Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nő a gázolajár-támogatás

2019. április 2., kedd, Gazdakör

A kormány múlt pénteki ülésén 580 millió lejt hagytak jóvá a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj ártámogatásának kifizetésére. 2019-ben a gázolaj-támogatás értéke 1,7964 lej lesz literenként. 2018-ban a támogatás értéke 1,7385 lej volt literenként.

A gázolajár-támogatást 2015 óta folyósítják a mezőgazdaságban elhasznált üzemanyag csökkentett adózásának formájában. A kedvezményt utólagos visszafizetés formájában kapják meg a gazdák. A támogatást mezőgazdasági termelők igényelhetik, akik engedélyezett magánszemély, egyéni vagy családi vállalkozás, jogi személy, termelői csoport, elismert mezőgazdasági szervezetek keretében folytatják tevékenységüket. Jogosultak rá a talajfeljavító szövetségek, szervezetek, kutatási intézmények is. Az érdekelteknek április folyamán kell benyújtaniuk a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez az év első negyedében elhasznált gázolaj utáni támogatás igénylésének iratcsomóját. (bokor)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1100
szavazógép
2019-04-02: Gazdakör - Bokor Gábor:

Egyetlen termelő sem jelentkezett

Nem élnek a fokhagymatermesztést érintő célzott támogatásokkal a háromszéki gazdák. A támogatásigénylési iratcsomókat a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság veszi át, de eddig egyetlen gazda sem jelentkezett a szükséges iratokkal – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba, az intézmény igazgatója.
2019-04-02: Gazdakör - Incze Péter:

Kellemetlen helyzetben a magánvállalkozók (Vidékfejlesztés)

Néhány napja, március 18-án léptek életbe a 2016/182-es számú törvény előírásai. A törvény szerint az engedélyezett fizikai személyek (PFA) és egyéni vállalkozások az említett dátumtól a cégbíróság nyilvántartásában csak 5, illetve 10 engedélyezett tevékenységi kódszámmal (CAEN-kóddal) rendelkezhetnek. E célból az érintetteknek két éven belül fel kellett volna keresniük a cégbíróságot, és alkalmazkodniuk kellett volna az új előíráshoz. Aki ezt nem tette meg, vállalkozását törölték a cégjegyzékből.