Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nem érdekli az EU-t a kisebbségek sorsa

2019. március 21., csütörtök, Világfigyelő

Sajnálatos, hogy az Európai Unió ingerküszöbét sem üti meg a kisebbségi kérdés, ami azt jelenti, hogy távolról sem ment végbe kisebbségpolitikai változás az unióban – jelentette ki Tőkés László fideszes európai parlamenti (EP) képviselő Brüsszelben.

Az erdélyi képviselő az Unió, Erdéllyel – unió Európával címmel rendezett konferencián elmondta: ahogy a mintegy 50 millió kisebbségi sorsa, úgy a kommunista múlt sem üti meg a nyugat-európai fejlett demokráciák ingerküszöbét. Ez azt jelzi, hogy komoly ellenállással szemben kellett ezeket a célokat, eszményeket érvényesíteni az elmúlt 12 év parlamenti munkája során. Különösképpen érvényes ez a migrációs válság idején, amikor nem csak az „elhanyagolható kisebbségek”, hanem a nagy nemzetek keresztény identitása is veszélybe kerül. „A migrációs válság eszkalálódása időszakában megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a fejlett Nyugat az illegális bevándorlók emberi jogait őshonos kisebbségi polgárainak jogainál többre tartja, sőt, még a saját keresztény-nemzeti és európai identitását is hajlamos feledni és feladni” – fogalmazott.

Elmondta továbbá, hogy Románia és Magyarország uniós tagsága a magyar nemzetet megosztó mesterséges határok megszűnését, illetve átjárhatóságát szentesítette, ezáltal pedig a nemzet határok fölötti újraegyesítése előtt nyitotta meg az utat. Ez a határokon túlra szakadt erdélyi és más – felvidéki, délvidéki és kárpátaljai – magyar közösségek egyéni és kollektív jogai, a kisebbségi magyarok ügye „nemzetköziesítésének” lehetőségét hozta magával.  „Továbbra is azt a szempontot tarjuk elsődlegesnek, hogy egy ateista állam nyűgét lerázva, a nemzetek Európájában és a Kárpát-medencében mi is európaiak, magyarok és keresztények lehessünk” – fogalmazott Tőkés László.

Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök Tőkés László 12 éves európai parlamenti munkásságát méltató beszédében „nagy harcosnak” nevezte az EP-képviselőt, aki nem viseli el a diktatúrát. Azon kevesek közé tartozik, aki felvállalja és hirdeti a kereszténységet, a keresztény etikát és gondolkodásmódot az Európai Parlamentben. Nem mondott le arról a célról sem, hogy az őshonos európai kisebbségeket elismertesse, számukra alapvető jogokat próbáljon biztosítani – húzta alá Schmitt Pál.
Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke beszédében kiemelte, Tőkés László új dimenziót hozott az európai politikába. Mint hangsúlyozta, az erdélyi képviselő egész élete harc az elnyomás ellen. De nemcsak az elnyomás alatt, hanem azt követően is harcolt a kisebbségek jogaiért, az egyenjogúság, az emberi jogok érvényesítéséért. Őshonos európai kisebbségként jelen lenni, kiállni az emberi jogokért az Európai Parlamentben – kihívás. Tőkés László uniós parlamenti mandátumának fő pilléreit a kisebbségek ügye, a kereszténység, a kommunizmus elleni harc, a kultúra védelmének felszínen tartása jelentette a mindezt lenéző, néha agresszív baloldali közegben – emelte ki Németh Zsolt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 579
szavazógép
2019-03-21: Világfigyelő - :

Kompromisszum a Fidesz néppárti tagsága ügyében

Nem zárták ki a Fideszt az Európai Néppártból – miként azt az európai pártcsalád több alakulata kérte –, s nem is halasztották el a tagságról szóló döntést, amint azt mások javasolták, hanem hosszas vita után kompromisszumos megoldás született az EPP politikai közgyűlésén tegnap. E szerint a Fidesz felfüggeszti az EPP-tagsággal járó jogait arra az időre, amíg egy háromtagú értékelő bizottság megvizsgálja, hogy az Orbán Viktor vezette alakulat tiszteletben tartja-e az EPP alapértékeit. A kompromisszumos megoldást elsöprő többséggel – 190 szavazattal 3 ellenében – fogadták el. A voksolást követően Orbán Viktor leszögezte: mi ragaszkodunk ahhoz, hogy minket nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni, négy választást nyertünk, ezért azt választottuk, hogy mi egyoldalúan felfüggesztettük magunkat.
2019-03-21: Világfigyelő - :

Életfogytiglanit kapott Karadžić

Jogerősen életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtotta Radovan Karadžić egykori boszniai szerb elnököt tegnap az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT), súlyosbítva a háborús bűnök miatt első fokon kiszabott ítéletet.