Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A tej útja Alsó-HáromszékenKözelebb a fogyasztóhoz

2019. március 18., hétfő, Közélet

Meolat néven helyi tejtermelői láncot hozott létre az illyefalvi LAM Alapítvány főpályázóként a Meotis Kft.-vel, Muntyán Gyula magánvállalkozóval, illyefalvi gazdával és a bikfalvi Téglás Panzióval partnerségben. A pályázat segítségével létrehozott rendszert az Illyefalvát, Sepsiszentgyörgyöt és Uzont felölelő kistérségben működtetik, és már webáruházat is létesítettek. Erről tartottak bemutatót a Téglás Panzióban.

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökségtől nyert pályázattal ún. rövid ellátási láncot alakítottak ki, kiiktatva a közbenső elemeket – mondotta Klárik Attila, a LAM Alapítvány igazgatója. Hangsúlyozta, ez alulról jövő kezdeményezés, úttörő pályázat Háromszéken. Erdélyben hagyománya van a szövetkezési formáknak, igény volt az összefogásra, hogy kedvező választ tudjanak adni, alternatívát nyújtani a nagytőkével szemben. Erre most is igen nagy szükség lenne a nagyáruházak megléte okán. Fontos, hogy a szövetkezés közös piaci érdek mentén épüljön fel, és igen lényeges a bizalom kérdése. Emberi kapcsolatokra épülően a szövetkezet kis léptékben működik, nagyban egyelőre azért nem tud, mivel az elmúlt rendszerben kialakított sajátságos szövetkezeti rendszer bizalmi válságot szült – magyarázta az igazgató. Jelen tervükkel igyekeznek mintát és példát felmutatni, hisz a lényeg a kereskedelmi láncot kizárva a termelőtől a fogyasztó asztalára juttatni a terméket.

Bakó Zoltán vállalkozó, a Meotis Kft. vezetője közölte, a köztes elemeket kiiktatva frissebb, s esetenként olcsóbb áru kerül közvetlenül a fogyasztó asztalára. Ugyanakkor igyekeznek segíteni a kistermelőkön, mert a gyártó jobb áron tudja eladni a terméket. A Meotis már eddig is működtetett telefonos megrendelői szolgáltatást, és péntekenként kiszállították a termékeket Sepsiszentgyörgyre. Tapasztalat szerint átlagosan 50–150 lej közötti összegre igényeltek termékeket, főként munkaközösségek fogtak össze, és csoportosan rendeltek.

A honlap fejlesztését a Stormer cég készítette. Igazgatója, Igyártó Réka bemutatta a honlapot, a megjelenő tejtermékeket és a webáruházat, amelyen keresztül rendelni lehet: www.meolat.ro.

Szabó Tibor vállalkozó, a Téglás Panzió vezetője tapasztalatait osztotta meg. Magyarországi és bukaresti szállóvendégeiknek tetszenek bizonyos helyi termékek, s amellett, hogy azokat fogyasztják, felpakolnak még egy-egy szatyorral is – nemcsak tejterméket, házi kenyeret, áfonyalikőrt, hecsedlit, s egyebeket – és úgy térnek haza.

Héjja Szabolcs marketinges szakember elmondta, milyen lehetőségek rejlenek az online értékesítésben. Egyre inkább élelmiszereket is értékesítenek webáruházakon keresztül, ez lesz a jövő beszerzési módja. Romániában 2014-ben 4 ezer, 2017-ben már 7 ezer, tavaly 14 ezer webáruház működött. 2018-ban 8,28 millió ember vásárolt legalább egyszer interneten keresztül Romániában. A jó működést a termék minősége határozza meg, mert a megelégedett vásárló visszatér. A szakember ajánlotta a Meolat rendszernek, terjeszkedjék Brassó megye irányába is, természetesen ott minimális megrendelési összeget is ki kell kötnie.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 358
szavazógép
2019-03-18: Közélet - Fekete Réka:

Első díjas az Eufónia kórus

A Nagyszebenben tartott megyék közti kórusversenyen a művészeti iskolák kategóriájában a legmagasabb pontszámot kapta a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Sipos Zoltán vezette Eufónia kórusa és ezzel kiérdemelte a részvételt az országos döntőre, amelyet április végén Bukarestben tartanak.
2019-03-18: Közélet - Hecser László:

Eltűnt férfit kerestek, sertéstetemeket találtak (Bölön)

Mozgalmas napokon van túl Bölön Polgármesteri Hivatala: eltűnt személyt kerestek, de csak elpusztult disznótetemeket találtak, azokat el is földelték. Utóbbiak kapcsán vizsgálatot indított a megyei állategészségügyi igazgatóság, végeredményt a napokban várnak.