Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Gyulafehérvári nyilatkozatÖsszezártak a román pártok

2019. március 20., szerda, Belföld

Újból bebizonyosodott, hogy akkor, amikor a Gyulafehérvári Nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó pontjainak betartásáról van szó, a román politikai pártok félreteszik az ideológiai nézetkülönbségeiket, összezárnak és egységesen lépnek fel a magyarok ellen – fogalmaz az RMDSZ hírlevele azzal kapcsolatban, hogy tegnap a képviselőház szakbizottságaiban minden román törvényhozó elutasította azt az RMDSZ által kidolgozott tervezetet, amely az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó ígéreteit foglalná törvénybe.

Az RMDSZ pár nappal a tavaly decemberi centenáriumi ünnepség után terjesztett törvénytervezetet a parlament elé a nyilatkozat 3. pontjában szereplő autonómia­ígéret jogi kodifikációjával. Az erdélyi románok 1918-as nemzetgyűlése által Gyulafehérváron elfogadott nyilatkozat 3. pontja „teljes nemzeti szabadságot” irányoz elő az összes együtt élő népnek, és kimondja, hogy „minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben”.

Az RMDSZ által kidolgozott jogszabály előírná, hogy az állam biztosítson a nemzeti kisebbségeknek lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, így a helyi és a megyei önkormányzatokban, a román és az Európai Parlamentben, valamint a bíróságokon és ügyészségeken. A törvény azt is előírná, hogy a kisebbségi oktatás és a kulturális élet önigazgatását a kisebbségi statútumban szabályozzák, valamint azt, hogy a megyei önkormányzatok döntése nyomán tegyék lehetővé fejlesztési régiók és különleges státusú autonómiák megteremtését azokban a történelmi régiókban, amelyekben nagyszámú kisebbségi közösség él.

A száz éve tett ígéretek beváltását szorgalmazó kezdeményezést már a törvénytervezet beterjesztésekor hevesen bírálta az ellenzék. Dacian Cioloş volt miniszterelnök az RMDSZ „haszonleső” magatartását kifogásolva úgy értékelte: a magyar képviselet ellentétet szít Románia lakosai között, a bukaresti hatalom gyengeségét kihasználva. A Népi Mozgalom Párt képviselője, Marius Paşcan volt Maros megyei prefektus szerint is az RMDSZ – a koalíció kiszolgáltatottságát látva – zsarolással akar „etnikai enklávékat” kialakítani.

A tegnapi szakbizottsági szavazáson azonban már nemcsak az ellenzék, hanem valamennyi román törvényhozó elutasította azoknak a kisebbségi jogoknak a törvénybe iktatását, amelyekre a modern román állam jogalapjának tekintett 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban vállalt kötelezettséget a románság.

A képviselőház plénumának április 4-ig van lehetősége megvitatni és szavazni a tervezetről. Ha addig nem teszi meg, akkor – a szakbizottság negatív véleményezése ellenére – hallgatólagosan elfogadott javaslatként kerül a végső döntést hozó szenátus elé.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-03-20: Belföld - :

Végleg kitiltva (Magyar és székely jelképek)

A marosvásárhelyi táblabíróság tegnap kimondott ítéletében jogerősen elutasította Csíkszereda polgármesterének a fellebbezését, és megállapította, hogy molinón sem lehetnek jelen a magyar és a székely jelképek, illetve a város címere a csíkszeredai városháza tanácstermében.
2019-03-20: Belföld - :

Elégedett az RMDSZ

Az RMDSZ több mint 300 ezer aláírást gyűjtött az európai parlamenti választásokra állított jelöltlistája támogatóitól – közölte tegnapi hírlevelében a szövetség.