Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ima a székely politikai foglyokértKézdivásárhelyre hív az MPP

2019. április 5., péntek, Közélet

Rendhagyó módon szándékszik kifejezni a feketehalmi fegyházban raboskodó, terrorizmus vádjával elítélt Beke Istvánnal és Szőcs Zoltánnal való szolidaritását Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt politikusa. A honatya tegnap arra szólította fel a két fiatalember sorsáért aggódó polgártársait, hogy minél nagyobb létszámban vegyenek részt április 8-án,  hétfőn este héttől Kézdivásárhelyen a „székely politikai foglyokért” meghirdetett közös gyertyás imán.

  • Kulcsár-Terza József. A szerző felvétele
    Kulcsár-Terza József. A szerző felvétele

Kulcsár-Terza József elmondta: a megmozdulás az ő kezdeményezése, és a szükséges engedélyeket is kikérte már. Az eseménynek nem szándékoznak politikai töltetet adni, ezért nem terveznek felszólalásokat. Mindenkit arra kérnek, egy szál gyertyával jöjjön a város főterére, ahol közösen mondanak el egy imát annak érdekében, hogy a legfelsőbb bíróság április 9-én, kedden kedvező döntést hozzon. Mint ismert, ekkor tárgyalja az ítélőszék a két fiatal védői által benyújtott semmisségi folyamodványt. Kulcsár-Terza József elmondta, szeretnék elkerülni, hogy nyomásgyakorlással vádolják őket, ezért nem hirdettek tiltakozást, tüntetést, de azt reméli, a csendes imának is meglesz a várt eredménye.

A honatya a keddi ítélethozatal kapcsán megjegyezte: egyetért Lomnici Zoltán volt főbíró és Bajkai István országgyűlési képviselő meglátásával – akik kedden látogatták meg a két fogvatartottat –, amely szerint a jogállamiság próbája lesz a bíróság döntése. Kulcsár-Terza szerint ez csak egy a sok közül, hiszen Románia a jogállamiság terén jelentős adósságot halmozott fel a kisebbségek irányában, egyebek mellett az autonómia, a szabad jelkép- és nyelvhasználat biztosítása tekintetében. Beszédes ebben a vonatkozásban az autonómia­statútum sorozatos leszavazása, illetve legutóbb a gyulafehérvári ígéreteket törvénybe foglaló jogszabály elutasítása. Ilyen körülmények között elég nehéz igazságos döntéseket várni ebben az országban, de ez alkalommal remélik, a román bíróság rácáfol erre a meglátásra és valóban igazságot szolgáltat.

A maga részéről folytatja igazságért és közösségért vívott harcát, ennek részeként az év folyamán újból beterjeszti Székelyföld területi autonómiájának statútumát. Erről az EP-választás után egyeztetnek Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, hiszen nyitott kérdés még, hogy a szövetséggel közösen vagy egyéni indítványként terjeszti majd a tervezetet a törvényhozás elé.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 579
szavazógép
2019-04-05: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Árvízvédelmi stratégia Sepsiszentgyörgyön

Több évre szóló árvízvédelmi stratégiát fogadott el tegnap a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A kezdeményezés – amelyben egyelőre a gondokat és a megoldási javaslatokat vették számba – a néppárti Bálint József tanácstagtól származik, de teljes egyetértésre talált a tanácsban. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester elmondta: a városháza bizonyos munkálatokat már el is kezdett, a továbbiakról pedig egy erre a célra alakuló bizottság dönt majd.
2019-04-05: Kármentő - Kuti János:

Április bolondjai

Áprilisra, másképp Szent György vagy a szelek havára szokták mondani azt is, hogy a bolondok hónapja vagy bolond április. Április elseje jó alkalom becsapni valakit, a bolondját járatni vele. Akit sikerül megviccelni, arra mondják, hogy április bolondja. De vajon mit lehet azokra mondani, akiket országos szinten állandón, egész évben átvernek, becsapnak a politikai pártok, a kormány és az állam intézményei? Mert soha nem lehet tudni, mit vegyünk komolyan és mit viccnek, mivel úgy tűnik, mintha minket állandóan becsapnának, mint a csatornahálózatba kötelezően bekötendő budi ajtaját a szél.