Civek-díj hetedszerFontos a jó példák felmutatása

2019. március 21., csütörtök, Közélet

Az év önkéntese és Az év civil szervezete díjakat adta át tegnap a Civilek Háromszékért Szövetség a sepsiszentgyörgyi Zamat kávézóban. A kitüntetés célja ismertté tenni olyan közösségi programokat és egyéni megnyilvánulásokat, amelyek igazán értéket jelentenek a közösség számára, példaként állnak előttünk, és érdemesek arra, hogy gyakorlattá váljanak életünkben – hangsúlyozta Bereczki Kinga, a CIVEK elnöke.

  • Néhai Deák Judit díját leánya vette át. Albert Levente felvétele
    Néhai Deák Judit díját leánya vette át. Albert Levente felvétele

Az év önkéntese díjat első alkalommal ítélték oda Bokor Zoltán, a MultiNr Nyomda ügyvezető tulajdonosa kezdeményezésére, aki egyben az újonnan alapított díj főtámogatója is. Az első egyéni díjjal olyan ember tevékenységét jutalmazzák, aki szeretetszolgálatot végzett, félretéve a saját nehézségeit, remény nélküli embereket istápolt, biztatott, reményt adott, ott volt minden alkalommal ahányszor erre szükség volt – ismertette Bereczki Kinga. Az alig három hete elhunyt kovásznai Deák Juditot Bardocz Csaba ikafalvi református lelkipásztor javasolta a díjra, a méltatást Orbán Judit kovásznai református lelkész fogalmazta.

Deák Judit diakóniai munkát végzett az egyházközségben, és miután néhány évvel ezelőtt részt vett a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány és az Írisz Ház szervezésében tartott munkatársképzőn, hazatérve hozzákezdett ahhoz, hogy létrehozzon egy fogyatékkal élőket támogató helyi csoportot. Később nagybetegen is ő volt a támasza mindazoknak, akik hozzászoktak a mellőzéshez, s akik az ő biztatására kezdték másként látni saját helyzetüket. Az oklevél szövege szerint embertársaiért tett önzetlen szolgálatáért kapta a díjat immár néhai Deák Judit. A kitüntetést leánya, Deák Kinga vette át.

Az év civil szervezete díjra három jelölést, illetve nevezést jegyeztek, amelyek a kialakult pontszám szerint egyenlő eredményt értek el, ezért mindhárman kiérdemelték az elismerést és a pénzjutalmat, amelyet a T3 nyomda, egy magánszemély és a CIVEK biztosított. A sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület a tavalyi nemzetközi gombászkonferencia megszervezéséért, gombakincsünk megismertetéséért, e területen végzett munkásságáért részesült a kitüntetésben, a díjat Zsigmond Győző, az egyesület elnöke vette át Kotta Lászlótól, a CIVEK alelnökétől. Szintén utóbbi adta át a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület vezetőjének, Ráduly Attilának a megosztott díjat a tavaly szervezett huszonnégy órás futásért és mindazon környezettudatos tevékenységekért, önkéntes programokért, amelyeket az egyesület évek óta szervez. A harmadik, de előbbiekkel egyenrangú díjat a Hegyeli Attila által benevezett kovásznai Tündérvár Székely Nagycsaládos Egyesület kapta, amelyet két esztendővel ezelőtt indított három család, és jelenleg már eljutottak oda, hogy tagkártyájukkal több helyen is kedvezményben részesülnek – ismertette Varga Szilárd.

A díjazottak ismertetőjele egy évig a CIVEK honlapján fő helyen szerepel, Bokor Zoltán pedig elkészíti azt a pannót, amelyet évente az egyéni díjazottak fotóival gazdagítanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2019-03-21: Közélet - Bokor Gábor:

Újabb akadály a sétavonatozás felélesztésében

Kovászna Megye Művelődési Igazgatósága átiratban értesítette Kovászna Város Polgármesteri Hivatalát, hogy a román állam élni kíván elővásárlási jogával, és megvásárolná azt a két mozdonyt, melyek korábban a kommandói keskeny vágányú erdei vasúton teljesítettek szolgálatot. A két mozdony – melyet műemlékvédelmi örökségként tartanak számon – jelenleg a felszámolás alatt álló Brafor fakitermelő vállalat tulajdona. Kovászna városa szerette volna megvásárolni – a vasúttal és siklóval együtt –, hogy felújítás után turisztikai céllal működtessék, így azonban elestek ettől a lehetőségtől.
2019-03-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Száznál több elhagyott autó

Egy hónap alatt százhúsz közterületen elhagyott gépkocsit azonosított a helyi rendőrség Sepsiszentgyörgyön, ezek egyharmadát már el is szállították tulajdonosaik – akikre kétezer lejes bírságot is kiróttak –, egytizedét (12 járművet) az önkormányzat vitette el – ezeket az adók, illetékek, szállítási költségek és a bírság kifizetése után még vissza lehet igényelni –, a többi esetében még nem zárult le az eljárás. Ezeket akkor is folytatják, ha a tulajdonosok közben más közterületre vitték át a járgányukat.