Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Liberális siker a szlovák elnökválasztásonMegosztottak a felvidéki magyarok

2019. március 18., hétfő, Világfigyelő

Fölényesen nyerte meg a szlovák elnökválasztás első fordulóját Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje, aki Maros Šef­čovičcsal, a legerősebb kormánypárt, az Irány- Szociáldemokrácia (SMER-SD) párt jelöltjével került a második fordulóba. A tegnap nyilvánosságra hozott hivatalos végeredmények szerint a voksolás első fordulójában Caputovának mind a nyolc szlovákiai megyében a szavazatok jelentős többségét sikerült megszereznie.

  • Fotó: origo.hu / AFP / Joe Klamar
    Fotó: origo.hu / AFP / Joe Klamar

Farkas Örs politikai elemző szerint az eredmények azt jelzik, hogy megosztottak a felvidéki magyar szavazatok. Az elemző felidézte: Bugár Béla korábban a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke volt. Amikor onnan leváltották, akkor hozta létre a magyar–szlovák Híd–Most pártot. Bugár Béla személye arra jó, hogy megossza a magyarok szavazóit – mutatott rá Farkas Örs, aki szerint a mostani választáson elért háromszázalékos eredménye inkább vereségnek számít. Farkas Örs szerint a Felvidéken élő magyarok az MKP és a Híd–Most közötti ellentét miatt gyakran keresnek más alternatívát. Sokan szlovák pártra szavaznak, míg mások nem mennek el választani. Úgy értékelte, a voksolás nyertese, Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje abban bízhat, hogy azok a szavazók, akik nem rá szavaztak az első fordulóban, nem vesznek részt a második fordulóban.

Az ötödik közvetlen szlovák államfőválasztás első körének véglegesített, hivatalos végeredményei szerint Zuzana Caputovára a szavazók 40,57 százaléka, a második helyen végzett Maros Šefčovičra pedig a választók 18,66 százaléka voksolt. A részvételi arány enyhén meghaladta az utolsó három ilyen voksolás átlagát, 48,74 százalékos volt. Az ország déli, magyarok lakta járásaiban a választási részvétel csaknem mindenütt alatta maradt az országos átlagnak. Mivel a jelöltek egyikének sem sikerült megszereznie az érvényes szavazatok több mint ötven százalékát, így március 30-án második választási fordulót tartanak a két legtöbb voksot megszerzett jelölt részvételével. A választás második körében már egyszerű többség is elegendő a győzelem megszerzéséhez.

A szombati voksolás hivatalos végeredményei regionális lebontásban azt mutatják, hogy Caputovának – aki egy alacsony támogatottságú, de a szlovák sajtóban erőteljesen megjelenő liberális párt, a Progresszív Szlovákia jelöltje és alelnöke – 79 szlovákiai járásból 71-ben sikerült győznie, többnyire fölényesen. Maros Šefčovič – aki az Európai Bizottság (EB) szlovák alelnöke – ugyanakkor csak 7 járásban tudott többséget szerezni. Caputová Pozsonyban szerezte a legmagasabb arányú győzelmet, az ott leadott voksok több mint hatvan százalékát. Šefčovič ugyanakkor a keleti és északi járásokban tudott jobb eredményt elérni.

Caputová, aki az általa elért eredményt biztatónak minősítette, azt mondta: a szavazáson megmutatkozott a változás, a tisztességesség és az igazságosság iránti igény. Hangsúlyozta: örül, hogy a második fordulóban egyiküknek sem kell majd szélsőségesekkel megküzdenie. Caputová ezzel vélhetően a harmadik helyen végzett – a pozsonyi liberális sajtó által egyhangúlag csak negatív kontextusban emlegetett – Štefan Harabínra, illetve a negyedik legtöbb szavazatot szerzett – erőteljesen EU- és NATO-kritikus – Marián Kotlebára célzott.

Az eredményeket Šefčovič is a változás iránti igény kifejezésének látta, mint mondta: Szlovákiában nyugodt belpolitikai helyzetre és társadalmi megbékélésre van szükség. Šefčovič rámutatott: a verseny most újrakezdődik, ő pedig a hagyományos keresztény értékek megőrzésének fontosságára akar rámutatni, s a második fordulót egy olyan népszavazásnak tekinti, amelyben arról is döntés születik, hogy teret kap-e egy „szuperliberális” program.

A szlovák elnökválasztás első körében a harmadik helyen Štefan Harabín, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, korábbi igazságügyi miniszter végzett, a szavazatok 14,34 százalékát megszerezve. A negyedik helyen Marián Kotleba a pozsonyi sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk – Néppárt elnöke és államfőjelöltje végzett, a szavazatok 10,39 százalékával.

A szlovák kereszténydemokrata politika doyenje, az államfőválasztáson már többedik alkalommal induló František Mikloško a voksok 5,72 százalékát kapta meg. Bugár Béla, a Most–Híd vegyes párt jelöltje a szavazatok 3,1 százalékát szerezte meg. Ez alig több mint fele annak az eredménynek, amit öt évvel ezelőtt Bárdos Gyula, a szlovák elnökválasztások történetének első magyar jelöltje szerzett. A többi jelölt a voksok kevesebb mint három százalékával volt kénytelen megelégedni. A második körbe tovább nem jutott államfőjelöltek közül egyelőre senki nem jelezte, hogy kit kíván támogatni a második fordulóban. Helyi megfigyelők szerint azonban – az egyes jelöltek választói bázisának összetételét figyelembe véve – Maros Šefčovič lehet az, aki a kiesett jelöltekre szavazók nagyobb hányadának támogatását megszerezheti.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 589
szavazógép
2019-03-18: Világfigyelő - :

Otthonában adta át Törőcsik Marinak a Kossuth Nagydíjat a kormányfő

Velemi otthonában adta át a Kossuth Nagydíjat Törőcsik Mari színművésznek szombaton Orbán Viktor miniszterelnök.
2019-03-18: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Ha választások, akkor magyarellenesség

Lesújtó kép tárul elénk az európai parlamenti választások előtt bő két hónappal: ahelyett, hogy az Európai Unió előtt álló kihívásokról, a kontinens jövőjéről folyna a vita, a romániai pártok szinte kivétel nélkül magyarellenes húrokat pengetnek és nacionalista nyilatkozatokkal jeleskednek. A helyzet nem meglepő, de attól még elkeserítő, főként ha figyelembe vesszük, hogy a legmeredekebb ilyetén megnyilvánulásokat nemcsak marginális erők részéről tapasztalunk, hanem volt állam- és kormányfők, erős ellenzékiek és leendő „rendszerváltók” részéről is.