Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyar és székely jelképekVégleg kitiltva

2019. március 20., szerda, Belföld

A marosvásárhelyi táblabíróság tegnap kimondott ítéletében jogerősen elutasította Csíkszereda polgármesterének a fellebbezését, és megállapította, hogy molinón sem lehetnek jelen a magyar és a székely jelképek, illetve a város címere a csíkszeredai városháza tanácstermében.

A székelyföldi magyar feliratok és jelképek elleni pereskedésre szakosodott Méltóságért Európában Polgári Egyesület (MEPE) keresete nyomán hozott ítéletben a táblabíróság megerősítette az eső fokú ítéletet, amely arra kötelezte Csíkszereda polgármesterét, hogy távolítsa el a tanácsteremből a Magyarország zászlaját, a székely zászlót és a Csíkszereda címerét ábrázoló molinókat.

A csíkszeredai polgármesteri hivatal 2016 novemberében szintén az MEPE keresete nyomán volt kénytelen eltávolítani a tanácsteremből a magyar, a székely és a városzászlót. Nem sokkal később Ráduly Róbert polgármester kihúzható molinókon állította ki a hatóságok által tiltott jelképeket a tanácsteremben. Az MEPE újabb keresetében úgy értékelte, Csíkszereda polgármestere trükkhöz folyamodott azért, hogy ne hajtsa végre a korábbi jogerős ítélet által előírt kötelezettségeit, és „törvénytelenül helyezett el egyes jelképeket a román állam egyik közintézményében”. A törvény szellemére hivatkozva kérte a molinók eltávolítását.

Az MEPE – a bíróságok portálja szerint – több mint 160 pert indított elsősorban székelyföldi önkormányzatok és közintézmények ellen, a székely vagy magyar zászló használatát, valamint a magyar nyelvű feliratokat kifogásolva. A perek többségét megnyerte.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-03-20: Pénz, piac, vállalkozás - :

Szociális költségek az EU-ban

Az Eurostat adatai szerint 2017-ben az Európai Unióban 2890 milliárd eurót költöttek szociális célokra, ami az uniós GDP 18,8 százalékát, illetve a kormányzati kiadások 41,1 százalékát teszi ki.
2019-03-20: Belföld - :

Összezártak a román pártok (Gyulafehérvári nyilatkozat)

Újból bebizonyosodott, hogy akkor, amikor a Gyulafehérvári Nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó pontjainak betartásáról van szó, a román politikai pártok félreteszik az ideológiai nézetkülönbségeiket, összezárnak és egységesen lépnek fel a magyarok ellen – fogalmaz az RMDSZ hírlevele azzal kapcsolatban, hogy tegnap a képviselőház szakbizottságaiban minden román törvényhozó elutasította azt az RMDSZ által kidolgozott tervezetet, amely az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó ígéreteit foglalná törvénybe.