KárpátaljaIsmét magyarokat vegzálnak az ukrán hatóságok

2019. március 29., péntek, Világfigyelő

Elítélte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tegnap, hogy az ukrán hatóságok ismét nagy számban idéznek be kihallgatásra kárpátaljai magyarokat, hogy megfélemlítsék a közösséget a március 31-i ukrán elnökválasztás előtt.

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint a KMKSZ „felháborítónak tartja és mélységesen elítéli az ukrán hatalmi szervek részéről indított újabb beidézési hullámot, amelynek célja – illeszkedve az elmúlt években tapasztalt vegzálások sorába – ismét a kárpátaljai magyar kisebbség megfélemlítése közvetlenül az elnökválasztások előtt.” A magyar szervezet megdöbbentőnek nevezi, hogy az ukrán illetékesek a tiltakozásai és hivatalos beadványai ellenére nemcsak tétlenül nézik, ahogy a Mirotrovec (Béketeremtő) szélsőséges ukrán honlap etnikai alapon listázza a kárpátaljai magyarokat, visszaélve személyes adataikkal, hanem magára a honlapra hivatkozva kezdték meg beidézni, megfélemlíteni és üldözni a „halállistán” szereplő kárpátaljai magyarokat, feltételezett kettős állampolgárságuk miatt.

„Meggyőződésünk, hogy egy Európai Unióba tartó jogállamban megengedhetetlen az olyan szélsőséges nacionalista szervezetek és weboldalak működése, illetve tevékenységük büntetlenül hagyása, amelyek egy, az országban élő – ukrán állampolgárságú – etnikai kisebbség helyzetének megoldását emberek listázásában és szülőföldjükről való elüldözésében látják” – szögezte le a nyilatkozat. A dokumentum szerint az ukrán államnak kötelessége garantálni saját állampolgárainak biztonságát. „Azonban sajnálatos módon az ellenkezőjét tapasztaljuk, hisz a magyarellenes cselekmények véghezvitelében immár nyíltan is szerepet vállalnak és asszisztálnak az államhatalom központi és területi végrehajtó szervei” – hangsúlyozta a KMKSZ, amely szerint elengedhetetlen a magyarellenes vegzálások azonnali leállítása és a vétkesek mielőbbi felelősségre vonása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1489
szavazógép
2019-03-29: Világfigyelő - :

Napirenden a magyar orvosképzés elsorvasztása (Strasbourg)

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem megszüntetésének ügye is szerepelt az Európai Parlament Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek Frakcióközi Munkacsoportja (Intergroup for Traditional Minorities, National Communities and Languages), vagyis az ún. kisebbségi inter­group tegnapi strasbourgi ülésének napirendjén, mely többek között ezzel a témával zárta a 2014–2019-es mandátumbeli munkáját.
2019-03-29: Világfigyelő - :

A britek továbbra sem tudják, hogy mit akarnak

Nagy többséggel jóváhagyta szerda éjjel a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) elhalasztását, így véglegessé vált, hogy az Egyesült Királyság ma, a brexit eredeti határnapján nem lép ki az Európai Unióból. Az éjszakába nyúló szavazássorozaton ugyanakkor a brexit feltételrendszerét tartalmazó, az EU-val novemberben elért, a ház által azonban kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget.