RégizeneTizenöt éves a Gyűszűvirág

2019. április 2., kedd, Magazin

Tizenöt éves jubileumi koncertet tart április 3-án a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében a sepsiszentgyörgyi Gyűszűvirág régizene-együttes. A megtett útról Sebestyén Lajos együttesvezetőt kérdeztük.

  • A Gyűszűvirág a bikfalvi reneszánsz napokon.  A szerző felvétele
    A Gyűszűvirág a bikfalvi reneszánsz napokon. A szerző felvétele

– Mikor, hogyan alakult meg az együttes?

– 2004. július 23-án a Kerezsi-kúria udvarán nyolcadmagammal Gyűszűvirág néven alakultunk meg és indítottuk a II. Bikfalvi Reneszánsz Napokat. Azóta minden évben visszatérünk szerepelni „szülőhelyünkre”, évente legalább egyszer. Hol a kultúrházban, hol a templomban, hol az iskola gyepes udvarán vagy az iskola műemlék épületében léptünk fel. Első fellépésünknek hamar híre ment, még azon a nyáron meghívtak zenélni a zabolai kastély udvarába a Bod Péter Megyei Könyvtár egyik nyári rendezvényére, aztán az illyefalvi KIDA nyári konferenciazáró rendezvényére. A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal pedig még azon év őszén elküldte az együttest a szlovákiai Királyhelmec testvérváros borfesztiváljára.

– Hol, milyen rendezvényeken van igény az együttes szereplésére?

– A tizenöt év alatt több önálló koncertünk volt, és nagyon sok közös koncerten léptünk fel iskolánk többi együttesével. Szerepeltünk kiállításmegnyitókon, felléptünk a sepsikőröspataki, felnőtt fogyatékosokat foglalkoztató központ házavatóján. Vendégszerepeltünk iskolákban itthon és több erdélyi városban, felléptünk egy sor rendezvényen. A Down-kórosok világnapján például villámcsődületet tartottunk városunk főterén. Repertoárunknak köszönhetően sok különleges helyszínre kaptunk meghívást egész Háromszéken.

– Milyen fesztiválokon vettetek részt?

– A Baróti Kájoni Consort meghívására a baróti Iskoladombon zenél­hettünk. Kétszer is részt vettünk az Olaszteleki Kastélyfesztiválon, ahova magunkkal vittük a Plugor Sándor Művészeti Líceum trombitásait is, hogy toronyzenét fújjanak. Emlékezetes, hogy a budapesti Kós Károly Kollégiumban tartott Vendégségben Budapesten Nemzetközi Ifjúsági Táborban kétszer is nyaralhatott az együttes, ahol többször is szerepeltünk. Innen a rendezőség a tanulók nagy örömére elvitte az együttest Zánkára, a Balaton-partra, ahonnan kiszálltunk a Művészetek Völgyébe, és Taljándörögdön a romtemplomnál a szabadtéri színpadon virágénekekből álló műsorunkat velünk énekelte a közönség.

– Kik az együttes tagjai?

– Az együttes összetétele az évek során állandóan változott. Volt, aki négy évig zenélt velünk, volt, aki egy évet, de olyanok is, akik csak egy-két előadásban működtek közre. A tizenöt év alatt sokan megfordultak az együttesben, nemcsak diákok, hanem tanár kollégák is, az utóbbi időben pedig régebbi végzősök is.

– A régizenéhez korabeli hangszerek, sőt, ruhák is szükségesek. Milyen hangszereken játszik az együttes, van-e különleges fellépőruhátok?

– Hegedűn, brácsán, csellón, bőgőn, furulyákon játszunk, de volt már gitárosunk is, használtunk dorombot és különböző ütőhangszereket, s természetesen énekelünk is. Nagyot lendített az együttesen az, hogy Kerezsi János igazgatónk vásároltatott számunkra egy rend Aulos furulyát öt méretben, a basszustól a szopraninóig. Eleinte a színház jelmeztárából kértük kölcsön a jelmezeket, de pár évvel ezelőtt Sebestyén-Lázár Enikő, iskolánk jelenlegi igazgatója méretre szabott ruhákat készíttetett számunkra, azóta ezekben szerepelünk.

– Milyen muzsikát játszotok?

– Leginkább régi táncmuzsikát, virágénekeket, régi diákdalokat, templomban és vallásos ünnepeken istenes énekeket adunk elő. Kedvenc táncunk Apor Lázár tánca a Kájoni Kódexből, kedvenc istenes énekünk az Adj már csendességet című, a virágénekek közül pedig a Ritka kertben találsz télben kinyílt virágot kezdetű dal. A közönség különlegesen kedveli a párbeszédes dalainkat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 273
szavazógép
2019-04-02: Sport - :

Papolc nyerte a rangadót (Labdarúgás, IV. liga)

A listavezető és legjobb védelemmel rendelkező Papolci FC 1–0 arányban győzött a második helyen álló Zágon ellen a IV. ligás labdarúgó-bajnokság 17. fordulójának rangadóján, így öt pontra növelte előnyét riválisa előtt.
2019-04-02: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Búcsú előtt Haralyban

A 750 méter magas Barátok-hegyén őrtorony állott egykor a falu felett, a hagyomány szerint domonkos kolostor volt ott. Egyes magyarázatok szerint a faluban egykor német  lovagok által épített „toronyerőd” is volt, nyoma azonban nem maradt. Más források „a templomosok által fenntartott haralyi birtokról” tesznek említést, de ma már ennek sem találni nyomait. Állítólag a templomos lovagok eltűnése után a johanniták vették birtokba, de arra, hogy ott fenn a hegyen valaha is régészek ástak volna, ma már senki nem emlékszik – a bizonytalanságok között kutakodhatnak a falu múltja iránt érdeklődők.