VidékfejlesztésPályázható intézkedések

2019. március 19., kedd, Gazdakör

Cătălina Savint, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónőjét kérdeztük a jelenleg pályázható intézkedések helyzetéről. Az igazgatónő elmondása szerint most is létezik néhány nyitott intézkedés, amely a megyéből is vonzott érdeklődőket.

Elsőként a feldolgozói intézkedés (4.2-s számú) keretében az ún. GBER-sémának nevezett intézkedését említette, amelyre az előző években többen is sikeresen pályáztak a megyéből (több pékség, édesipari és csokoládé-készítő vállalkozás). December 21-től indították az intézkedés pályázhatóságát, a teljes keret­összeg 35,3 millió euró: 21,2 millió a már meglevő feldolgozók korszerűsítésére, termékskálájuk bővítésére, 14,1 millió euró pedig új feldolgozók létesítésére van elkülönítve. A pályázatok határideje eredetileg június 30. lett volna. Az új feldolgozók létesítésére a napokban elfogyott a pályázható összeg, a meglevők fejlesztésére szánt 21,2 millióra azonban eddig csak 8 pályázatot tettek le, mindössze 2,2 millió euró értékben. A támogatásra azon vállalkozások pályázhatnak, akik mezőgazdasági termékekből nem mezőgazdasági természetű termékeket állítanak elő. Ide tartozik a fagylaltkészítés, a sütőipari termékek, tészták és laskafélék előállítása, ételízesítők, fűszerek és ételkiegészítők gyártása, kakaó­ból készült termékek és a csokoládé feldolgozása, egyéb édességek készítése, sörkészítés, tejpor készítése csecsemők számára, dietetikus élelmiszerek gyártása és egyebek. Az ügynökség honlapján (afir.info) az intézkedés leírása mellett megtalálható egy melléklet (a 4-es számú), amely pontosan szabályozza és leírja azon ágazatokat (termékeket), amelyek fejlesztésének vagy létrehozásának költségei pályázat útján támogathatók a vidékfejlesztési alapból.

A másik jelenleg pályázható intézkedés a gyümölcsösök létesítése, illetve fejlesztése. Az intézkedésre február 15-től lehet pályázni, és ez a mostani az utolsó kiírás lesz a 2014–2020-as vidékfejlesztési tervben, az intézkedésre szánt összeg teljesen el fog fogyni. A kiírás pályázható keretösszege 65,4 millió euró, a pályázatokat egészen augusztus 15-éig lehet letenni, illetve feltölteni az országos ügynökség számítógépes rendszerébe. A pályázat teljes értéke legtöbb 1,5 millió euró lehet. A pályázatnál 50 százalékos önrész szükséges, de a támogatás mértéke, intenzitása növekedhet egészen 90%-ig (vagyis 30, illetve 10%-ot kell kitennie a pályázónak saját forrásból vagy banki hitelből). A 20%-os intenzitásnövekedés abban az esetben jár, ha a pályázó fiatal gazda (41 év alatti, és a cég bejegyzése nem régebbi, mint 5 év), valamint 20% jár, ha a gyümölcsöst hegyvidéki zónában létesítik, vagy ha teljesen ökotermesztést vállal be. A főbb, nálunk is szokásos gyümölcsök mellett belefér a gyümölcstermő cserjék létesítése is (pl. áfonya, egres, ribizli, málna), valamint az eperültetvények létesítése, telepítése. Az igazgatónő elmondása szerint az előző évek kiírásainál nem volt túl nagy érdeklődés, a megyéből mindössze három pályázatot tettek le, mindeniket áfonyás létesítésére, illetve korszerűsítésére.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1029
szavazógép
2019-03-19: Gazdakör - Bokor Gábor:

Kovácsműhelytől a világcégig

Négynapos németországi tanulmányúton vett részt a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) által működtetett falugazdász-hálózat munkatársainak egy csoportja. A munkalátogatás során a szakemberek a mezőgazdasági gépgyártók világelsői közé tartozó mezőgazdasági gépgyártó cégek, a Lemken (talajmegművelő gépek), a Krone (szálastakarmány-készítők, silózók) és a Grimme (a burgonya- és répatermesztés célgépei) termékeivel, működésével ismerkedtek. Az adatgyűjtési körutat a csernátoni székhelyű AgroWest mezőgazdasági gépkereskedő cég szervezte. A falugazdászok delegációjának látogatását kiemelt eseményként kezelték a gyárakban, többek között megismerkedhettek dr. Bernard Kronéval, a Krone gyár tulajdonosával és Frank Nordmannal, a Grimme eladási vezérigazgatójával.
2019-03-19: Képzőművészet - :

Földi rúnák, égi hieroglifák (Sipos Gaudi Tünde kiállítása a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban)

A természetben létező üzeneteket az ember teremti, de mégis úgy érezzük, hogy ez valami együtt létezés, együtt lélegzés. Több volt ez a múltban, mint szimbiózis, de már az egymás mellett létezés is felbomlott. Nincs hittel átitatott kölcsönös tisztelet, elköltöztek azok a szellemek, akik a természettel egylényegű, majd a természet megszemélyesített lényei, akik sok-ezer évig biztosították a metakommunikációs csatornát.