Berde Áron-napok Szentivánlaborfalván

2019. március 30., szombat, Közélet

Kétnapos ünnepséggel emlékeznek meg Szentivánlaborfalván a 200 éve született Berde Áron professzorról, a kolozsvári egyetem első rektoráról.

A rendezvény egyfajta kulturális falunap, illetve falutalálkozó is kíván lenni, ezért minden elszármazottat vagy Szentivánlaborfalvához kötődő személyt szeretettel várnak a szervezők, kiemelten a laborfalvi Berde nemzetséghez tartozókat. Kedvcsinálónak egy Berde Áron-idézetet választottak: „Mert hiszen az elmélet csak a gyakorlat által tett tapasztalatok végokait tolmácsolja.” A műsor hangsúlyosan kulturális jellegű: április 12-én, pénteken 10 órától a falu másik jeles szülöttéről, Laborfalvi Rózáról elnevezett Szépen magyarul versenyt tartanak az iskolában, április 13-án, szombaton 10 órától pedig ugyanott zajlik a Berde Áron-emléknap ünnepi műsorral, előadásokkal, plakettavatással és az emlékszoba megtekintésével. És mivel a településnek kiváló férfikórusa is van, szombaton 13 órától az unitárius templomban a III. Szentivánlaborfalvi Kórustalálkozóval folytatódik az ünnepség, amely a kultúrotthonban 15 órakor kezdődő közös ebéddel zárul.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 772
szavazógép
2019-03-30: Közélet - Fekete Réka:

Büszkék a folytonos szellemi és fizikai építkezésre (45 éves a Berde Áron-iskola)

Az, hogy Berde Áron nevét viseli az iskola, azt jelzi, milyen szintű műveltséget kíván ez a pedagógusközösség átadni a diákoknak – hangsúlyozta Gazdag Ildikó, a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola egykori igazgatója tegnap az intézmény fennállásának negyvenötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. Szőke Annamária jelenlegi iskolavezető arról beszélt, mindaz, amit tesznek, azért sikeres, mert csapatban végzik, és mert vallják: dolgozni csak úgy érdemes, ha az ember alkot.
2019-03-30: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Főtéri koncert sötétben

Ma este fél kilenctől fél tízig lekapcsolják a közvilágítást Sepsiszentgyörgy főterén. Ezzel az önkormányzat a Föld órája nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozik, amely 2007-ben azzal a céllal indult, hogy a pazarló energiafogyasztásra és az ebből adódó gondokra hívja fel a figyelmet.