Magyar Örökség Díjat kap a Székely Nemzeti Múzeum

2019. március 19., kedd, Közélet

Magyar Örökség Díjban részesül a sepsiszentgyörgyi székhelyű Székely Nemzeti Múzeum – közölte tegnap az intézmény. A díj „azon teljesítmények elismerésére adományozható, amelyek a magyar önazonosság-tudat szempontjából maghatározóan fontosnak minősíthetők, s az unokáink unokái számára is példát jelentenek” – olvasható a díj leírásában. A Magyar Örökség Kitüntető Címet bizonyító oklevelet szombaton adják át Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Laudációt dr. Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mond.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A Magyar Örökség Díj kitüntetettjeinek kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik: állampolgári jogon mindenkinek módjában áll díjra javasolni az általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. A Magyar Örökség Díj Bírálóbizottsága kizárólag az így beérkezett javaslatokból választja ki a díjazandókat. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében – olvasható a Magyar Örökség és Európa Egyesület honlapján.

Az idei első gálán a Székely Nemzeti Múzeum mellett díjazzák Pásztor Béla, Veresegyház polgármesterének közösségszolgálatát, Sztehlo Gábor evangélikus lelkész gyermekvédő tevékenységét, a Bethesda Gyermekkórházat, Ilia Mihály irodalmi munkásságát, Németh Antal színházművészeti tevékenységét, M. Katanics Mária zenepedagógiai munkásságát – tudhatjuk meg említett honlapról.

Minden múzeum, de különösen a nemzeti múzeumok gyűjteményeiken túlmutatóan ugyanakkor szimbolikus jelentéseket is hordoznak. A múzeum több, mint tárgyak halmaza. A múzeum mindig közösségi alkotás: gyűjtők, a gyűjteményt gondozók, adományozók és látogatók közösségének alkotása. A múzeum a közösség szellemiségét testesíti meg – írja dr. Varga Benedek méltatásában. Hozzáteszi: különösen igaz ez a Székely Nemzeti Múzeumra is, amely közel 150 éves fennállása alatt a számtalan, a székelységet érő sorstragédia ellenére megőrizte és fenntartotta történeti emlékezetét. Ez a rendkívül erős nemzettudat hívta életre a Székely Nemzeti Múzeumot.

Az első világháborút lezáró trianoni döntés és a rá következő megrendülés az egész magyarságra máig tartó hatást gyakorol. A Székely Nemzeti Múzeum erejét és jelentőségét mutatja, hogy abban a rendkívül nehéz időszakban, amikor a szétszabdalt magyarság nemzetiségi jogait és azonosságának megőrzését az utódállamokban lépten-nyomon igyekeztek elfojtani, a múzeum nem egyszerűen csak túlélt, hanem virágkorát élte. Szárnyai alatt nyílt meg az első magyar skanzen. Kiállításai mellett nemzetközileg elismert intézményekkel működött együtt. Expedíciókat és konferenciákat szervezett, köteteket adott ki. Képes volt igazán modern nemzeti múzeumként működni, szervezni és sok tekintetben irányt adni a székely kulturális és tudományos életnek.

A múzeum által folytatott gyűjtések és vásárlások során fejlesztett gyűjtemény immár közel 150 éve nap mint nap várja a látogatókat, hogy néprajzi, természetrajzi, régészeti és történeti gyűjteményein keresztül megérthessék a székelység különleges kultúráját történetét, örökségét és jelenét.

A Székely Nemzeti Múzeum létrejötte, túlélése a székelység újabb viharos századában, nemzetmegtartó szerepe és erős társadalmi beágyazottsága élő példája annak, hogy a közösségért, a nemzetért alkotók és a múzeum összetartó közössége együttesen mi mindent képes megteremteni – írja a laudáló dr. Varga Benedek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2019-03-19: Közélet - Farkas Réka:

Ismét büntetett a prefektus /FRISSÍTVE: Székelyudvarhely polgármesterét is megbírságolták/

Sebastian Cucu, a román kormány Kovászna megyei megbízottja következetes. Annak dacára, hogy a román bíróság – egyelőre alapfokon – érvénytelenítette tavaly kirótt bírságait, ismét megbüntette Sepsiszentgyörgy polgármesterét, amiért a városháza március 15-én magyar zászlókat tűzött ki az ünneplő város központjában.
2019-03-20: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
DOKUMENTUMFOTÓ-KIÁLLÍTÁS. A kovásznai Kádár László Képtárban ma 18 órától nyitják meg A román királyi család az első világháborúban című dokumentumfotó-kiállítást.