Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

SzerbiaHátrányban a Vajdaság

2019. március 27., szerda, Világfigyelő

A kétszázötven tagú szerb parlament mindössze nyolc tagja szavazott igennel a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényre kedden, míg 121 képviselő ellenezte a javaslatot, így a jövőben sem szól jogszabály arról, hogy mekkora összeg is járna az észak-szerbiai tartománynak az országos költségvetésből.

  • A szerb parlament többsége nemmel szavazott
    A szerb parlament többsége nemmel szavazott

A 2006-os szerb alkotmány értelmében törvényben kell szabályozni a Vajdaság finanszírozását, de ilyen jogszabály most először került a parlament elé. A jelenlegi gyakorlat szerint az ország egész területén beszedett adó a központi költségvetést gyarapítja, ebből járna hét százalék a Vajdaságnak, ami az erre vonatkozó törvény meghozásának hiányában elmarad.

Az alkotmányban foglaltak szerint 2008 végéig kellett volna elfogadni a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényt, de sem akkor, sem azóta nem mutatkozott politikai szándék ennek a jogszabálynak az elfogadására – emelte ki Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szerb parlamenti frakcióvezetője az MTI-nek a tegnapi szavazás után. Mint mondta: az utóbbi tíz évben a VMSZ folyamatosan rámutatott ennek a törvénynek a nélkülözhetetlenségére, „elsősorban nem is a tartományi autonómia megvalósulása, mint inkább az alkotmányosság tiszteletben tartása és a jogállamiság miatt”.

2009-ben, amikor a tartománynak járó eszközöket követelte a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Demokrata Párt vezette akkori kormánykoalíció megbüntette a VMSZ-t azzal, hogy Szabadkán magyartalanította az önkormányzatot, vagyis eltávolította a városvezetésből a VMSZ-es politikusokat, Zentán pedig menesztette a magyar polgármestert – mutatott rá a politikus. Azóta kormányváltás történt, és 2014-től olyan jelentős vajdasági projekteket pénzelnek országos költségvetési eszközökből is, amelyekre korábban semennyi pénz nem jutott – tette hozzá. Példaként a szabadkai kerülőút és a szabadkai Népszínház megépítését hozta fel Pásztor Bálint.

A VMSZ frakcióvezetője szerint a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény újabb vitája előtt ismét módosítják majd a szerb alkotmányt. Addig is – hangsúlyozta – a VMSZ feladata az, hogy „minden költségvetési vita alkalmával mindent megtegyünk annak érdekében, hogy minél több vajdasági projektet pénzeljenek”. A törvényre pedig azért van szükség – tette hozzá –, „mert jó lenne, ha nem kellene minden évben a költségvetési vita során ezekért az összegekért küzdeni, hanem világos és kiszámítható alapokra helyeződne a tartomány finanszírozása”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 579
szavazógép
2019-03-27: Belföld - :

Népszavazás az EP-választások napján?

Klaus Iohannis államfő a civil szervezetek képviselőivel konzultált tegnap arról a szándékáról, hogy május 26-ára, az európai parlamenti választás napjára népszavazást is kiírjon az igazságszolgáltatás függetlensége ügyében.
2019-03-27: Világfigyelő - :

Vége lesz az óraátállításnak (Döntött az Európai Parlament)

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését tegnap az Európai Parlament (EP). A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, akik számára a téli időszámítás előnyösebb, pedig 2021 októberében.