KármentőTavasz

2019. március 18., hétfő, Jegyzet
László Zsuzsa

Nagyon úgy néz ki, hogy megérkezett végre. Bár néha borús az ég, de már kezdenek kibújni a virágok, lassan színesedik az élet. A lakótelepi zöldövezetek, a játszóterek is... a temérdek szeméttől. Valahogy télen nem tűnik fel ennyire a hótól, vagy ki tudja?

Nem lehet mindent a kukázókra fogni, és a szél sem bír el mindent. Siránkozunk a globális felmelegedés, a tönkretett természet miatt, próbáljuk hellyel-közzel öntudatosan használni a szelektív kukákat. Ha épp kedvünk van hozzá, a használt olajat sem a kagylóba öntjük, elballagunk vele oda, ahová kell. Ha... Az üzletekben megjelentek a lebomló zacskók. Az más kérdés, hogy némelyiknek a füle lebomlik már a kijárat előtt, lehet, így akarják féken tartani a „túlfogyasztást”. Ne vásároljunk annyi mindent, punktum!

Világszerte nagy tudású, hozzáértő emberek keresik a megoldást, fontos, közismert személyek szólalnak fel konferenciákon, hogy unokáink számára is még valamennyire élhető legyen ez a szerencsétlen, meggyötört kis bolygó. Sopánkodunk és várjuk a megoldást. Lépten-nyomon szembejönnek velünk rémisztőbbnél rémisztőbb képek, cikkek, filmek a végtelenségig felhalmozódott szemétről, megcsonkított, pusztulásra ítélt életterünkről. Fogjuk a fejünket, számoljuk a hátralévő éveket, jövendölünk, hogy utódaink mit érnek meg. Valahogy mégsem hisszük, hogy ez már régóta nem vicc. Nehéz lenne helyrehozni, amit elrontottunk, de mégis mi az, amit még megtehetünk? Igazából semmibe sem kerül, hogy a szemetünket ne a hátunk mögé dobjuk, megtesszük mégis. A tőlünk valamivel nyugatabbra élők sem születtek mind rend- és tisztaságmániásnak, semmivel sem különbek nálunk. Csakhogy megtanulták azt, amit mi még nem. Szigorú törvények, szabályok mentén, és feltételezem, büntetések árán.

Meglehet, hogy iskoláikban kevesebb értelmetlen, hasztalan dologgal tömik a gyerekek, fiatalok fejét, és több időt fordítanak arra, hogy felelősségteljes felnőttekké váljanak. Kicsi vagyok én ahhoz, hogy megoldásokat találjak, de felötlik a fejemben ez-az. Például lehet, nem ártana keményen büntetni. Büntetnek minket a tilosban való átkelésért, parkolásért, a koldulásért, csendháborításért és ki tudja, még mi mindenért, rendben van. Lehet, hogy ha a szemetelésért is megkapnánk a magunkét, a játszótereken nem az lenne a gyerekek egyik szórakozása, hogy ki talál több „kincset”, pontosabban mások szétdobált kacatjait. Lehet, ha kutyasétáltatás közben tartani kéne attól, hogy bármikor rajtakaphatnak, ha négylábú kedvenceink „nyomait” nem szedjük össze, ha tilos lenne játszóterek közelében dohányozni, bárhol csikkeket eldobálni, és még sorolhatnám, akkor lehet, nem így festene szűk kis életterünk. Találhatnánk megoldást ezekre a „kisebb” bajokra, miközben abban bízunk, hogy a világot úgyis megváltják mások.

Isten hozott, tavasz!

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 347
szavazógép
2019-03-18: Belföld - :

Hírsaláta

A MEGELŐZÉSRE KONCENTRÁL AZ ÚJ FOGYASZTÓVÉDŐ. A fogyasztóvédelmi hivatallal összekapcsolt magyarellenességet elfelejtetné a háromszéki vállalkozókkal és fogyasztókkal a hat megyét felügyelő Brassói Területi Fogyasztóvédelmi Kormánybiztosság nemrég kinevezett vezetője, Onica Csaba.
2019-03-18: Közélet - Fekete Réka:

Rendhagyó programnyitó Zabolán (Értékfeltárás indul Orbaiszéken)

A helybeli tudást, a magyar értékeket át kell örökíteni a legkisebb faluban is, ehhez járul hozzá a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány által négy esztendeje indított Kárpát-medencei értékfeltáró program – hangsúlyozta Lezsák Sándor szombaton a Zabolai Csángó Múzeumban. A Magyar Országgyűlés alelnöke abból az alkalomból érkezett Háromszékre, hogy egyeztessen helyi szakemberekkel a március végén induló orbaiszéki értékfeltáró kollégium részleteiről és tájékoztassa a helyi közvéleményt az említett értékfeltáró programról, amely egybeesett Szabó Lilla Interetnikus kapcsolatok Felső-Háromszéken című kötetének helyszínen történő bemutatójával.