Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nő a gázolajár-támogatás

2019. április 2., kedd, Gazdakör

A kormány múlt pénteki ülésén 580 millió lejt hagytak jóvá a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj ártámogatásának kifizetésére. 2019-ben a gázolaj-támogatás értéke 1,7964 lej lesz literenként. 2018-ban a támogatás értéke 1,7385 lej volt literenként.

A gázolajár-támogatást 2015 óta folyósítják a mezőgazdaságban elhasznált üzemanyag csökkentett adózásának formájában. A kedvezményt utólagos visszafizetés formájában kapják meg a gazdák. A támogatást mezőgazdasági termelők igényelhetik, akik engedélyezett magánszemély, egyéni vagy családi vállalkozás, jogi személy, termelői csoport, elismert mezőgazdasági szervezetek keretében folytatják tevékenységüket. Jogosultak rá a talajfeljavító szövetségek, szervezetek, kutatási intézmények is. Az érdekelteknek április folyamán kell benyújtaniuk a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez az év első negyedében elhasznált gázolaj utáni támogatás igénylésének iratcsomóját. (bokor)

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2019-04-02: Gazdakör - Bokor Gábor:

Egyetlen termelő sem jelentkezett

Nem élnek a fokhagymatermesztést érintő célzott támogatásokkal a háromszéki gazdák. A támogatásigénylési iratcsomókat a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság veszi át, de eddig egyetlen gazda sem jelentkezett a szükséges iratokkal – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, az intézmény igazgatója.
2019-04-02: Gazdakör - Incze Péter:

Kellemetlen helyzetben a magánvállalkozók (Vidékfejlesztés)

Néhány napja, március 18-án léptek életbe a 2016/182-es számú törvény előírásai. A törvény szerint az engedélyezett fizikai személyek (PFA) és egyéni vállalkozások az említett dátumtól a cégbíróság nyilvántartásában csak 5, illetve 10 engedélyezett tevékenységi kódszámmal (CAEN-kóddal) rendelkezhetnek. E célból az érintetteknek két éven belül fel kellett volna keresniük a cégbíróságot, és alkalmazkodniuk kellett volna az új előíráshoz. Aki ezt nem tette meg, vállalkozását törölték a cégjegyzékből.