáállását követve — de követve, s nem politizálva! ― újra az lesz a magyar sport, ami volt. Olyan, mint ezen az utolsó díjazáson, amikor ott állt — a vízilabdázók révén ― a dobogó legmagasabb fokán.

Zárjuk azzal, hogy minden jó, ha a vége jó. Az pedig fantasztikus, szép, jó, felemelő.

Az összesített éremtáblázat

A magyar csapat három arany-, öt ezüst- és két bronzéremmel a 21. helyen végzett a pekingi olimpia éremtáblázatán. Az 1924-es párizsi olimpia óta ez volt a leggyengébb magyar szereplés.

Az élen végző házigazda Kína 1988 óta az első ország, amely egy olimpián elérte az ötven aranyérmes ,,álomhatárt". Szöulban a Szovjetunió ötvenöt sikerrel zárt.

Az éremtáblázat végeredménye:

Kína 51 21 28

Egyesült Államok 36 38 36

Oroszország 23 21 28

Nagy-Britannia 19 13 15

Németország 16 10 15

Ausztrália 14 15 17

Koreai Köztársaság 13 10 8

Japán 9 6 10

Olaszország 8 10 10

Franciaország 7 16 17

Ukrajna 7 5 15

Hollandia 7 5 4

Jamaica 6 3 2

Spanyolország 5 10 3

Kenya 5 5 4

Fehéroroszország 4 5 10

Románia 4 1 3

Etiópia 4 1 2

Kanada 3 9 6

Lengyelország 3 6 1

Magyarország 3 5 2

Norvégia 3 5 2

Brazília 3 4 8

Csehország 3 3 -

Szlovákia 3 2 1

Új-Zéland 3 1 5

Grúzia 3 - 3

Kuba 2 11 11

Kazahsztán 2 4 7

Dánia 2 2 3

Mongólia 2 2 -

Thaiföld 2 2 -

Koreai NDK 2 1 3

Argentína 2 - 4

Svájc 2 - 4

Mexikó 2 - 1

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1039
szavazógép
2008-08-25: Sport - Áros Károly:

A tizenötödik versenynap (Peking, 2008)

Labdapattogás ébresztett. Egy címvédő (Argentína) és egy korábbi bajnok (Nigéria, 1996) kergette a labdát, csatázott a labdarúgás olimpiai bajnoka címért, s hogy magyar vonatkozása is legyen az ügynek, a játékvezető magyar volt, Kassai Viktor, aki tisztességes, jó munkát végzett. A győzelmet Di Maria 58. percben lőtt góljával az argentinok szerezték meg.
2008-08-25: Sport - Tibodi Ferenc:

Megkezdődtek az edzések (Kosárlabda)

Az elmúlt héten a sepsiszentgyörgyi A-osztályos női kosárlabdacsapatunk, a Mikes Kelemen Sepsi BC megkezdte felkészülését a 2008―2009-es nemzeti bajnokságra és a FIBA Európa Kupára. Mint ismeretes, a háromszéki alakulatot selejtező nélkül besorolták az Európa Kupába, ahol az izraeli bajnoki döntős Bnot Hasharonnal, az orosz Dinamo Kurszkkal és a kétszeres francia bajnok Challes-les-Eaux-val kell megküzdenie a csoportkörben. Augusztus 20-án kilátogattunk csapatunk edzésére, ami egy picit foghíjas volt. A felkészülés első hetében sokan igazoltan hiányoztak a csapatból, így több ifjúsági játékos is bekapcsolódott az edzésekbe. A bajnokság befejezése után távozott kosárlabdázók pótlása folyamatban van, a napokban pedig csatlakozott a Mikeshez az orosz Ekaterina Tatarinova, aki próbajátékra érkezett a bajnoki ezüstérmes gárdához.