Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Döntött az Európai ParlamentVége lesz az óraátállításnak

2019. március 27., szerda, Világfigyelő

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését tegnap az Európai Parlament (EP). A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, akik számára a téli időszámítás előnyösebb, pedig 2021 októberében.

A képviselők emellett egymás közötti egyeztetésre kérik a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.

Mint írták, a bizottság az irányelv hatályba lépésének legfeljebb egyéves halasztását javasolhatja, ha úgy látja, hogy a tagállami tervek jelentős és folyamatos fennakadást okoznának a belső piac működésében.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

A kérdésben az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia.

Sajtóhírek szerint többek között Belgium, Ciprus, Franciaország, Lengyelország, Ma­gyarország és Portugália a nyári, Dánia, Finnország és Hollandia viszont a téli időszámításra való átállást támogatja.

A brüsszeli testület konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, s mintegy 84 százalék a megszüntetés mellett foglalt állást.

Ezen javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 596
szavazógép
2019-03-27: Világfigyelő - :

Hátrányban a Vajdaság (Szerbia)

A kétszázötven tagú szerb parlament mindössze nyolc tagja szavazott igennel a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényre kedden, míg 121 képviselő ellenezte a javaslatot, így a jövőben sem szól jogszabály arról, hogy mekkora összeg is járna az észak-szerbiai tartománynak az országos költségvetésből.
2019-03-27: Világfigyelő - :

Leáldozhat a digitális vadnyugatnak (Szabályozták a szerzői jogokat)

Megszavazta az Európai Parlament (EP) tegnap a szerzői jogi szabályozás tervezett módosítását, amelyet máris sokan bírálnak, mondván, egyes rendelkezései veszélyeztetik az internet szabadságát.