Mai levelünkElőzetes egy városi hírközlési múzeum megalapozásához

2019. április 4., csütörtök, Jegyzet

Most már eldőltnek tűnik a régóta megálmodott terv. A minap a marosvásárhelyi ipartörténeti múzeumról hallgattam bő beszámolót a rádióban, s bizony megfogalmazódott bennem, ha nem sietünk, a mi ötletünk esetleg a székely fővárosban valósul meg.

Egyelőre viszont itt van nálunk a kétmúzeumnyi hírközlési anyag, maradhatna belőle bőven a nagylelkűen neki helyet adó Puskás-szakközépiskolában, ahol sokkal áttekinthetőbben állhatna a tanulók és pedagógusok, kíváncsiskodók rendelkezésére, de nyugodtan nyithat a nagyvilág, az érdeklődők széles tömege felé is, ám csak abban az esetben, ha elhelyezéséhez megfelelő felületű és beosztású épület kerül. Az összegyűjtött anyag tulajdonosa, Csáky Ernő mérnök akár le is mondana a tulajdonjogról, ha biztosítva látná az évtizedek során összegyűjtött, rendszerezett, rendben tartott több ezernyi tárgy jövőjét.

Az biztos, hogy nagy lehetőséget szalasztanánk el, ha az ajándékként felkínált roppant értékes gyűjteményt kiengednénk a kezünkből. S hogy ez immár nem egyedül a Csáky Ernő gondja, mutatja a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület bejegyeztetése, amelynek legfőbb célja ennek az örökségnek méltó kezelése, gondozása, megfelelő körülmények biztosítása. Egyelőre öttagú a kezdeményező csoport, de várják mindazoknak a segítő kézfogását és támogatását, akik ismerik vagy sem a gyűjteményt, amely szinte naponta gyarapodik újabb és újabb adományokkal. A Székely Nemzeti Múzeum felújítási munkálatok miatt nem fogadhatja, de a sepsiszentgyörgyi tanács rendelkezhet olyan épülettel, amely erre a célra alkalmas lehetne.

Fel is vetem azt a gondolatot, hogy a közel két éve üresen álló, a megszüntetett Kós Károly Szakközépiskola épületeként szolgáló termek valóságos életteret nyújthatnának a még álomszakaszban lévő múzeumnak. S javasolom is, amennyiben nem valósulhat meg az az elképzelés, ami miatt felszámolták ezt a többre érdemesült tanintézetet, nyugodtan be lehetne népesíteni ezekkel a rendkívül értékes tárgyakkal, eszközökkel. Sokszor elhangzott, hogy maga a gyűjtemény így is, a világtól szinte elzárva páratlan a maga nemében, végigvezet évtizedeken és évszázadokon, megismertet azokkal a lehetőségekkel, amelyek újdonságnak számítottak a hír- és távközlés területén, s amelyek a vizuális és virtuális világban az ember kutató és alkotó munkájának köszönhetően könnyebbé, átláthatóbbá, irányíthatóbbá tették és teszik mindennapjainkat. A gyűjtőről még annyit, hogy elsősorban neki köszönhetően Csernátonban is létrejött egy gramofon-, patefon-, rádió- és telefonkollekció, s ugyancsak az ő segítsége nyomán megújult, működőképessé vált a székelyudvarhelyi református kollégium régi tanszerkészlete. Kevesen tudják, hogy mind a budapesti, mind a bukaresti katonai hírközlési múzeum gyarapításában, berendezésében részt vállalt Csáky Ernő is.

Mindezt azért sorolom fel, hogy hangsúlyozhassam: a mérnök úr nagyon készségesen ajánlotta fel nemcsak az anyagot egy városi múzeumhoz, hanem annak be- és elrendezését is irányítaná, megtervezné a tárgyak elrendezését, a termek „benépesítését”. Azt is megbeszéltük, ha kerül megfelelő helyiség, megpróbálkozunk akár tanszerrészleg felállításával is, sőt, talán arra is nyílna lehetőség, hogy a Szalló László-hagyaték hasznosításával – amelyet özvegye adott át önzetlenül –, az általa annak idején létrehozott helyi tévéstúdió felébresztésével újból láthatóvá válna a helyi televízióban a megyeszékhely nyüzsgése, sok öröme és gondja.

Azt én megmondani nem tudom, kinek a térfelén pattog a labda. De pattog, s ha kilyukad, megszűnik játékszernek lenni.

Péter Sándor

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2019-04-04: Közélet - :

Ismét gondatlanság okozott tüzet

Meggyulladt a legelő és az aljnövényzet kedd este Árapatak közelében, az esetről nem sokkal éjfél előtt értesítették a megyei katasztrófavédelmi felügyelőséget. A lángok megfékezésében több mint húsz hivatásos és önkéntes tűzoltó vett részt, a megyeszékhelyről helyszínre irányított csapat munkáját   botfalusi és előpataki szakemberek is segítették.
2019-04-04: Világfigyelő - :

Moszkva nem érti a NATO szándékát (Kercsi-szoros)

Moszkva negatívan fogadta azt, hogy a NATO szavatolni akarja a Kercsi-szoros ukrán hajók általi hajózhatóságát, és Oroszország nem érti, hogy a szövetség ezt hogyan gondolja megvalósítani. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Kay Bailey Hutchison, az Egyesült Államok NATO-nagykövete kedden Washingtonban tett kijelentésére válaszolt tegnap Moszkvában.