Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VidékfejlesztésKellemetlen helyzetben a magánvállalkozók

2019. április 2., kedd, Gazdakör

Néhány napja, március 18-án léptek életbe a 2016/182-es számú törvény előírásai. A törvény szerint az engedélyezett fizikai személyek (PFA) és egyéni vállalkozások az említett dátumtól a cégbíróság nyilvántartásában csak 5, illetve 10 engedélyezett tevékenységi kódszámmal (CAEN-kóddal) rendelkezhetnek. E célból az érintetteknek két éven belül fel kellett volna keresniük a cégbíróságot, és alkalmazkodniuk kellett volna az új előíráshoz. Aki ezt nem tette meg, vállalkozását törölték a cégjegyzékből. 

A tevékenységi körök számának csökkentéséhez biztosított kétéves határidő március 18-án lejárt, elmulasztása országszinten számos PFA és egyéni vállalkozás megszűntét eredményezte. Az új szabályozás nagy számban érintette a vidékfejlesztési intézkedések sikeres pályázóit is, több mint 550 pályázó került abba a helyzetbe, hogy vállalkozása cégbírósági törlését követően már nem felel meg az intézkedések alapfeltételeinek (fizikai személyként egyetlen intézkedésre sem lehet pályázni). Az országos vidékfejlesztési ügynökség most arra keresett megoldást, hogy az érintett pályázóknak ne kelljen visszafizetniük a már megkapott pályázati pénzt. A megoldásról Cătălina Savint, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónőjét kérdeztük. Az igazgatónő elmondása szerint azoknak, akik hasonló helyzetben vannak, gyorsan kell lépniük, hiszen az ügynökség megoldásként 14 munkanapot adott haladékként a helyzet megoldására. Szerencsére a nagyszámú megyebeli pályázó közül mindössze két személy van hasonló helyzetben. Az iroda értesítést küldött ki, amelyben felhívják az érintettek figyelmét, hogy a szerződésben foglaltak betartása kötelező, és a kézbesítéstől számított 14 nap alatt alkalmazkodniuk kell a törvényes előíráshoz.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a pályázónak a cégbíróság által törölt PFA vagy egyéni vállalkozás helyett ugyanolyan gazdálkodási formát kell létesítenie, bejegyeztetnie. Abban az esetben, ha a gazdálkodó PFA-val pályázott, és időközben több mint három személyt alkalmazott, megengedett, hogy egyéni vállalkozást létesítsen. Természetesen, az új cég főtevékenységeként ugyanaz a tevékenységi kódszámnak kell szerepelnie. Második lépésként fel kell keresni a kifizetési ügynökséget (APIA), és az új vállalkozás nevében kell a területalapú, illetve állatok után járó támogatási kérést letenni. Ha időközben már volt az ügynökségnél, kérvényeznie kell a földek és állatok átírását az új vállalkozásra. Itt vigyázni kell, mert magánszemély nevén egyetlen parcella sem maradhat.

Az igazgatónő azt reméli, hogy a 14 napos határidő betartásával nem lesz gond a megyében, és nem kerülnek abba a végső helyzetbe, ami a szerződések felbontását és a kapott pályázati pénzek visszafizettetését jelentené. Az illető pályázónak a bizonyító aktákkal (új cégbírósági bejegyzés, APIA-s igazoló akta és a pályázat néhány, a pályázó adatait tartalmazó oldalának újbóli kitöltésével) kell felkeresnie a megyei irodát, ahol módosítják a szerződéseket. 

Az igazgatónő egy jó hírt is közölt: elindul a kedvezményes hitelezés folyamata, ezáltal új lehetőséget sikerült biztosítani a pályázóknak. Azon pályázókról van szó, amelyek esetében az önrész biztosítása (saját tőke vagy hitelkeret igazolása) nehézségekbe ütközik. A mezőgazdasági minisztérium és az országos ügynökség vezetősége már egy éve megkezdte a tárgyalásokat az Európai Befektetési Alappal (amely az Európai Beruházási Bank része), és az év elején sikerült aláírni a szerződést. Ennek eredményeképpen öt kiválasztott hazai bankon keresztül az érintettek előnyösebb feltételek mellet vehetnek fel hiteleket, összesen 155 millió euró értékben. Az össze­get az uniós vidékfejlesztési alapból biztosítják. A jelentkező 5 közvetítő bank a következő: BCR, Pro Credit, Raiffeisen, Libra Internet és UniCredit. Országos szinten eddig ezzel a lehetőséggel 13 pályázó élt, a felvett hitelek értéke meghaladja az egymillió eurót.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1101
szavazógép
2019-04-02: Gazdakör - :

Nő a gázolajár-támogatás

A kormány múlt pénteki ülésén 580 millió lejt hagytak jóvá a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj ártámogatásának kifizetésére. 2019-ben a gázolaj-támogatás értéke 1,7964 lej lesz literenként. 2018-ban a támogatás értéke 1,7385 lej volt literenként.
2019-04-02: Gazdakör - :

Jelentsük be a cégjegyzéki törlést!

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) felhívja azon gazdák figyelmét, akik engedélyezett magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként kérnek mezőgazdasági támogatásokat, hogy a 2017. január 17-én érvénybe lépett 2016/182-es törvény értelmében kötelesek voltak aktivitásukat öt, illetve tíz CAEN-kódnak megfelelő tevékenységre korlátozni.