45 éves a Berde Áron-iskolaBüszkék a folytonos szellemi és fizikai építkezésre

2019. március 30., szombat, Közélet

Az, hogy Berde Áron nevét viseli az iskola, azt jelzi, milyen szintű műveltséget kíván ez a pedagógusközösség átadni a diákoknak – hangsúlyozta Gazdag Ildikó, a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola egykori igazgatója tegnap az intézmény fennállásának negyvenötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. Szőke Annamária jelenlegi iskolavezető arról beszélt, mindaz, amit tesznek, azért sikeres, mert csapatban végzik, és mert vallják: dolgozni csak úgy érdemes, ha az ember alkot.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Laborfalvi Berde Áron jogász, közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az első magyar meteorológiai és klimatológiai szakkönyv szerzője, a Kolozsvári Tudományegyetem első rektora életét és munkásságát a délelőtt készített plakátokon mutatták be a diákok, délben pedig minden osztály egyenként koszorúzott az udvaron álló kőtömbös Berde Áron-emlékműnél. Az évfordulós ünnepség a 2014-ben avatott sportcsarnokban folytatódott. Jelen voltak az iskola egykori tanárai, véndiákok, a kiskunhalasi és a szombathelyi testvériskola küldöttsége, helyi elöljárók.

Antal Árpád polgármester üzenetét Nagy Zoltán tanácstag olvasta fel. A városvezető kiemelte, hogy azokra a mesterségekre, amelyeket a diákok a Berde Áron-iskolában tanulnak, jelenleg is nagy szükség van, és a jövőben még inkább felértékelődnek, ha figyelembe vesszük, hogy mennyire fontos Székelyföld jövője szempontjából a turizmus, a vendéglátás és a szolgáltatóipar. „Nem baj, ha a fiatalok elmennek külföldre tanulni, de jöjjenek haza és kamatoztassák itthon tudásukat” – fogalmazott levelében a polgármester. A megyei tanfelügyelőség részéről Marius Popescu szakoktatásért felelős szakfelügyelő köszöntötte az iskolát. Hangsúlyozta, hogy semmilyen küzdelem nem haszontalan a gyermekek nevelése érdekében, hisz a kort, amelyben élünk, nem mi választjuk, de az, hogy milyen társadalomban fejtjük ki tevékenységünket, rajtunk múlik.

Ez az iskola akkor született, amikor az ötvenes években megszüntetett szakoktatás újjászervezésén munkálkodtak az egész országban – ismertette Péter Sándor, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének háromszéki elnöke. Kereskedelmi egységek, intézmények vezetői, szakemberei lelkesen álltak az iskola mellé, tanítottak, büszkék voltak arra, hogy a szakmát továbbadhatják a fiataloknak – mondotta.

Gazdag Ildikó tizenhét évig volt a Berde Áron-iskola igazgatója. Visszaemlékezésében azt emelte ki, hogy az a szellemi és fizikai építkezés volt számára a legszebb ebben a munkában, ami az iskola folytonos fejlődését jelentette. Nagy kihívás volt megtalálni a megfelelő szakembereket, tanárokat, tanítani tankönyv nélkül, de valahogy mégis mindig előre tudtak lépni – mondotta. Kiemelte, hogy nagyon sokat tanultak a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium testvériskolától. Egyesületet hoztak létre, megtanultak pályázni, támogatásokból bővítették az iskola eszköztárát. Az iskola 2007-es névadása politikai harc révén sikerült, amelyben Keresztély Irma akkori megyei főtanfelügyelő támogatta az intézményt – mondotta.

Az iskola történetét Biszak Anna végzős diák ismertette röviden: 1974-ben a Székely Mikó Kollégiumban indult az oktatás négy állandó és tizenkét óraadó tanárral, az alapító igazgató Pál Ferenc volt. 1976-ban a jelenlegi Kálvin téri 3-as iskolába költöztek, 1977-ben felépült az állomási iskola, és ott folytatták a szakoktatást, 1986-ban visszatértek a Mikóba az Ág utcai új iskola 1991-es átadásáig. A magyar osztályok 1990-ben alakultak újra, a 2007/2008-as tanévig vegyes iskolaként működtek, attól az évtől többé nem indultak román tannyelvű kilencedik osztályok. Jelenleg négyszáz diákja van az iskolának a technikumi osztályokkal együtt.

Áldásában Bancea Gábor református lelkipásztor a szeretet szerepéről beszélt, és megemlékezett az iskola elhunyt diákjairól, tanárairól. Az ünnepségen táncos-zenés-verses műsort mutattak be a tanulók, végül emléklapokat adtak át az iskola korábbi igazgatóinak, szakoktatóknak, a testvériskolák, a tanfelügyelőség, a városvezetés, a pedagógusszövetség képviselőinek és vállalkozóknak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2019-03-30: Közélet - Bokor Gábor:

Élő múzeummá válik a kultúrotthon (Bikfalva)

A napokban átadják a felújított bikfalvi kultúrotthont. A kivitelező már tavaly novemberben jelentette, hogy befejezte a munkát, de a helyszíni ellenőrzéskor kiderült, nem minden feladatot végzett el a terveknek megfelelően. Így a munkálatot finanszírozó Országos Beruházási Társaság a községháza kérésére a hiba javításáig halasztotta az átvételt. A Buzău megyei kivitelező most újból jelentette, hogy végzett a munkával, és ha minden megfelel, hivatalosan is lezárul a felújítás, a nyár elején pedig nagyszabású ünnepségen felavatják az új köntösbe öltözött kultúrotthont – mondta el érdeklődésünkre Ráduly István polgármester. A kultúrotthon felújításának teljes értéke 1,86 millió lej, Uzon község tízszázalékos önrésszel járult hozzá a költségekhez.
2019-03-30: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Berde Áron-napok Szentivánlaborfalván

Kétnapos ünnepséggel emlékeznek meg Szentivánlaborfalván a 200 éve született Berde Áron professzorról, a kolozsvári egyetem első rektoráról.