Hírsaláta

2007. július 11., szerda, Belföld

MAGYARUL IS. Az Academia Caţavencu új honlapja többnyelvűvé válik. A www.catavencu.ro cikkei magyar és angol nyelven is hozzáférhetőek lesznek. A Naprakész rovatban a ,,súlyos erkölcsű" hetilap nyomtatott változatában megjelent cikkek is helyet kapnak, ezeket magyar és angol fordításban is élvezhetik az érdeklődők. (Academia Caţavencu)

TÁMADÁS ÉS HÍRZÁRLAT. Az MVSZ elnökének lányát, Patrubány Csillát 2007. július elsején tettlegesen bántalmazták a család kolozsvári otthonában. A támadás akár tragikus következményekkel is járhatott volna, ha az egyetemi hallgató lány nem tudja magát a támadó szorításából kirántani és a házba menekülni. A dühöngő támadó egy zsebéből előhúzott fémtárggyal súlyosan megrongálta a lakás ajtaját, majd még a rendőrség megérkezése előtt távozott a helyszínről. Egyértelműnek tűnik, hogy a lány bántalmazásával az MVSZ elnökének akartak üzenni. Az esetről még aznap hírt adott az egyik ismert kolozsvári újságíró, Csomafáy Ferenc. Ám az interneten továbbított hírt minden elektronikus és írott médium elhallgatta. (MVSZ-tájékoztató)

ADÓFIZETÉSBEN AZ ÉLEN. Az alkalmazásban lévő munkaerő adózási szintje Romániában annyira magas, hogy Európában az élvonalban áll ― derül ki a Világbank egyik jelentéséből. A fizetésekhez képest aránytalanul magasak az adók, ez pedig nem tesz jót sem a gazdaságnak, sem a munka termelékenységének. Mi a bruttó jövedelem felét adóban az államnak leadjuk (ebben benne vannak a különféle, kötelezően fizetett járulékok is). A 46,25 százalékos adózási aránnyal Románia a 26 ország közül a hatodik helyen áll, Hollandia, Csehország, Franciaország, Albánia és Lengyelország előzi meg. Az ellenkező póluson Belgiumot, Angliát és Írországot találjuk, ahol az adó kevesebb, mint a jövedelem 30 százaléka. Az élvonalbeli hely dacára a román állam bevételei szinte a legalacsonyabbak: Európában az utolsó három ország között szerepel. Ez többek között azzal magyarázható, hogy megnőtt a nyugdíjasok száma az alkalmazásban lévőkhöz képest. Ezt a helyzetet a román állam úgy gondolta megoldani, hogy egyre magasabbra emelte az adók mértékét. (Hotnews)

VISSZAÁLLÍTJÁK A BODOR-KUTAT. Jóváhagyta a marosvásárhelyi tanács Bodor Péter kútja másának visszahelyezését a városközpontba. Az eredeti, 1822-ben épített híres zenélő kút kicsinyített, 7,3 méter magas és 5 méter átmérőjű másolatát a tervek szerint a Marosvásárhely főterén található virágóra helyére építenék fel, ez utóbbit néhány méterrel továbbköltöztetnék. Jelenleg a zenéjéről híres Bodor Péter-kútnak egyetlenegy másolata a budapesti Margitszigeten található. (Népújság)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2007-07-11: Közélet - x:

Előzetes egyeztetést kérnek (Tőkés—Markó-találkozó)

A Tőkés―Markó-párbeszéd széles körű előkészítését javasolja Tőkés László kampányfőnöke, Szilágyi Zsolt. Úgy fogalmazott, hogy az RMDSZ, illetve az EMNT elnökeinek találkozóját tárgyalásoknak kellene megelőzniük, így elérhető lenne, hogy ez érdemi és megfelelően előkészített beszélgetés legyen, nem pusztán médiaesemény.
2007-07-11: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Van pénz nyugdíjemelésre
Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök tegnap kijelentette, Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank igazgatója cáfolta, hogy a nyugdíjak emelése fokozná az inflációt. Ez a veszély a bérek növelése következtében léphet fel.