Belföldi hírek

2007. július 11., szerda, Belföld
Van pénz nyugdíjemelésre

Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök tegnap kijelentette, Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank igazgatója cáfolta, hogy a nyugdíjak emelése fokozná az inflációt. Ez a veszély a bérek növelése következtében léphet fel.

Tăriceanu rámutatott, figyelemmel követik a bérek növekedését az állami intézményekben, és felkérte a kis- és közepes vállalatok képviselőit, ügyeljenek a fizetések emelésére a magánszférában, hogy az inflációnövekedés elhárítható legyen. Jövő év elején az átlagnyugdíj értéke 40 százalékkal emelkedik azt követően, hogy a nyugdíjpont az országos átlagbér 31 százalékáról 37,5 százalékra növekszik. Traian Băsescu államfő több ízben kijelentette, csak akkor hirdeti ki a nyugdíjak emelését előíró törvényt, ha a kormány bemutatja ennek anyagi fedezetét. Tegnap Mircea Geoană, az SZDP elnöke is újabb ötlettel állt elő, ő az állami nyugdíjalap kiegészítésére ősztől különalapot hozna létre. Ebbe az alapba — Csehország és Szlovákia mintájára — azok az összegek kerülnének, amelyekhez a privatizációk során jut az állam — hangsúlyozta Geoană. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő tegnapi, Szatmár megyei látogatása során nyugdíjasokkal találkozott, és biztosította őket, hogy a kormánynak van pénzalapja a nyugdíjak növelésére.

Módosítható az RMDSZ EP-listája

Az RMDSZ konzultációkat akar folytatni a magyarság szervezeteivel annak érdekében, hogy ne veszélyeztessék a magyar közösség képviseletének biztosítását Brüsszelben ― jelentette ki Markó Béla tegnapi sajtótájékoztatóján. Ami a Tőkés László református püspöknek eljuttatott meghívót illeti, Markó kijelentette, a találkozás célja, hogy megállapodjanak egy bizonyos együttműködési keretben, megjelöljék a közös prioritásokat, és az EP-jelöltlistákról tárgyaljanak. ,,A lista módosításáról is szó eshet" ― mondta az RMDSZ elnöke, megemlítve azonban, hogy vannak bizonyos feltételek a választásokon való részvételt illetően, az egyik pedig az, hogy nem lehet módosítani a már benyújtott aláírások listáját. Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ hány helyről mondana le a listán, Markó azt felelte, a szövetség lehetőségei korlátozottak, hisz csupán két, legjobb esetben három helyet tudna elérni az EP-választásokon.

Egyszerűbb adózás

Egységes állami bankszámlaszámra folyósíthatják szeptember 1-jétől adóikat és illetékeiket azok a cégek, amelyek napirenden vannak adóhátralékaikkal; emellett a társadalombiztosításokat is egységes bankszámlaszámra kell átutalniuk — jelentette be tegnap Daniel Chiţoiu, az adóhatóság elnöke. Az intézkedés Chiţoiu szerint leegyszerűsíti az eddigi adóbefizetési eljárást. Míg korábban egy vállalkozónak tíz, esetleg ötven kifizetési utalványt kellett kitöltenie a különböző adók befizetésére, az elkövetkezőkben csupán kettőt kell leadnia: egyet az államkasszába fizetett összegről, egy másikat pedig a társadalombiztosításért fizetett illetékről — magyarázta az adóhatóság elnöke. Az adóhivatal utólag ezeket az összegeket külön-külön folyósítja majd az állampénztárba. Az új adóbefizetési rendszert a kormány 2008. január 1-jétől terjeszti ki azokra a cégekre, amelyeknek még hátralékaik vannak az állammal szemben.

Viharok, árvizek várhatók

Narancssárga jelzésű figyelmeztetést kapott a Keleti-Kárpátok és a Kárpát-kanyar közelében fekvő nyolc megye. A figyelmeztetés szerint a ma és holnap leeső, elég nagy mennyiségű csapadék következtében áradások várhatók. A tegnapi, narancssárga jelzésű figyelmeztetés kiegészíti a hétfőn az ország minden kormányhivatalának elküldött sárga jelzésű figyelmeztetést, és a következő megyéket érinti: Hargita, Kovászna, Prahova, Buzău, Vrancea, Bákó, Neamţ és Suceava. A figyelmeztetés szerint az említett megyékben ma estétől holnap reggelig lehulló csapadék mennyisége elérheti a 60 litert négyzetméterenként. Az ezt megelőző hétfői figyelmeztetésben az állt, hogy keddtől csütörtökig országszerte szélviharok, felhőszakadások és jégesők várhatók.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2334
szavazógép
2007-07-11: Belföld - x:

Hírsaláta

MAGYARUL IS. Az Academia Caţavencu új honlapja többnyelvűvé válik. A www.catavencu.ro cikkei magyar és angol nyelven is hozzáférhetőek lesznek. A Naprakész rovatban a ,,súlyos erkölcsű" hetilap nyomtatott változatában megjelent cikkek is helyet kapnak, ezeket magyar és angol fordításban is élvezhetik az érdeklődők. (Academia Caţavencu)
2007-07-11: Közélet - Szekeres Attila:

Brassóiak garázdálkodnak (Maksa—Besenyő)

Tarthatatlan állapotok uralkodnak Maksán és a Besenyői-tó környékén hétvégeken. Főleg brassói ifjak randalíroznak, garázdálkodnak a községben. Oláh-Badi Álmos a polgármesterek munkaülésén harmadszor emelte fel hangját, és kérte a megyeháza segítségét.