Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

BrexitSürgeti a briteket az EU

2019. március 22., péntek, Világfigyelő

Május 22-éig adna haladékot az Európai Unió a brexit határidejére – az uniós állam- és kormányfők tegnap kezdődött brüsszeli csúcstalálkozójáról kiszivárgott értesülések szerint ezt tartalmazza az elfogadásra váró határozattervezet.

Eszerint az EU május 22-éig adna haladékot a brexit határidejére, azzal a feltétellel, hogy a brit parlament a jövő hét első felében elfogadja az EU és Nagy-Britannia között a tervezett kiválásról korábban létrejött megállapodást. Amennyiben Theresa May brit miniszterelnöknek a jövő hét első felében ez mégsem sikerül, jövő csütörtökön rendkívüli uniós csúcsra kerülne sor. Tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyság nem szándékozik európai parlamenti választásokon részt venni, a brit uniós kiválást e határidőn túl nem lehet meghosszabbítani – áll a tervezetben.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke korábban reményét fejezte ki, hogy a brexit határideje meghosszabbításának időtartama a lehető legrövidebb lesz. Tajani az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójának megkezdését követően kijelentette: „Türelemmel voltunk, London kérésére további biztosítékokat adtunk és jogi értelmezéseket készítettünk, de úgy tűnik, mindez nem elég.” Az Európai Parlament továbbra is úgy véli, hogy a kialkudott és elfogadott megállapodás az egyetlen megoldás, amely garantálja a rendezett brexitet, és a lehető legjobban csökkenti az emberek és a vállalkozások esetleges kárát. A határidő meghosszabbításának célja nem lehet csupán időhúzás, ugyanis a megállapodás újratárgyalására nem nyújt lehetőséget, amint azt egyesek képzelhetik – tette hozzá Ta­jani.

Theresa May brit miniszterelnök a csúcs kezdetekor annak a reményének adott hangot, hogy Nagy-Britannia rendezett módon, az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás elfogadásával hagyja el az EU-t; erre lehetőséget biztosítana az uniós szerződések alapján március 29-én esedékes jelenlegi határidő röviddel, lehetőség szerint június végéig való meghosszabbítása. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyancsak utalt arra, hogy újabb európai uniós csúcstalálkozó lehet a jövő héten, amennyiben a brit parlament ismét elutasítja az EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződést. „Egy harmadik sikertelen brit alsóházi szavazás azt jelenti, hogy újra vissza kell jönnünk, és egy második EU-csúcsot is kell tartanunk” – fogalmazott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 589
szavazógép
2019-03-22: Belföld - :

Hírsaláta

EGY IGAZI MINISZTER. Bekeményített Răzvan Cuc szállítási miniszter: szőnyegre hívja az egyik autópálya-építő cég vezetőségét. No, nem azért, mert lassan haladnak a munkával, hanem mert a görög Aktor cég nem fizeti időben a román alvállalkozóit, pedig ő naprakészen megkapta a jussát.
2019-03-22: Világfigyelő - :

Lengyel, magyar – két jó barát

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg idén a magyar–lengyel barátság napját, amelynek eseményeit felváltva tartják a két országban. A központi ünnepségeknek idén a közép-lengyelországi Kielce ad otthont. Áder János magyar köztársasági elnök ma Kielcében tárgyalást folytat Andrzej Dudával, a Lengyel Köztársaság elnökével, és beszédet mond a magyar–lengyel barátság napjának hivatalos ünnepségén a Kielcei Táncszínházban.