Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

AdópolitikaKevésbé kapzsi az állam

2019. április 3., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A kapzsisági adót szabályozó sürgősségi kormányrendeletet szintén sürgősségi rendelettel módosította a kormány. Ennek értelmében mintegy harmadára csökkentik a tavaly év végén bevezetett bankadót.

  • Eugen Teodorovici pénzügyminiszter
    Eugen Teodorovici pénzügyminiszter

Mint ismeretes, az úgynevezett kapzsisági illetéket azoknak a pénzintézeteknek kellett volna fizetniük, amelyek 2 százalékot meghaladó bankközi hitelkamatlábat (ROBOR) alkalmaznak és a negyedévenként fizetendő illeték a bank aktíváinak 0,3 százalékát (az évi 1,2 százalékot) is elérhette. A kormány a bankszektor bírálatai és az ország adós-besorolásának rontását kilátásba helyező hitelminősítők jelzései nyomán még az első negyedéves befizetési határidő lejárta előtt visszakozott.

A múlt pénteken hozott rendelet értelmében az új bank­adó a pénzeszközök legfeljebb 0,4 százaléka lehet évente és egy sor olyan kedvezményt tartalmaz, amellyel a kormány a hitelezést akarja bátorítani. Eugen Teodorovici szerint a „szorgalomösztönző” illetéket félévenként kell majd fizetni, és értékét nem a kormány szerint manipulálható és állítólag mesterségesen magasan tartott bankközi hitelkamatlábhoz (ROBOR) kötik, hanem egy új mutatóhoz, amely a bankok közötti ténylegesen megvalósult lejtranzakcióknál alkalmazott kamat átlagaként határoznak meg. A pénzügyminiszter kifejtette: a bankadó módosításával nem várták meg az Európai Központi Bank jóváhagyását, mivel megkapták a román jegybankét, és a román bankárszövetséggel is egyeztettek. Viorica Dăncilă miniszterelnök a pénteki kormányülés sajtónyilvános első perceiben kifejtette: a bankadó módosítása a lakossági hitelesek törlesztőrészleteinek csökkentését és a román gazdaság hitelfeltételeinek javítását szolgálja. Mindazonáltal a rendeletnek nincs visszamenő hatálya, a ROBOR-hoz kötött, korábban leszerződött változó kamatú lejhitelek nem változnak, de a bankok ügyfeleinek lehetőségük lesz május 2-a után a megváltozott feltételek szerint újrafinanszírozni hiteleiket.

Mindezzel együtt szakértők úgy vélik, hogy a lengyel modellhez hasonló, a pénzeszközök évi 0,4 százalékára rúgó bank­adó így is a legmagasabbak egyike az Európai Unióban.

A kormány ugyanakkor elhalasztotta a magánnyugdíj-alapokra, energetikai cégekre és a távközlési szektorra vonatkozó előírások egy részének módosítását, és kilátásba helyezte, hogy az érintettekkel történő újabb egyeztetések után dönt a kérdésben. (MTI–Fer-)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-03: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Be kell jelentkezni a nyilvántartásba (Civil szervezetek / egyházak)

A hónap elejétől a cégek támogatását igénylő civil szervezetek és egyházak kötelesek regisztrálni az adóhatóságnál. A módosítás idéntől érvényes, amennyiben egy vállalkozás nem a megfelelő módon regisztrált civil szervezetet, illetve egyházat támogat, az átutalt összegeket nem írhatja le adójából. A regisztrált szervezetek listája április elsejétől ellenőrizhető a hatóság honlapján.
2019-04-03: Pénz, piac, vállalkozás - :

Marad az alapkamat

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tegnapi döntése értelmében a jegybanki alapkamat 2,5 százalékos marad.