Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Véget ért a vita a sárga mellényesek követeléseiről

2019. március 20., szerda, Világfigyelő

Több mint nyolc órán át tartó maratoni vitaesttel ért véget keddre virradóra a francia kormány- és elitellenes sárga mellényes tüntetők követeléseiről az Emmanuel Macron államfő által meghirdetett nagy nemzeti vita.

A záróeseményen a francia elnöki hivatal dísztermében 64 entellektüellel vitázott a francia társadalom és demokrácia jövőjéről a köztársasági elnök, a beszélgetést élőben közvetítette a France Culture közrádió. A nagy nemzeti vitát január 15-én indította el a kormány a tüntetéseken kifejeződött társadalmi elégedetlenség mederbe terelésére és a párbeszéd megtalálására. A vitában, amelyhez interneten is hozzá lehetett szólni, közel kétmillióan vettek részt és tettek javaslatokat.

A több mint tízezer lakossági fórum közül – amelyeket országszerte polgármesteri hivatalokban, sportcsarnokokban, prefektúrákon rendeztek – 11-en maga Emmanuel Macron is részt vett, és 6–7 órán át válaszolt a résztvevőknek a jobb megélhetés érdekében tett eddigi és várható kormányzati intézkedésekről. A leghosszabb végül a nyolc és fél órás záróest volt, a közvetítés hajnali fél 3 órakor ért véget. A vitában felmerülő témák – a részvételi demokrácia kiszélesítése, az állampolgári kezdeményezésű népszavazás esetleges bevezetése, az igazságosabb adópolitika, a jobb közszolgáltatások, az iszlám helye a francia társadalomban, az egészségügy helyzete – lehetővé tették Emmanuel Macronnak, hogy a sárga mellényesek által igazságtalannak tartott politikájával szemben a 2017-es elnökválasztást megelőzőhöz hasonló valóságos választási kampányt folytasson. A felmérések szerint a december végi mélypontja óta 8–10 százalékot emelkedett a tetszési mutatója, és ismét meghaladja a harminc százalékot.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018 novemberében létrejött sárga mellényes mozgalomnak az elmúlt négy hónapban több szociális jellegű követelése volt, és az államfő távozását is el akarják érni. Ezek kikényszerítésére úttorlaszokat állítottak fel a városszéli körforgalmakban. Szombatonként a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásba és a rendfenntartó erőkkel való összetűzésbe torkollnak. Hétvégéken ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon. A francia biztosítók szövetsége legalább 170 millió euróra becsüli az elmúlt négy hónapban a szombati tüntetéseken az utcákon – üzletek, bankok, kirakatok, középületek, köztéri eszközök megrongálásával – okozott anyagi károkat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 595
szavazógép
2019-03-20: Belföld - :

Hírsaláta

ROMÁNIÁBAN IS JÁRT A TÖMEGGYILKOS. A budapesti Terrorelhárítási Központ (TEK) információi szerint Brenton Harrison Tarrant, az új-zélandi terrorcselekmény elkövetője 2018 októbere és decembere között több európai országban is megfordult, Bulgáriában, Romániában és Ausztriában is járt.
2019-03-20: Világfigyelő - :

Terrorista bűncselekmény?

Komoly jelek utalnak arra a holland rendőrség tegnapi bejelentése szerint, hogy az előző napi, három halottal járó lövöldözés egy utrechti villamoson, terrorista indíttatásból elkövetett támadás volt.