BölönEltűnt férfit kerestek, sertéstetemeket találtak

2019. március 18., hétfő, Közélet

Mozgalmas napokon van túl Bölön Polgármesteri Hivatala: eltűnt személyt kerestek, de csak elpusztult disznótetemeket találtak, azokat el is földelték. Utóbbiak kapcsán vizsgálatot indított a megyei állategészségügyi igazgatóság, végeredményt a napokban várnak.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Szerda délben jelentették, hogy egy napja eltűnt a 60 esztendős A. Daniel. Érdeklődni kezdtek, ki mit tud róla, s kiderült, a néhány éve a faluba költöző hatvanesztendős férfit kedd délben horgászbotjaival felszerelkezve látták utoljára. Keresésére önkénteseket toboroztak, s mivel felvetődött, nagyajtai részen is lehet, a szomszéd falusiakat is bevonták, így végül a mintegy hetven embert öt csapatba szervezték, és elkezdték a kutatást.

Az eltűnt férfi nyomára nem, de az unitárius egyház területén felállított birkatelelő közvetlen közelében hét sertés állatok által megcsonkított tetemére akadtak. Sikó Imre polgármester nyomban értesítette a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságot, ahonnan hamarosan szakembercsoport szállt ki a helyszínre. Az elöljáró elmondta: az elmúlt időszakban az országot – és a megyét – érintő sertéspestis járvány miatt igyekeztek a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban fellépni: Baróton klórmeszet vásároltak, és az állatokat becsomagolva a helyszíntől alig kétszáz méterre levő dögkútban két méter mélyre elföldelték.

Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos megkeresésünkre úgy nyilatkozott, kiderítették, honnan származnak az állatok, a tetemekből vett mintákat pedig Bukarestbe küldték ellenőrzésre. Bár eredmény még nem született, előzetes véleménye az, hogy a bölönieknek nem kell aggódniuk. „A jelek szerint nem sertéspestisről van szó, de azért a biztonsági intézkedéseket megtettük, és a sertéseket a törvényes előírásoknak megfelelően elföldeltük” – mondotta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2019-03-18: Közélet - Szekeres Attila:

Közelebb a fogyasztóhoz (A tej útja Alsó-Háromszéken)

Meolat néven helyi tejtermelői láncot hozott létre az illyefalvi LAM Alapítvány főpályázóként a Meotis Kft.-vel, Muntyán Gyula magánvállalkozóval, illyefalvi gazdával és a bikfalvi Téglás Panzióval partnerségben. A pályázat segítségével létrehozott rendszert az Illyefalvát, Sepsiszentgyörgyöt és Uzont felölelő kistérségben működtetik, és már webáruházat is létesítettek. Erről tartottak bemutatót a Téglás Panzióban.
2019-03-18: Közélet - Iochom István:

Szőcs Zoltánt is Feketehalomra vitték (Székelyföldi terrorvád)

A csíkszeredai börtön illetékes bizottságának döntése értelmében a terrorizmus vádjával elítélt társához, Beke Istvánhoz hasonlóan Szőcs Zoltánt is félig nyitott rendszerbe helyezték át. A döntés még februárban megszületett, de Szőcs Zoltánt éppen nemzeti ünnepünk napján, március 15-én szállították át a csíkszeredai börtönből – ahol nincs enyhébb fogvatartási rendszer, csak zárt – a feketehalmiba, ahol egyébként már korábban is raboskodtak – tájékoztatott Szőcs Csongor, a fiatalember testvére.