KosárlabdaMegkezdődtek az edzések

2008. augusztus 25., hétfő, Sport

Az elmúlt héten a sepsiszentgyörgyi A-osztályos női kosárlabdacsapatunk, a Mikes Kelemen Sepsi BC megkezdte felkészülését a 2008―2009-es nemzeti bajnokságra és a FIBA Európa Kupára. Mint ismeretes, a háromszéki alakulatot selejtező nélkül besorolták az Európa Kupába, ahol az izraeli bajnoki döntős Bnot Hasharonnal, az orosz Dinamo Kurszkkal és a kétszeres francia bajnok Challes-les-Eaux-val kell megküzdenie a csoportkörben. Augusztus 20-án kilátogattunk csapatunk edzésére, ami egy picit foghíjas volt. A felkészülés első hetében sokan igazoltan hiányoztak a csapatból, így több ifjúsági játékos is bekapcsolódott az edzésekbe. A bajnokság befejezése után távozott kosárlabdázók pótlása folyamatban van, a napokban pedig csatlakozott a Mikeshez az orosz Ekaterina Tatarinova, aki próbajátékra érkezett a bajnoki ezüstérmes gárdához.

Ottjártunkkor a következő lányok voltak jelen az edzésen: Sándor Emőke, Kövesdi Enikő, Sinka Andrea, Bocskai Orsolya, Csillag Angéla, Kajdacsi Judit, Ambrus Erzsó, Cazac Olga, Nagy Ildikó, Németh Ágnes, Kolozsi Eszter. Csapatunk új edzőjétől, Déri Csabától megtudtuk, hogy az összehívást megelőzően kosarasainknak hat egyéni edzést kellett megcsinálniuk, és azt is, hogy a felkészülés első két hetében rávezető jellegű edzéseket tartanak. Elkezdtük az erőterembe való munkát, egy héten négyszer megyünk ― nyilatkozta Déri. — Megkezdtük a kosárlabdaedzéseket is, s a következő héttől három- és kétnapos ciklusokban dolgozunk. Hétfőn, kedden, szerdán edzünk, csütörtökön pihenőnap. Péntek, szombat edzés, vasárnap pihenő. Így megyünk majd két hétig. Azt lehet látni, hogy Vass Ildikó nincs itt, ő jelenleg a válogatottal EB-selejtezőt játszik. Továbbá Irena Matovics (csapatunk egy másik új idegenlégiósa) a szerb válogatottnál van, a szervező kérdése a napokban fog eldőlni, Diatta augusztus 28-án érkezik vissza a csapathoz.

Nagyon komoly feladat előtt áll csapatunk, amelynek a hazai bajnokság mellett nemzetközi téren is helyt kell állni. A magyarországi szakember elmondása szerint a Sepsi BC-nek egy erős játékszervezőre van szüksége. Egy kupagyőztes, bajnoki második helyezett csapatról van szó, melynek célja, hogy minden fronton nyerjen ― jelentette ki az edző. — Továbbá teljesen más dimenzióba került a csapat azzal, hogy indul az Európa Kupán. Kemény ellenfeleink lesznek, így teljesen másképpen kell játszanunk, dolgoznunk. Olyan feladatok vannak, ahová ember kell a gátra!

Ha már Európa Kupáról beszélünk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egyéves múlttal rendelkező szentgyörgyi alakulat újonc az öreg kontinens talán legjobb kosárlabdacsapatai között. Megálljuk-e helyünket a nemzetközi porondon? Ez a jövő zenéje... Sepsiszentgyörgy tavaly bebizonyította, hogy nincs olyan, hogy újonc. Ezt el kell felejteni. Megfordult a világ ― állítja Déri Csaba. — Itt nincs már olyan, hogy éveken keresztül építkezünk. Játékosokat kell hozni, és a csapatnak van másfél hónapja a felkészülésre, majd teljesítenie kell. Profi játékosokról van szó. Olyan játékosokat igazoltunk, akik nem ma kezdték a kosárlabdát.

Megalakult a Sepsi BC, s a ,,régi-új" klub pedig felvállalta A-osztályos csapatunk finanszírozását. Így együttesünk a következő idényben a Mikes Kelemen Sepsi BC név alatt fog szerepelni. A gárda vezetőségét Füstös Imre, Ambrus József és Jánosi Ferenc alkotja, akik reméljük, hogy legjobb tudásuk szerint fogják ellátni ezt a feladatot. Az Európa Kupában való szereplés egész magasra tette a mércét. Olyan menedzserekkel tárgyalunk, akiktől neves játékosokat tudunk szerződtetni ― nyilatkozta Jánosi Ferenc, aki ezzel megerősítette Déri azon kijelentését, hogy csapatunknak további játékosra van szüksége. — Mi amerikai, orosz és szerb kosárlabdázókról beszélünk, de amíg nincs a szerződés aláírva, nem tudok neveket mondani. Egy jó játékirányítóra van szükségünk, és erre a posztra olyan játékost szeretnénk, aki mostanáig egy erős bajnokságban szerepelt. A cél: megnyerni a bajnokságot, a Román Kupát szeretnénk a városban tartani, és jól akarunk szerepelni az Európa Kupában. A városi és a megyei önkormányzat betartotta kampánybéli ígéretét, és maximálisan ― mind anyagilag, mind morálisan ― támogatja az együttest. Nem szabad megfeledkeznem a szponzorokról sem, akiktől minden segítséget megkapunk. Jóleső érzéssel veszem tudomásul, hogy a város apraja-nagyja itt van mellettünk, és segít, az egyszerű lakostól a szurkolón át a támogatóinkig.

A Mikes Kelemen Sepsi BC legújabb szerzeménye a 29 éves magyarországi Kajdacsi Judit. Az anyaországbéli játékos 16 évesen kezdett kosárlabdázni, játszott már Szekszárdon és Szegeden is. Úgy vélem, egy nagyon jó csapatba hívtak, amely tavaly kupagyőztes volt, a második helyen fejezte be a bajnokságot, és az idén indul az Európa Kupában. Ez számomra nagy kihívás ― mondta 192 cm magas, ötvenkétszeres magyar válogatott. — Azért hívtak és azért jöttem, hogy segítsek a csapatnak. Szeretnénk a tavalyi eredményeket túlszárnyalni ― megnyerni a bajnokságot, megvédeni a kupát, és nem utolsósorban túljutni az Európa Kupa első körén.

Reméljük, úgy is lesz! Sok sikert!

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 521
szavazógép
2008-08-25: Sport - Áros Károly:

A tizenhatodik versenynap (Peking, 2008)

Ritmikus sportgimnasztika:
1. és olimpiai bajnok JEVGENYIJA KANAJEVA (orosz) 75,500
2. Inna Zsukova (fehérorosz) 71,925
3. Anna Besszonova (orosz) 71,875.
2008-08-25: Sport - Áros Károly:

Sportnaptár (Magyarok az újkori olimpiai játékokon)

Augusztus 25. Negyvenkét évvel ezelőtt hunyt el Budapesten a Félixfürdő melletti Váradszentmártonban született Schenker (Ozoray) Zoltán kardvívó, a stockholmi olimpia (1912) győztes magyar kardvívócsapatának tagja s az egyéni verseny negyedik helyezettje. Tizenkét évvel később a második párizsi olimpián (1924) újra pástra lépett, a kardcsapattal ezüstérmet nyert, a tőrcsapattal bronzérmet, és kard egyéniben újra a negyedik helyen végzett.