Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KörnyezetünkIndul a harc a cigarettacsikk ellen?

2019. április 4., csütörtök, Család

A tengerekben lévő szemét 85 százalékát a műanyagok teszik ki. A mikroműanyagok a tüdőbe, az ételekbe is bejutnak, élettani hatásuk egyelőre ismeretlen. A műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítására szigorúbb szabályokat hagyott jóvá március 27-én az Európai Parlament (EP), 2021-tól betiltják azoknak az egyszer használatos műanyag termékeknek az árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

  • Ártalmatlannak tűnik, de egy köbméter vizet is beszennyezhet
    Ártalmatlannak tűnik, de egy köbméter vizet is beszennyezhet

A strasbourgi plenáris ülésen 560:35 arányban megszavazott, még az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács jóváhagyására váró egyezség értelmében betiltják többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, és ezeket kizárólag természetes körülmények között lebomló anyagokból lehet majd készíteni.

Azon termékeknél, amelyeknél még nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák, a hangsúly elsősorban a használat korlátozásán lesz a tagállami intézkedések, a gyártókra vonatkozó követelmények, valamint a hulladékgazdálkodási előírások révén.

Az EU tagországainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok legalább 25 százalékának újrahasznosításáról, 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát kell összegyűjteni, 2030-ra pedig ezeknek 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell állniuk. Emellett a tagállamoknak csökkenteniük kell a műanyag élelmiszer-tárolók és poharak használatát, ahogy előírhatják például azt is, hogy egyszer használatos műanyag termékeket ne lehessen ingyenesen kínálni.

Bizonyos termékeket pedig – köztük az egészségügyi betéteket, a nedves törlőkendőket és a léggömböket – szabványos és egyértelmű címkével kell majd ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, annak milyen káros hatása van a környezetre és hogy mennyi műanyagot tartalmaz.

A dohányiparnak a jövőben viselnie kellene a cigarettacsikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit. A csikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyag szemét, egyetlen darab 500–1000 liter vizet tud beszennyezni.

A megállapodást még a másik uniós társjogalkotó intézménynek, a miniszterek tanácsának is el kell fogadnia, ami várhatóan hamarosan megtörténik. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 445
szavazógép
2019-04-04: Család - :

A hegyes kucsmagomba és társai 3.

A népi konyha megbecsült nyersanyaga a kucsmagomba. Erről tanúskodnak recepteskönyveink (többek közt Lexáné Regéczi Márta Gombaételek című kötete), de több egyszerű és nagyszerű, a terepmunka során falun lejegyzett suskás étel bemutatása is. Veress Magda utal rá, hogy kucsmagombás ételrecept már a 16. századi erdélyi szakácskönyvekben is szerepel.
2019-04-04: Család - :

Gyermekeink